Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

«Ο λαός δεν θα τους ακολουθήσει»

Στ.Θεοδωράκης: Η Ελλάδα δεν θα ζήσει άλλη μια Μικρασιατική καταστροφή«Ο λαός δεν θα τους ακολουθήσει»
«Το λόμπι της δραχμής δεν θα νικήσει. Η Ελλάδα δεν θα ζήσει άλλη μια Μικρασιατική καταστροφή» δήλωσε στο Έθνος της Κυριακής ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις που πυροδότησε η απόφαση του πρωθυπουργού για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.
«Είναι κρίμα που ένας νέος πολιτικός, ο οποίος μιλούσε για ελπίδα να προσχωρεί τόσο άτσαλα στο στρατόπεδο της οπισθοδρόμησης. Οι ΑΝΕΛ και η Χρυσή Αυγή είναι οι μόνες δυνάμεις που πανηγυρίζουν για την χθεσινή απόφαση του Αλέξη Τσίπρα» αναφέρει ο κ. Θεοδωράκης, συμπληρώνοντας:
«Ας πορευθούν μαζί λοιπόν προς την δραχμή. Ο λαός δεν θα τους ακολουθήσει. Το Ποτάμι, το κίνημα της προοδευτικής λογικής, θα κρατήσει την Ελλάδα στο κέντρο της Ευρώπης. Έχουμε λύσεις, έχουμε συμμάχους, έχουμε σχέδιο.»
Εξάλλου, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο κ. Θεοδωράκης αναφέρει μεταξύ άλλων:
– Εκβιασμοί υπάρχουν αλλά δεν είναι από τους συμμάχους μας Είναι από κάποιους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης και από το λόμπι της δραχμής στο οποίο δυστυχώς συμμετέχουν και πολλά στελέχη του κ. Τσίπρα. Πολλοί επενδύουν στην έξοδο της χώρας από το ευρώ. Και δεν εννοώ ότι επενδύουν μόνο ιδέες.
– Τις μισές μέρες οι δημοσιογράφοι μάς θέλουν συνεταίρους του ΣΥΡΙΖΑ και τις άλλες μισές δεκανίκι του Σαμαρά. Ε δεν θα γίνουμε Το Ποτάμι έχει στο μυαλό του και στα σχέδιά του θα σας έλεγα μια άλλη διακυβέρνηση λογική και προοδευτική. Άρα έχουμε μεγάλη απόσταση και από τους αριστερίστικους λαϊκισμούς του ΣΥΡΙΖΑ και από τη δημαγωγική Δεξιά.
– Η κυβέρνηση έπρεπε να είχε τελειώσει τον Μάρτιο με τη συμφωνία. Και θα έπρεπε από τον Φεβρουάριο να είχε ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις: αλλαγές στο Ασφαλιστικό, πλαφόν στις μεγάλες συντάξεις, κατάργηση των πρόωρων. Μείωση στις δαπάνες του Δημοσίου, μια Ενιαία Αρχή Προμηθειών: οι προμήθειες έχουν κάνει πολλούς πλούσιους πολιτικούς, δημάρχους και δημοσίους υπαλλήλους. Μείωση των ανώτατων στελεχών των υπουργείων. Τα τελευταία 15 χρόνια έχουν δημιουργηθεί Γενικές Γραμματείες για κάθε απίθανο θέμα.
– Οι οριζόντιοι φόροι είναι άδικοι γιατί τους πληρώνουν και οι φτωχοί και οι πλούσιοι. Και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και των επιχειρήσεων αυξάνει τα βάρη στην εργασία. Ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα έχει πληρώσει ακριβότερα από όλους την κρίση.
– Αυτοί που σχεδιάζουν τα προγράμματα δεν έχουν σχέση με την ελληνική πραγματικότητα. Το πόσο σπάταλο είναι το ελληνικό δημόσιο δεν μπορείς να το ξέρεις αν δεν ζεις στην Ελλάδα. Το ίδιο συμβαίνει και με τις επιχειρήσεις. Υπάρχουν κάποιοι στην Ελλάδα που κλέβουν, που παίρνουν τα έργα μόνο από πολιτικές φιλίες και υπάρχουν και επιχειρήσεις που προσπαθούν τηρώντας τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Όταν λοιπόν κάποιος απ’ έξω επιβάλλει ένα οριζόντιο μέτρο για τις επιχειρήσεις αδικεί τους νόμιμους και βοηθά τους απατεώνες. Αυτές τις ουσιαστικές λεπτομέρειες οι θεσμοί δεν μπορούν να τις ξέρουν. Γι’ αυτό την ευθύνη των προγραμμάτων πρέπει να την έχουν οι Έλληνες πολιτικοί.