Τα Ολύμπια Νέα

Κόσμος

«Γροθιά στο πρόσωπο της Ευρώπης»

Ιταλία: Οι μετέωροι μετανάστες «βάζουν φωτιά» στη σχέση με το Παρίσι και την ΕΕ«Γροθιά στο πρόσωπο της Ευρώπης»
Το πιο ορατό πεδίο της αναζωπυρωθείσας συζήτησης για τη μετανάστευση έχει γίνει η υπόθεση των μεταναστών στο ιταλικό Βεντιμίλια, στα σύνορα με τη Γαλλία: Παρίσι και Ρώμη ερίζουν για το μπλόκο στα σύνορα, την ώρα που η Ρώμη είναι οργισμένη με την στάση και άλλων κοντινών χωρών και επιμένει να προειδοποιεί για «σχέδιο Β». Η Κομισιόν προσπαθεί να μεσολαβήσει, λέγοντας πως θα εξετάσει την κατάσταση και θα προχωρήσει σε συνάντηση με τους εμπλεκόμενους υπουργούς Εσωτερικών.
Από το Σαββατοκύριακο, το Βεντιμίλια έχει εκτοξευτεί στα πρωτοσέλιδα των ιταλικών εφημερίδων: Οι μερικές εκατοντάδες μετανάστες κυρίως από τις χώρες της Αφρικής βρίσκονται ακόμη στα βράχια και κοιτάζουν την ιταλική Ριβιέρα, καθώς οι γαλλικές αρχές δεν τους αφήνουν να περάσουν.
Σε αυτές τις εικόνες προστίθενται οι καταυλισμοί προσφύγων στον σιδηροδρομικό σταθμό Tiburtina της Ρώμης και τα άδεια καταστήματα που έχουν γίνει καταλύματα στον κεντρικό σιδηροδρομικό του Μιλάνου.
Η Γαλλία έχει αυστηροποιήσει τους ελέγχους στα σύνορα, στα όρια που επιτρέπει η Συνθήκη του Σένγκεν. Ανάλογες είναι και οι κινήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η αυστριακή πλευρά, ενώ φωνές στη γερμανική Βαυαρία (που δεν συνορεύει μεν με την Ιταλία, όμως είναι ο επόμενος σταθμός) έχουν εγείρει ακόμη και πάγωμα του Σένγκεν -οι έκτακτοι αυστηρότεροι έλεγχοι που είχαν εφαρμοστεί λόγω της G7 έχουν «σιωπηρά» μείνει σε ισχύ.
«Θέλετε να κλείσετε τα μάτια»
Τελευταία οργισμένη αναφορά από τη Ρώμη είχε έρθει από τον υπουργό Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, ο οποίος είπε πως οι εικόνες από το Βεντιμίλια είναι «γροθιά στο πρόσωπο όλων των χωρών της Ευρώπης που θέλουν να κλείσουν τα μάτια».
Η γαλλική πλευρά πέρασε στην αντεπίθεση: Από το Παρίσι, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάν Καζνέβ ανέφερε τη Δευτέρα ότι οι μετανάστες στο Βεντιμίλια «δεν έχουν το δικαίωμα να περάσουν και πρέπει να τους διαχειριστεί η Ιταλία».
Ο Καζνέβ είπε ότι πέρυσι εμποδίστηκαν στα γαλλικά σύνορα περίπου 15.000 μετανάστες και πως φέτος έχει δοθεί εντολή για ακόμη αυστηρότερους ελέγχους, με το επιχείρημα πως έτσι θα υπάρξει καλύτερη διαχείριση όσων δικαιούνται άσυλο.
«Τι συμβαίνει στο Βεντιμίλια; Πρέπει να γίνουν σεβαστές οι συνθήκες του Σένγκεν και του Δουβλίνου» τόνισε ο Καζνέβ, επιμένοντας πως η Γαλλία δεν έκλεισε τα σύνορα με τους αυστηρότερους ελέγχους (που θα ήταν παραβίαση του Σένγκεν) και περιμένει, βάσει του Δουβλίνου ΙΙ, να αναλάβει η Ιταλία τους «φακέλους» των μεταναστών και τη διαδικασία του ασύλου όπου υπάρχει βάση.
Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι από την πλευρά του επανήλθε τη Δευτέρα στην προειδοποίησή του προς τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης να συμφωνήσουν σε «ευρωπαϊκή λύση» για τη μείζονα μεταναστευτική κρίση. Η πρόσφατη πρόταση της Κομισιόν για ανακατανομή στους «28» έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε αρκετές πρωτεύουσες.
«Η ΕΕ βρίσκεται σε σταυροδρόμι» είπε ο Ρέντσι σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα. «Είτε θα δράσει ως κοινότητα και θα λύσει από κοινού το πρόβλημα, το οποίο είναι το σχέδιο Α. Εάν όμως δεν βρεθούν λύσεις, θα δράσουμε μόνοι μας και το σχέδιο Β είναι η Ιταλία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ως μεγάλη χώρα που είναι» τόνισε ο Ρέντσι.
«Είναι προφανές πως η «μυώδης πόζα» ορισμένων υπουργών φιλικών χωρών κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση» είπε, χωρίς να διευκρινίζει εάν αναφερόταν στον Καζνέβ.