Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

«Δεν εκβιαζόμαστε»

Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: Για έξοδο από το ευρώ, χρειάζεται έξοδος από την ΕΕ«Δεν εκβιαζόμαστε»
Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χ.Γκ.Σέλινγκ ανέφερε πως για να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη «θα χρειαζόταν να υποβάλει αίτημα για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Οι επιπτώσεις για την Ευρώπη, είπε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Presse, θα ήταν «μακράν μικρότερες από ό,τι για την Ελλάδα», λέγοντας πως μία χώρα «δεν μπορεί να εκβιάζει την Κομισιόν ή τις χώρες του ευρώ».
Διαψεύστηκε ωστόσο ότι ο υπουργός είχε μιλήσει για «σχεδόν αναπόφευκτη» έξοδο από το ευρώ, αναφορά που αποδόθηκε σε λάθος της εφημερίδας.
Στο αρχικό της δημοσίευμα, η εφημερίδα είχε αποδώσει στον Σέλινγκ τη φράση «πλέον, το Grexit φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτο». Στη διόρθωσή της όμως το διέψευσε, αποδίδοντάς το σε λάθος του συντάκτη.
Όταν, σύμφωνα με το διορθωμένο κείμενο, ο δημοσιογράφος του επίσημανε πως «τώρα πια το Grexit μοιάζει σχεδόν αναπόφευκτο», ο Σέλινγκ απάντησε: «Για να βγει κανείς από την νομισματική ένωση, πρέπει να βγεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να γίνει αυτό, θα έπρεπε να το ζητήσει η Ελλάδα, να το δεχθούν οι υπόλοιπες χώρες και τότε να βγει και από την Ευρωζώνη» είπε ο Σέλινγκ.
Σε ερώτηση για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα είχε κάτι τέτοιο στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο υπουργός απάντησε: «Οι επιπτώσεις για την Ευρώπη δεν πλησιάζουν σε βαρύτητα εκείνες για την Ελλάδα».
«Σαφές είναι ότι η Κομισιόν και οι χώρες της Ευρωζώνης δεν μπορούν να εκβιάζονται από μία χώρα» είπε χαρακτηριστικά.