Τα Ολύμπια Νέα

Κόσμος

Έκτακτη σύσκεψη στον ΠΟΥ

Η επιδημία MERS στη Ν.Κορέα «δεν είναι παγκόσμια απειλή»Έκτακτη σύσκεψη στον ΠΟΥ
Η εξάπλωση του Μεσανατολικού Αναπνευστικού Συνδρόμου στη Νότιο Κορέα δοκίμασε τα ανακλαστικά της χώρας, δεν αποτελεί όμως παγκόσμια απειλή για την οποία θα απαιτούνταν μέτρα όπως ταξιδιωτικοί περιορισμοί, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Στο κείμενο που εξέδωσε μετά την έκτακτη σύσκεψή του, ο ΠΟΥ χαρακτήρισε την επιδημία «κλήση αφύπνισης» και κάλεσε όλες τις χώρες να προετοιμαστούν για ενδεχόμενη άφιξη του ιού του MERS.
Στη Νότιο Κορέα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα πάνω από 150 κρούσματα και 19 θάνατοι, ενώ ένας ακόμα θάνατος αναφέρθηκε στη Γερμανία -πρόκειται για έναν 65 χρονο Γερμανό που είχε επισκεφθεί αγορά ζώων στην Αραβική Χερσόνησο και έχασε τη ζωή του από επιπλοκές της πνευμονίας που προκαλεί το MERS.
Τα περισσότερα θύματα ήταν ηλικιωμένα άτομα ή/και ασθενείς με βεβαρημένο ιστορικό.
Ο ΠΟΥ αναγνώρισε ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλα κενά στην κατανόηση της ασθένειας, η οποία ανακαλύφθηκε στη Σαουδική Αραβία μόλις το 2012.
Ο κοροναϊός του MERS ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ιό του SARS, και ο μεγάλος φόβος είναι ότι θα μπορούσε να μεταλλαχθεί ώστε να μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, και να οδηγήσει τελικά σε μια επανάληψη της επιδημίας Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου που σκότωσε 800 άτομα στην επιδημία του 2002-03.
«Η αλήθεια είναι ότι δεν κατανοούμε την κατάσταση πολύ καλά» παραδέχθηκε ο Κείζι Φουκούντα, υποδιευθυντής του ΠΟY, επισημαίνοντας ότι παραμένει άγνωστο το εάν ο ιός μεταδίδεται από ασυμπτωματικούς ασθενείς, ή ποιες περιβαλλοντικές συνθήκες ευνοούν τη μετάδοσή του.
Επανέλαβε ότι οι καμήλες είναι οι μόνες γνωστές φυσικές δεξαμενές του ιού. Ο ΠΟΥ συνιστά τώρα την αποφυγή της επαφής με καμήλες και της κατανάλωσης γάλακτος, ούρων (;) ή μισοψημένου κρέατος καμήλας.
Το MERS πιθανότατα μεταδίδεται με τα σταγονίδια του βήχα, δεν φαίνεται όμως να είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός. Κρούσματα έχουν αναφερθεί σε περισσότερες από 20 χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, τα περισσότερα όμως σχετίζονταν με ταξίδια στη Μέση Ανατολή.