Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

«Βλέπει» πολιτικές εξελίξεις

Νέα Δημοκρατία

1

Πολιτικές εξελίξεις, με φόντο κυρίως την αναμενόμενη αναταραχή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της ενδεχόμενης συμφωνίας με τους πιστωτές, «βλέπει» η ηγεσία της ΝΔ που θεωρεί ότι μεγαλύτερη τιμωρία για τον Αλέξη Τσίπρα είναι πως προτείνει άκρως υφεσιακά μέτρα και λιτότητα με περισσότερους φόρους.
«Ο Τσίπρας αντί για περήφανη διαπραγμάτευση υποτάχθηκε πλήρως στην τρόικα. Με κυβέρνηση πρώτη φορά αριστερά, προτείνονται μέτρα που δεν θα τολμούσε ούτε μια δεξιά κυβέρνηση να φέρει προς συζήτηση, αλλά αυτή είναι η μεγάλη τιμωρία για τους αριστερο-νεοφιλελεύθερους» λένε από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Η ηγετική ομάδα της ΝΔ αναμένει να οριστικοποιηθεί, αν και παραμένει επιφυλακτική, η συμφωνία της κυβέρνησης με τους πιστωτές για να εξάγει πιο συγκεκριμένα συμπεράσματα, να χαράξει τη στρατηγική της και κυρίως να αποφασίσει ποια στάση θα τηρήσει στη Βουλή.
Στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, και σε μεγάλο τμήμα της ΚΟ του κόμματος κυρίαρχη είναι η εκτίμηση ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με μια κατάσταση που δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί και το ερώτημα που προκύπτει είναι πόσες απώλειες θα έχει η συγκυβέρνηση, όταν έρθει, εάν έρθει, η ώρα της Βουλής.
Το σενάριο να μην ψηφιστεί η συμφωνία δεν το θεωρούν πιθανό από τη ΝΔ, καθώς υπάρχουν πολλές δυνάμεις που θα τη στηρίξουν, αλλά το ζήτημα είναι εάν η συγκυβέρνηση θα έχει τόσες απώλειες που θα θέσουν ζήτημα δεδηλωμένης.
Η στάση της ΝΔ επί της συμφωνίας θα κριθεί μόλις υπάρξει τελικό κείμενο και εξετάσει σημείο-σημείο τα μέτρα, αν και η αξιωματική αντιπολίτευση, φαίνεται να κλίνει, μέχρι στιγμής, στην θετική ψήφο επί της αρχής.
Πάντως από τη Συγγρού μεταδίδουν ότι πρώτα θα περιμένουν να δουν τι θα πράξουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνουν πως δεν γίνεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αναμένει στήριξη από τους βουλευτές της ΝΔ ώστε να καλύψει τις δικές της απώλειες και θέτουν το θέμα της δεδηλωμένης.
Ανεξάρτητα από το εάν θα ψηφισθεί η συμφωνία, στη ΝΔ προβλέπουν ραγδαίες εξελίξεις και θεωρούν ότι έχει αρχίσει να απομειώνεται το πολιτικό κεφάλαιο του ίδιου του πρωθυπουργού και εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια.
Η ΝΔ αν και θεωρεί ότι εάν επέλθει συμφωνία αποτρέπεται η ολική καταστροφή, βλέπει ότι αρχίζει και έχει πεδίο για αντιπολίτευση, προτάσσοντας το επιχείρημα ότι έρχεται φοροκαταιγίδα με σφραγίδα «πρώτη φορά Αριστερά» και εμμένει πως η χώρα θα βυθιστεί πιο βαθιά στην ύφεση.