Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Παράνομο, αθέμιτο και επονείδιστο

Διαγραφή μονομερώς του χρέους και κήρυξη πτώχευσης, ζητά η Επιτροπή της… Ζωής

Το χρέος είναι «παράνομο, αθέμιτο και επονείδιστο» και για αυτό η Ελλάδα δεν πρέπει να το πληρώσει. Αυτό είναι το προκαταρκτικό συμπέρασμα της επιτροπής της Βουλής, που με εντολή της προέδρου του Σώματος, Ζωής Κωνσταντοπούλου διενεργεί λογιστικό έλεγχο του δημοσίου χρέους της χώρας.123

Όπως αναφέρεται¸ «η Επιτροπή Αλήθειας του Δημόσιου Χρέους θεωρεί ότι η Ελλάδα ήταν και παραμένει θύμα μιας προσχεδιασμένης επίθεσης, η οποία οργανώθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό το βίαιο, παράνομο και ανήθικο εγχείρημά τους έχει μοναδικό σκοπό να περάσουν τα ιδιωτικά χρέη στο Δημόσιο».

Στο κείμενο που δόθηκε στην δημοσιότητα υποστηρίζονται μεταξύ άλλων: -Το χρέος προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να χαρακτηριστεί παράνομο αθέμιτο, επονείδιστο. -Το χρέος προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να χαρακτηριστεί παράνομο αθέμιτο και επονείδιστο. -Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παρέχει δάνεια χωρίς μετρητά (cash-less loans) τα οποία πρέπει να θεωρηθούν παράνομα. Τα συγκεκριμένα χρέη είναι αθέμιτα και επονείδιστα. -Τα διμερή δάνεια πρέπει να θεωρηθούν παράνομα, είναι αθέμιτα, και επονείδιστα. -Το χρέος προς τους ιδιώτες δανειστές πρέπει να θεωρηθεί παράνομο. Μέρος του χρέους προς τις ιδιωτικές τράπεζες και τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου είναι αθέμιτο.Τέλος, το χρέος προς τις ιδιωτικές τράπεζες και τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου είναι επονείδιστο. Καταληκτικά, διατυπώνεται η θέση πως η αξιοπρέπεια του λαού βαραίνει περισσότερο από το παράνομο, αθέμιτο, επονείδιστο και μη βιώσιμο χρέος» και πως «τα νομικά επιχειρήματα που επιτρέπουν σε ένα κυρίαρχο κράτος να αποκηρύξει μονομερώς το παράνομο, αθέμιτο και επονείδιστο χρέος είναι πολλαπλά». Όσον αφορά την ελληνική περίπτωση, μια τέτοια μονομερής κυριαρχική πράξη θα μπορούσε να θεμελιωθεί, σύμφωνα με τους συντάκτες του κειμένου στα εξής επιχειρήματα: -Στην κακή πίστη την οποία επέδειξαν οι δανειστές, ωθώντας την Ελλάδα να παραβιάσει το εσωτερικό της δίκαιο και τις διεθνείς της υποχρεώσεις σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα. -Στη νομική υπεροχή και προτεραιότητα των ανθρώπινων δικαιωμάτων απέναντι σε διεθνείς συμφωνίες, όπως εκείνες που υπέγραψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τους δανειστές ή με την Τρόικα. Τη χρήση καταναγκασμού. -Την επιβολή άδικων και ανεπιεικών όρων, οι οποίοι κατάφωρα παραβιάζουν το Σύνταγμα και την εθνική κυριαρχία. -Το δικαίωμα το οποίο αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο στο κράτος, να παίρνει μέτρα ενάντια σε παράνομες ενέργειες δανειστών. «Τα κράτη έχουν δικαίωμα να κηρύξουν μονομερώς πτώχευση όταν δεν είναι βιώσιμη η εξυπηρέτηση του χρέους, στην οποία περίπτωση δεν διαπράττουν διεθνώς παράνομη πράξη και, επομένως, δεν φέρουν ευθύνη» αναφέρεται. Η παρουσίαση των προκαταρκτικών συμπερασμάτων, από μέλη της Επιτροπής, συνεχίστηκε και χθες Πέμπτη, για δεύτερη ημέρα από τα μέλη της, σε δημόσια συνεδρίαση. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης η κα Κωνσταντοπούλου παρουσίασε εκ νέου τα συμπεράσματα σε συνέντευξη Τύπου.

Κομισιόν και ΕΚΤ φέρονται να σχεδιάζουν δήλωση για ελάφρυνση του χρέους
Κομισιόν και ΕΚΤ φέρονται να επεξεργάζονται σχέδιο δήλωσης για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σε μία προσπάθεια να βρεθεί διέξοδος στις διαπραγματεύσεις Αθήνας – πιστωτών, με την ελληνική κυβέρνηση να επιμένει ότι δεν υπογράφει συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει και λύση για το «μη βιώσιμο» ελληνικό χρέος.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δηλώνει ότι η δέσμευση του 2012 για το χρέος ισχύει, αλλά η Ελλάδα δεν έχει ακόμη εκπληρώσει τους όρους για να υλοποιηθεί.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η δήλωση θα είναι μια επανάληψη της δήλωσης που πήρε η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά από το Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, που προέβλεπε ελάφρυνση του χρέους με την προϋπόθεση της επίτευξης και διατήρησης πρωτογενών πλεονασμάτων.
Κομισιόν και ΕΚΤ δέχονται πιέσεις από την Αθήνα και το ΔΝΤ να εξετάσουν το θέμα του ελληνικού χρέους, το οποίο εμφανίζεται να είναι μη βιώσιμο, φτάνοντας στο 180% του ΑΕΠ.
Στο ζήτημα του χρέους αναφέρθηκε λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης και ο πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθαρίζοντας ότι η ευρωζώνη δεν έχει συζητήσει προτάσεις για αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς απαιτείται πρώτα συμφωνία με την Αθήνα.
Ακόμη επισημαίνει ότι η δέσμευση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που είχε αναληφθεί από τους εταίρους της Ελλάδας στην ευρωζώνη το Νοέμβριο του 2012 ισχύει, όπως όμως ισχύουν και οι όροι που την συνόδευαν. «Η Ελλάδα δεν έχει ακόμη εκπληρώσει τους όρους για να υλοποιηθεί η υπόσχεση του 2012» τονίζει.