Τα Ολύμπια Νέα

Κόσμος

Αίμα στην κουρδική πόλη

H ISIS απειλεί ξανά το Κομπάνι, επίθεση καμικάζι και συγκρούσειςΑίμα στην κουρδική πόλη
Ανησυχητικές αναφορές από το κουρδικό Κομπάνι, στη συριακή πλευρά της μεθορίου με την Τουρκία: Οι τζιχαντιστές της ISIS απειλούν ξανά την πόλη, προχωρώντας σε επίθεση καμικάζι και συγκρούσεις στο βόρειο τμήμα.
Ο πρώτος απολογισμός μιλά για τουλάχιστον 12 νεκρούς το πρωί της Πέμπτης από την επίθεση και τις συγκρούσεις.
Η επίθεση αυτοκτονίας έγινε με όχημα που είχε παγιδευτεί με εκρητικά, πριν ξεκινήσουν συγκρούσεις με μαχητές. Ο αριθμός των τραυματιών, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες αναφορές, φτάνει τους 41.
Η πόλη, που τελούσε για εβδομάδες υπό τον ασφυκτικό κλοιό της ISIS, είχε τελικά μείνει τον Ιανουάριο στα χέρια των Κούρδων μετά από σκληρές μάχες και με την υποστήριξη επιδρομών από αέρος.
Η συριακή επίσημη τηλεόραση υποστήριξε πως οι μαχητές της ISIS μπήκαν από την Τουρκία.
Το γραφείο του κυβερνήτη της τουρκικής περιφέρειας στην άλλη πλευρά του Κομπάνι το αρνήθηκε, υποστηρίζοντας αντιθέτως πως οι μαχητές που επιτέθηκαν στο Κομπάνι είχαν έρθει από την Τζαραμπλούς.
Οξεία ήταν στη συνέχεια και η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο ανέφερε πως «αρνείται κατηγορηματικά» τα «ψέματα», όπως χαρακτήρισε την αναφορά.
Έφοδος και στην Χασάκα στα βορειοανατολικά
Παράλληλα, οι τζιχαντιστές εξώθησαν κατοίκους από τμήματα της πόλης Χασάκα, στην ομώνυμη περιφέρεια της βορειοανατολικής Συρίας. Η πόλη είναι μοιρασμένη μεταξύ Κούρδων και υποστηρικτών του σύρου προέδρου Άσαντ.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της κουρδικής δύναμης YPG, οι επίθεση της ISIS εξαπολύθηκε εναντίον των νότιων περιοχών της πόλης, οι οποίες ελέγχονται από υποστηρικτές του Άσαντ. Κατελήφθησαν ορισμένα τμήματα της Χασάκα.
Ανάλογες πληροφορίες μετέδωσε και η συριακή τηλεόραση, σύμφωνα με την οποία οι τζιχαντιστές σκότωσαν «αριθμό κατοίκων» που αιχμαλώτισαν, ανάμεσά τους και τον επικεφαλής τοπικής στρατιωτικής υπηρεσίας.