Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Στις κάλπες οι καθηγητές

Εκλέγουν σήμερα τους διευθυντές των σχολείων τους

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι καθηγητές των 41 σχολικών μονάδων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, για να εκλέξουν τους διευθυντές τους, σύμφωνα με το νέο σύστημα που έχει εισάγει το Υπουργείο Παιδείας.

Τα αντικειμενικά κριτήρια, δεν επαρκούν για να γίνει ένας εκπαιδευτικός διευθυντής, αφού πρέπει οπωσδήποτε να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 20% των ψήφων των εκπαιδευτικών που απαρτίζουν το Σύλλογο Διδασκόντων στο σχολείο που είναι υποψήφιος.

Τις 41 θέσεις διευθυντών, διεκδικούν 79 υποψήφιοι. Ένας εκπαιδευτικός, μπορεί να είναι υποψήφιος για τη θέση του Διευθυντή σε έως και τρεις σχολικές μονάδες με την προϋπόθεση ότι έχει υπηρετήσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα σε αυτές. Από τους 79 υποψηφίους διευθυντές, σε μια και μόνο σχολική μονάδα έχουν δηλώσει υποψηφιότητα οι 49.

Δεκαπέντε έχουν δηλώσει υποψηφιότητα σε δύο σχολεία και άλλοι τόσοι (15) σε τρία σχολεία!

Επίσης, υπάρχουν και σχολικές μονάδες που το αποτέλεσμα το γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί, πριν καν αρχίσει η διαδικασία της ψηφοφορίας, αφού υπάρχει ένας μόνο υποψήφιος.

Τα σχολεία με έναν υποψήφιο είναι: το 5ο ΓΕΛ Κατερίνης, το 5ο Γυμνάσιο Κατερίνης, το ΓΕΛ Κορινού, το Γυμνάσιο Κολινδρού, το Γυμνάσιο Κονταριώτισσας, το Γυμνάσιο Ρητίνης, το ΕΠΑΛ Αιγινίου, το ΤΕΕΕ Ειδικής Αγωγής και το Μουσικό Σχολείο

Δύο υποψήφιοι είναι στα σχολεία: 3ο ΓΕΛ Κατερίνης, ΓΕΛ Κολινδρού, ΓΕΛ Κονταριώτισσας, Γυμνάσιο Αλωνίων, Γυμνάσιο Λεπτοκαρυάς, Γυμνάσιο Λιτοχώρου, Γυμνάσιο Μακρυγιάλου, Γυμνάσιο Πλαταμώνα και ΕΕΕΕΚ

Τρεις υποψήφιοι για τη θέση του Διευθυντή είναι στα σχολεία: 4ο ΓΕΛ Κατερίνης, 7ο Γυμνάσιο Κατερίνης, Εσπερινό Γυμνάσιο, ΓΕΛ Αιγινίου, ΓΕΛ Λιτοχώρου, Γυμνάσιο Αιγινίου, Γυμνάσιο Κ. Μηλιάς και Γυμνάσιο Κορινού

Τα σχολεία στα οποία οι υποψήφιοι είναι τέσσερις: 3ο Γυμνάσιο Κατερίνης, 4ο Γυμνάσιο Κατερίνης, 6ο Γυμνάσιο Κατερίνης, 1ο ΓΕΛ Κατερίνης, 2ο ΓΕΛ Κατερίνης, 2ο ΕΠΑΛ, Εσπερινό ΓΕΛ, ΓΕΛ Κ. Μηλιάς και Εσπερινό ΕΠΑΛ.

Περισσότεροι των τεσσάρων υποψηφίων υπάρχουν στο 1ο ΕΠΑΛ Κατερίνης, στο ΓΕΛ Λεπτοκαρυάς (από 5) και στο ΕΚ όπου οι υποψήφιοι είναι 6.

Επτά υποψήφιοι διευθυντές είναι στο 1ο Γυμνάσιο Κατερίνης και στο Γυμνάσιο Περίστασης, ενώ το ρεκόρ των υποψηφιοτήτων το έχει το 2ο Γυμνάσιο Κατερίνης όπου 8 εκπαιδευτικοί θα διεκδικήσουν την ψήφο των συναδέλφων τους. Αν κανείς από τους υποψηφίους (όποια κι αν είναι τα τυπικά προσόντα που διαθέτουν) δεν συγκεντρώσει το 20%, τότε δίνεται το δικαίωμα στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να ορίσει εκείνη τον Διευθυντή της μονάδας.

Για υψηλού μορφωτικού επιπέδου υποψήφιους Διευθυντές κάνει λόγο η ΔΙΔΕ Πιερίας, αφού πρόκειται για υποψηφίους όπου κάποιοι από αυτούς είναι κάτοχοι διδακτορικών και μεταπτυχιακών τίτλων, ξένων γλωσσών, πληροφορικής κ.λ.π.

Σημειώνεται ότι από τους 42 εν ενεργεία διευθυντές οι 36 είναι εκ νέου υποψήφιοι, ενώ οι υπόλοιποι 6 έχουν καταθέσει αίτηση παραίτησης από την υπηρεσία.

Όσον αφορά τη διαδικασία, σε περιπτώσεις όπου υπάρξει ισοψηφία, θα υπερτερήσει ο υποψήφιος ο οποίος βρίσκεται υψηλότερα στον πίνακα των τυπικών προσόντων που έχει αναρτήσει η διεύθυνση.

 

Η σειρά των υποψηφίων με βάση το σύνολο των σταθερών μορίων του καθενός, καθώς και το σύνολο των σχολικών μονάδων στο οποίο είναι υποψήφιοι είναι η εξής:

masaaa