Τα Ολύμπια Νέα

Κόσμος

Καταγγέλλουν την «ευρωπαϊκή υποκρισία»

Οι γάλλοι Σοσιαλιστές στηρίζουν την ελληνική κυβέρνησηΚαταγγέλλουν την «ευρωπαϊκή υποκρισία»
Τη στήριξή τους στο ελληνικό δημοψήφισμα και την ελληνική κυβέρνηση εκφράζουν – για την ώρα – εκπρόσωποι του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS).
Μιλώντας την Κυριακή το πρωί στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών Μπρουνό λε Ρου δήλωσε τη στήριξή του στην απόφαση του έλληνα πρωθυπουργού. «Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι καθόλου ανεύθυνος. Συζητά στη βάση ενός προγράμματος, το οποίο εδώ και αρκετούς μήνες έχει βελτιώσει σημειώνοντας μία συγκεκριμένη πρόοδο… Η θέση της Ελλάδας είναι εντός της ευρωζώνης», τόνισε ο Λε Ρου.
Σε πιο έντονο ύφος, η γαλλίδα οικονομολόγος και βουλευτής του PS Καρίν Μπερζέ καταγγέλλει μέσω του λογαριασμού της στο Twitter «την ευρωπαϊκή υποκρισία».
«Το δημοψήφισμα του Τσίπρα βάζει τέλος στην ευρωπαϊκή υποκρισία. Οι προτάσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ δεν έχουν στόχο την επίλυση της πολιτικής κρίσης, αλλά στην αναπόφευκτη αναδιάρθρωση του χρέους, εφόσον η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι όντως ο στόχος όλων», γράφει η Μπερζέ.
Το Σάββατο, σε κείμενο του με τίτλο «Μαθαίνοντας από τα λάθη», ο πρώην ισχυρός άντρας του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν παραδέχθηκε ότι το Ταμείο έκανε λάθη σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης και απηύθυνε έκκληση στους δανειστές να μην επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος.
Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν τόνισε από τις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup το Σάββατο το βράδυ, η οποία πραγματοποιήθηκε απόντος του Γιάνη Βαρουφάκη, ότι Γαλλία δεν θέλει σε καμία περίπτωση ένα Grexit.
«Θα το επαναλάβω, η Γαλλία είναι διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή για την εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα Πριν από τις 30 Ιουνίου, στις 30 Ιουνίου, μετά τις 30 Ιουνίου», υπογράμμισε ο Σαπέν επιμένοντας ότι μπορεί να βρεθεί λύση και προσφέροντας μεσολάβηση για την επίτευξή της.