Τα Ολύμπια Νέα

Κυριότερες Ειδήσεις

Όταν απασχολούμε τους Γερμανούς για… καλό!

«Ύμνοι» γερμανών για Κατερινιώτισα νευροχειρουργό

 

Του Βαγγέλη Ζαμαντζά  

Ειδικό αφιέρωμα, στην Κατερινιώτισα γιατρό είχε η Γερμανική ιστοσελίδα oberpfalznet.de. Μπορεί τον τελευταία χρόνια οι τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης να ασχολούνται με τις «παθογένειες» της χώρας χρησιμοποιώντας πολλές φορές υπερβολική φρασεολογία, όταν όμως τους δίνεται η ευκαιρία, προβάλουν ελληνικές προσωπικότητες που διαπρέπουν στην χώρα τους.

EPTA

 

Η oberpfalznet.de, αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια στην 38χρονη νευροχειρουργό Ελένη Καρακώστα, η οποία πριν από λίγες εβδομάδες έφερε σε πέρας μια δύσκολη χειρουργική επέμβαση στην σπονδυλική στήλη νεογέννητου το οποίο ήρθε στον κόσμο με δισχιδή ράχη. Πρόκειται για μια σπάνια πάθηση η οποία αποτελεί δυσμορφία του σπονδυλικού σωλήνα.

Η Έλενα Καρακώστα, γεννήθηκε στη Γερμανία από Έλληνες μετανάστες (ο πατέρας της από την Κατερίνη, η μητέρα της από τη Δράμα). Ολοκλήρωσε το λύκειο στην Κατερίνη, ενώ έλαβε το πτυχίο της Ιατρικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Έκανε το «αγροτικό» της στο Κέντρο Υγείας Λιτοχώρου, ενώ ως ειδικευόμενη εργάστηκε και στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης μέχρι το 2002. Αμέσως μετά συνέχισε ως ειδικευόμενη (Γενική Χειρουργική, Παιδοχειρουργική, Πλαστική Χειρουργική, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς της Θεσσαλονίκης και στο Ιπποκράτειο. Το 2008 ειδικεύτηκε ως γιατρός στη Μικρονευροχειρουργική στο Γενικό Νοσοκομείο Φρανκφούρτης και επέστρεψε στην Ελλάδα όπου εργάστηκε από το 2009 έως το 2011 ως Επικουρική Επιμελήτρια Β’ Νευροχειρουργικής, χειρουργική Εγκεφάλου, χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης, Νευροτραυματιολογία, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Από το 2012, εγκατέλειψε την Ελλάδα, για να εργαστεί σε μεγάλες κλινικές του εξωτερικού. Από το Φεβρουάριο του 2015 ασκεί καθήκοντα Επιμελήτριας Α’ Νευροχειρουργικής, χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης, θεραπείας πόνου σε παθήσεις Σπονδυλικής Στήλης, Παιδονευροχειρουργική, χειρουργική Εγκεφάλου και Νευροτραυματιολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο St. Marien Amberg της Γερμανίας.

Να σημειωθεί ότι οι Γερμανοί συνάδελφοι στο ρεπορτάζ τους, μιλούν με θερμά λόγια για το ιατρικό επιτελείο που ανέλαβε την χειρουργική επέμβαση, σημειώνοντας ότι ήταν η πρώτη φορά χειρουργήθηκε μωρό με δισχιδή ράχη και μάλιστα με απόλυτη επιτυχία

Το ρεπορτάζ της oberpfalznet.de, το οποίο φιλοξενεί δηλώσεις της Έλενας Καρακώστα αναφέρει:

 

«Πρώτη εγχείριση σε νεογέννητο με δισχιδή ράχη, από Κατερινιώτισσα νευροχειρουργό

 

Μωρό εκτός κινδύνου

EPTA (1)

 

Το νοσοκομειακό συγκρότημα St. Marien ζητωκραυγάζει: για πρώτη φορά χειρουργήθηκε μωρό με δισχιδή ράχη. Η επέμβαση ήταν δύσκολη, δεν υπήρξαν όμως επιπλοκές.

Στην Κεντρική Ευρώπη γεννιέται κατά μέσο όρο ένα στα εκατό μωρά με το λεγόμενο σύνδρομο της δισχιδούς ράχης. Πρόκειται για μια δυσμορφία του σπονδυλικού σωλήνα. Η ιατρός Eπιμελήτρια A’ Νευροχειρουργικής Ελένη Καρακώστα, η οποία το τελευταίο διάστημα ενισχύει την ομάδα της νευροχειρουργικής στο νοσοκομειακό συγκρότημα, είναι ειδικός σε αυτό τον τομέα: «Στην επέμβαση πρέπει λεπτομερέστατα να ανακατασκευάσουμε τον σπονδυλικό σωλήνα με αυτολογα μοσχεύματα ή υποκατάστατο υλικό» αναφέρει η ιατρός. «Το σημαντικότερο είναι ότι πρέπει να στεγανοποιηθεί πλήρως η ανοιχτή περιοχή, έτσι ώστε να μην μπορεί να διαρρεύσει εγκεφαλονωτιαίο υγρό».

 

Υψηλός κίνδυνος μολύνσεων

Στο σύνδρομο της δισχιδούς ράχης διακρίνονται δύο μορφές: αν είναι μόνο το οστό ανοιχτό, τότε κατά κανόνα δεν απαιτείται θεραπεία. «Αντίθετα σε προχωρημένες μορφές είναι ανοιχτά τόσο το δέρμα όσο και όλες οι δομές που φυσιολογικά περιβάλλουν τον νευρικό ιστό», εξηγεί ο Διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής PD Dr. Richard Megele. Οι νευρικές δομές βρίσκονται σχεδόν ελεύθερες, καλυμμένες συνήθως από ένα μόνο πολύ λεπτό και διάφανο στρώμα, το οποίο πολλές φορές τραυματίζεται κατά την γέννα». Αν υφίσταται αυτή η ανοιχτή μορφή της δισχιδούς ράχης, επείγει η θεραπεία.

Όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μετά τον τοκετό – το αργότερο μετά από 72 ώρες – πρέπει μια τέτοιου είδους ανοιχτή ράχη να χειρουργηθεί. «Όσο περισσότερο περιμένει κανείς με την επέμβαση, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος μολύνσεων», εξηγεί ο νευροχειρουργός. Η δισχιδής ράχη, αναλόγως με το ύψος στο οποίο βρίσκεται στη σπονδυλική στήλη η δυσμορφία καθώς και με το πόσο σοβαρή είναι, μπορεί να συνοδεύεται και από περαιτέρω νευλογικές βλάβες: «Αυτές μπορεί να ξεκινούν από διαταραχές ούρησης και αφόδευσης και να φτάνουν μέχρι την παράλυση των ποδιών» ισχυρίζεται η ιατρός Eπιμελήτρια A’ Νευροχειρουργικής Ελένη Καρακώστα. «Αυτές οι ενοχλήσεις δεν ανατάσσονται αυτομάτως μετά την επέμβαση, αλλά κατά κανόνα σταθεροποιείται η νευρολογική κατάσταση».

 

Ορατό μέσω υπερήχου 

Συνήθως μπορεί να διαπιστωθεί μια δισχιδής ράχη μέσα στην κοιλιά της μητέρας ήδη πριν από την γέννα μέσω υπερήχου. Τότε συνίσταται η μητέρα να γεννήσει σε μια κλινική, στην οποία να μπορεί η δυσμορφία στην σπονδυλική στήλη να αντιμετωπιστεί αμέσως. «Αυτό δεν συνέβη στην περίπτωση αυτού το μωρού. Το νεογέννητο γεννήθηκε σε άλλο νοσοκομείο και μεταφέρθηκε την δεύτερη μέρα μετά τον τοκετό σε μας. Αρχικά για μια πλήρη διερεύνηση της διάγνωσης και μετά για την εγχείριση, κατά την οποία δεν εμφανίστηκαν επιπλοκές», περιγράφει η ιατρός Eπιμελήτρια A’ Νευροχειρουργικής κ. Καρακώστα.