Τα Ολύμπια Νέα

Κόσμος

«Ιδιαίτερες οι ευθύνες της Ρωσίας»

ΝΑΤΟ: Σοβαρός ο κίνδυνος κλιμάκωσης της κρίσης στην Ανατολική Ουκρανία«Ιδιαίτερες οι ευθύνες της Ρωσίας»

Ο κίνδυνος επανάληψης των σφοδρών μαχών στην Ανατολική Ουκρανία είναι υπαρκτός, τόνισε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επιρρίπτοντας γι’ αυτό τις ευθύνες στη ρωσική επιθετικότητα. «Η Ρωσία συνεχίζει να στηρίζει τους αυτονομιστές εκπαιδεύοντάς τους, παρέχοντάς τους όπλα και στρατιώτες. Εχει συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό δυνάμεων στα σύνορά της με την Ουκρανία», επανέλαβε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, σε μία όντως τεταμένη περίοδο στην Ανατολική Ουκρανία με καθημερινές παραβιάσεις της εκεχειρίας του Μισνκ.

«Οι καλύτερες ευκαιρίες για την επίτευξη ειρήνης υπάρχουν στην πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, η οποία επέτρεψε την εφαρμογή εκεχειρίας τον Φεβρουάριο», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, κατά την έναρξη της συνεδρίασης των 28 υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ με τον ουκρανό ομόλογό τους Στέπαν Πόλτορακ στις Βρυξέλλες. «Καλώ όλες τις πλευρές να το πράξουν και η Ρωσία έχει ιδιαίτερη ευθύνη ως προς αυτό», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής του ΝΑΤΟ έρχονται δύο μόλις ημέρες μετά την αμερικανική δέσμευση για στρατιωτική ενίσχυση στις χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Με την ίδια πάντα λογική, της απάντησης στη ρωσική απειλή, ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Αστον Κάρτερ υπογράμμισε την Τρίτη από το Ταλίν της Εσθονίας ότι τα αμερικανικά σχέδια περί προσωρινής ανάπτυξης βαρέων όπλων στις χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης στοχεύουν στην υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας των συμμάχων.

Στις ποικίλες αντιδράσεις για τα αμερικανικά σχέδια, τουλάχιστον όσον αφορά το έδαφος της Βουλγαρίας, απάντησαν την Πέμπτη και ο πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλέβνελιεφ και Ντανιέλ Μίτοφ. Απαντώντας στους δημοσιογράφους, Πλέβνελιεφ και Μίτοφ τόνισαν ότι τα σχέδια ανάπτυξης στρατιωτικού εξοπλισμού και προσωπικού στη Βουλγαρία εντάσσονται στο πλαίσιο όσων συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία το 2014, καθώς και στο πλαίσιο της συνεργασίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας με τις ΗΠΑ που είχε συμφωνηθεί ήδη από το 2006.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρουμανίας Γκάμπριελ Οπρέα υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη στρατευμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ στη χώρα σημαίνει απόλυτη ασφάλεια για το ρουμανικό κράτος.

Τον Σεπτέμβριο του 2014, το ΝΑΤΟ αποφάσισε μία άνευ προηγουμένου στρατιωτική ενίσχυση, πολλαπλασιάζοντας τα γυμνάσια, δημιουργώντας μια δύναμη που θα μπορεί να αναπτυχθεί μέσα σε 48 ώρες και επιπλέον διπλασιάζοντας το μέγεθος της δύναμης ταχείας αντίδρασης (NRF) που διαθέτει.