Τα Ολύμπια Νέα

Κόσμος

«Θεσμοποιημένος ρατσισμός υπάρχει στις ΗΠΑ»

Ρατσισμός και οπλοκατοχή στην καρδιά της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον«Θεσμοποιημένος ρατσισμός υπάρχει στις ΗΠΑ»
Ρατσισμός και οπλοκατοχή βρίσκονται στην καρδιά της προεκλογικής εκστρατείας για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, με τη Χίλαρι Κλίντον να «κόβει το νήμα» στον απόηχο της τραγωδίας στο Τσάρλεστον. Από το βήμα προγραμματισμένης Διάσκεψης των Δημάρχων των ΗΠΑ, στο Σαν Φρανσίσκο, η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών μίλησε ανοιχτά για τον ρατσισμό και δεσμεύτηκε, εάν εκλεγεί, να προωθήσει «κοινής λογικής» αλλαγές στη νομοθεσία περί οπλοκατοχής.
Ξεκινώντας από το μακελειό στην ιστορική εκκλησία Εμμανουήλ των Μεθοδιστών, εκεί όπου ο 21χρονος Ντίλαν Ρουφ άνοιξε πυρ και σκότωσε εννέα Αφροαμερικανούς τη νύχτα της Τετάρτης, η Κλίντον έκανε λόγο για μία βίαιη υπενθύμιση του θεσμοποιημένου ρατσισμού που υπάρχει και συνεχίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Είναι δελεαστικό να χαρακτηρίσουμε αυτή την τραγωδία ως ένα μεμονωμένο περιστατικό, να πιστέψουμε πως στις σημερινές ΗΠΑ ο φανατισμός είναι μακράν πίσω μας, πως ο θεσμοποιημένος ρατσισμός δεν υπάρχει πια», δήλωσε η Κλίντον, για να υπογραμμίσει ευθύς αμέσως ότι «παρά τις καλύτερες προσπάθειές μας και τις μεγαλύτερες ελπίδες μας, ο μακρύς αγώνας της χώρας με τον ρατσισμό κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει». «Η φυλή παραμένει μία βαθιά διαχωριστική γραμμή στις Ηνωμένες Πολιτείες», τόνισε η Κλίντον.
Πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας κατά την πρώτη θητεία του Μπαράκ Ομπάμα, η Κλίντον αναφέρθηκε στις ελπίδες που γέννησε η εκλογή του πρώτου μαύρου προέδρου για την καταπολέμηση του ρατσισμού. «Γνωρίζω πως τόσοι πολλοί από εμάς ήλπισαν πως εκλέγοντας τον πρώτο μαύρο πρόεδρό μας είχαμε γυρίσει σελίδα σε αυτό το κεφάλαιο της ιστορίας μας. Γνωρίζω πως υπάρχουν αλήθειες που δεν μας αρέσει να τις λέμε φωναχτά. Ομως πρέπει. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά μαζί», δήλωσε η Κλίντον.
Η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών μίλησε συγκεκριμένα αναφέροντας μερικά μόνο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αφροαμερικανοί: είναι τρεις φορές πιο πιθανή ή άρνηση χορήγησης στεγαστικού δανείου σε έναν μαύρο δανειολήπτη απ’ ό,τι σε έναν λευκό, ο μέσος πλούτος των μαύρων οικογενειών είναι ένα μικρό ποσοστό εκείνου των λευκών οικογενειών, η Αστυνομία είναι πιο πιθανό να σταματήσει και να κάνει σωματική έρευνα σ’ έναν μαύρο απ’ ό,τι σ’ έναν λευκό, οι μαύροι παραβάτες καταδικάζονται συνήθως σε πιο αυστηρές ποινές.