Τα Ολύμπια Νέα

Κυριότερες Ειδήσεις

Μια πρόταση, ένα δημοψήφισμα…

Ο Γιούνκερ «αποκαλύπτει» την πρόταση των θεσμών111

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την Κυριακή στη δημοσιότητα τις τελευταίες προτάσεις όπως συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις των ελληνικών αρχών και τις συνομιλίες σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο καθ” όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, έως το βράδυ της Παρασκευής, που συνεχίζονταν οι διαβουλεύσεις με την ελληνική πλευρά, υπήρχε συναντίληψη όλων των εμπλεκομένων πλευρών ότι το Eurogroup του Σαββάτου «θα επιτύγχανε μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία όχι μόνο θα είχε συμπεριλάβει τα μέτρα προς κοινή συμφωνία, αλλά θα κάλυπτε και τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες όπως και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». Σήμερα, Δευτέρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 13:45 ώρα Ελλάδος. Ανάμεσα σε άλλα, το κείμενο προβλέπει: -Αύξηση του ΦΠΑ των ξενοδοχείων στο 13% (αντί για το 23% που είχαν προτείνει αρχικά οι δανειστές, αύξηση του ΦΠΑ εστίασης στο 23%, αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 23% -με εξαίρεση βασικών αγαθών στο 13%-, διατήρηση του ρεύματος στο 13%. -Αλλαγές στο ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2019 και περικοπή του 20% της δαπάνης. -Αύξηση της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων στο 100% από το 55% σήμερα, αύξηση των συντελεστών από το 26% στο 28% και αύξηση της επιβάρυνσης για τις ναυτιλιακές εταιρείες. Στο ζήτημα των πρόωρων συντάξεων, η 30ή Ιουνίου ως ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου αντικαταστάθηκε με την φράση «το ταχύτερο». Η ανακοίνωση της Κομισιόν: «Για την ενημέρωση του ελληνικού λαού και σε πνεύμα διαφάνειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει τις τελευταίες προτάσεις όπως συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις των ελληνικών αρχών της 8ης, 14ης, 22ας και 25ης Ιουνίου 2015, αλλά και τις συνομιλίες σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο καθ” όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. »Οι συζητήσεις επ” αυτών των προτάσεων συνεχιζόταν με τις ελληνικές αρχές το βράδυ της Παρασκευής ενόψει του Eurogroup της 27ης Ιουνίου 2015. Υπήρχε συναντίληψη όλων των εμπλεκομένων πλευρών ότι η σύνοδος αυτή του Eurogroup θα επιτύγχανε μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία όχι μόνο θα είχε συμπεριλάβει τα μέτρα προς κοινή συμφωνία, αλλά θα κάλυπτε και τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες όπως και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. »Περιελάμβανε επίσης την υποστήριξη ενός πακέτου για μια νέα αρχή για την ανάπτυξη και την απασχόληση με τη πρωτοβουλία της Επιτροπής που θα υποστήριζε την ανασυγκρότηση και τις επενδύσεις στη πραγματική οικονομία, όπως είχε συζητηθεί και υιοθετηθεί στη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων της Τετάρτης 24 Ιουνίου 2025. »Παρόλα αυτά, δεν έγινε εφικτή η τυπική ολοκλήρωση και παρουσίαση στο Eurogroup της τελικής εκδοχής αυτού του εγγράφου, ούτε της περίληψης μιας συνολικής συμφωνίας, λόγω της μονομερούς απόφασης των ελληνικών αρχών να εγκαταλείψουν τη διαδικασία το βράδυ της 26ης Ιουνίου 2015».

Γαβριήλ Σακελαρίδης: Το δημοψήφισμα δεν αφορά το νόμισμα
Τη διαβεβαίωση ότι το δημοψήφισμα δεν αφορά το νόμισμα, αλλά το κείμενο συμφωνίας που παραδόθηκε από την πλευρά των θεσμών «με τη μορφή τελεσιγράφου» προς την Ελλάδα, παρείχε ο εκπρόσωπος Τύπου Γαβριήλ Σακελλαρίδης την Κυριακή. Ο ίδιος δίνει διευκρινίσεις για το τι σημαίνει το «ναι» και τι το «όχι» για την κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, ο Γ.Σακελλαρίδης σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ερωτηθείς ποιο ήταν το στοιχείο που έδωσε στην κυβέρνηση την εντύπωση ότι δεν είναι δυνατή η επίτευξη συναινετικής συμφωνίας, απάντησε: «Στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη, παραδόθηκε στην Ελλάδα ένα κείμενο συμφωνίας από την πλευρά των Θεσμών το οποίο είχε τη μορφή του τελεσιγράφου. Όπως χαρακτηριστικά ανακοινώθηκε, η ελληνική κυβέρνηση θα είχε χρόνο μέχρι το Σάββατο για να το αποδεχτεί. Αυτό δεν άφηνε περιθώρια γι’ άλλη επιλογή αφού στην ουσία, η επίδοση τελεσιγράφου κατέστησε τις επιπλέον διαπραγματεύσεις προσχηματικές. Αφού λοιπόν οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν με το τελεσίγραφο των Θεσμών, η κυβέρνηση αποφάσισε αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο σε κάθε δημοκρατία: Να ζητήσει την άποψη του κυρίαρχου λαού».
Κατέστησε σαφές ότι σε καμία περίπτωση το δημοψήφισμα δεν αφορά το νόμισμα, με το ερώτημά του δημοψηφίσματος να αφορά αποκλειστικά το περιεχόμενο της πρότασης που επέδωσαν οι δανειστές ως τελεσίγραφο.
«Στα λόγια μπορείς να βγάλεις μια χώρα από το ευρώ. Στην πράξη όμως κάτι τέτοιο θα είχε πολύ μεγάλο κόστος για όλους. Επομένως θεωρούμε δεδομένο ότι θα πρυτανεύσει ο ορθολογισμός. Το περήφανο «Όχι» του ελληνικού λαού θα σηματοδοτήσει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με σκοπό την επίτευξη πραγματικής και ουσιαστικής λύσης και όχι μιας συμφωνίας που θα ανακυκλώνει τα προβλήματα» πρόσθεσε ο κ. Σακελλαρίδης.
Ερωτηθείς αν ο λαός στην πλειοψηφία του αποφασίσει το «Ναι», τότε η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα προτεινόμενα από τους Θεσμούς μέτρα ή θα αποχωρήσει, είπε ότι «ο πρωθυπουργός ανέφερε στο διάγγελμα ότι θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα που θα προκύψει από το δημοψήφισμα. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Όταν ζητάς τη γνώμη του λαού, πρέπει να τη σέβεσαι κιόλας».