Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Στο τέλος του δρόμου…

Ο Τσίπρας ενημέρωσε Μέρκελ – Ολάντ – Γιούνκερ για την ελληνική πρόταση

Την πρόταση της ελληνικής πλευράς παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε χθες (πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες) με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, καθώς και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στους τρεις ηγέτες «την πρόταση της Ελλάδας για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα δίνει οριστική λύση και όχι μετάθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος», όπως αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε επί πεντάωρο την Κυριακή, για τις συνομιλίες του με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Ο γάλλος πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι η Αθήνα κατέθεσε τις προτάσεις της. «Η Ελλάδα έστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και νομίζω και στους θεσμούς -στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- τις νέες τις προτάσεις» είπε ο Ολάντ, μετά από συνάντησή του με τον Ματέο Ρέντσι. Πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός ότι ορισμένες χώρες μπορεί να έχουν αντίγραφο των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, οι θεσμοί θα είναι αυτοί που θα πραγματοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα. Σύμφωνα με το Reuters ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε τηλεφωνική επικοινωνία το Σάββατο με τον πρωθυπουργό και επρόκειτο να μιλήσει εκ νέου μαζί του την Κυριακή, αναζητώντας μία λύση στο ελληνικό ζήτημα. Σε όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, υψηλόβαθμοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι βρίσκονται σε στενή επαφή εν όψει των καθοριστικών συναντήσεων της Δευτέρας ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών και, αργότερα, τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Τα βήματα της Αθήνας συζητήθηκαν εκτενώς το Σάββατο, στις μαραθώνιες συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης, στενών συνεργατών του και κορυφαίων υπουργών, κατά τις οποίες η Αθήνα κατάρτισε αντιπρόταση. Ο Νίκος Παππάς και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκονται ήδη από το Σάββατο για Βρυξέλλες, ενώ ο κ. Τσίπρας αναχώρησε για τη βελγική πρωτεύουσα το βράδυ της Κυριακής.

Γαλλία και Ιταλία: Να μη χαθεί ούτε λεπτό Την επιθυμία τους να βρεθεί λύση για την Ελλάδα εξέφρασαν ο γάλλος πρόεδρος και ο ιταλός πρωθυπουργός σε συνάντηση που είχαν στη Ρώμη. «Δεν μπορεί να χαθεί ούτε ένα λεπτό για να βρεθεί λύση για την Ελλάδα» δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Ματέο Ρέντσι. Ο γάλλος πρόεδρος είπε: «Υπάρχει η αρχή της αλληλεγγύης και της ευθύνης. Δεν ευθύνεται η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα αλλά πρέπει να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις για να βγει η χώρα από την κατάσταση αυτή». «Σε ότι αφορά την αλληλεγγύη πρόκειται για αρχή της Ευρωζώνης, βάσει της οποίας παρασχέθηκε και παρέχεται στήριξη στην Ελλάδα για να μείνει στην Ευρωζώνη. Τι θέλουν να πουν Ιταλία και Γαλλία; Ότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε λεπτό, ούτε δευτερόλεπτο. Οι συζητήσεις για την Ελλάδα πρέπει να συνεχισθούν» είπε ο γάλλος πρόεδρος. «Την Δευτέρα και την Πέμπτη έχουμε δυο Συνόδους Κορυφής και τα σημεία αναφοράς πρέπει να είναι οι ευρωπαϊκές αρχές, αλλά και το να μπορέσει η Ελλάδα να λάβει τις χρηματοδοτήσεις που αναμένει» τόνισε ο Ολάντ. Ο γάλλος πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι η Αθήνα κατέθεσε τις προτάσεις της. «Η Ελλάδα έστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και νομίζω και στους θεσμούς -στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- τις νέες τις προτάσεις» είπε ο Ολάντ. Πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός ότι ορισμένες χώρες μπορεί να έχουν αντίγραφο των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, οι θεσμοί θα είναι αυτοί που θα πραγματοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα. Από την πλευρά του, ο ιταλός πρωθυπουργός είπε: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι πρέπει να προσφερθεί λύση που να επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ». Και συμπλήρωσε: «Είναι βασικής σημασίας να εργασθούν για αυτό και οι Έλληνες. Στην κυβέρνησή τους, στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δείχνουμε όλη μας την καλή διάθεση, την συνεργασία μας, αλλά για να επιτευχθεί συμφωνία χρειάζεται η καλή διάθεση και των δυο πλευρών».