Τα Ολύμπια Νέα

Κυριότερες Ειδήσεις

Εχασε και τη Βενετία

Χτύπημα για την ιταλική Κεντροαριστερά ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών
Αρνητικό ήταν το μήνυμα της κάλπης για την ιταλική Κεντροαριστερά από τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή. Το Δημοκρατικό Κόμμα και οι σύμμαχοί του ηττήθηκαν στη Βενετία, όπου εξελέγη ο επιχειρηματίας Λουίτζι Μπρουνιάρο, υποστηριζόμενος από κεντροδεξιό συνασπισμό, στο οποίο συμμετέχει και το Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Η νίκη-έκπληξη του Μπρουνιάρο έθεσε τέρμα σε περισσότερα από 30 χρόνια ηγεμονίας της Κεντροαριστεράς στη Βενετία. Ο κεντροαριστερός υποψήφιος, αν και είχε έρθει πρώτος στον α’ γύρο, δεν κατάφερε να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους του, καθώς το ποσοστό αποχής ξεπέρασε το 50%, τόσο στη Βενετία όσο και στις άλλες πόλεις όπου διεξήχθη δεύτερος γύρος.
Ηττα της Κεντροαριστεράς σημειώθηκε επίσης στις πόλεις Αρέτσο (Κεντρική Ιταλία), Ματέρα, (νότια περιφέρεια Μπαζιλικάτα) και Νουόρο (Σαρδηνία). Απεναντίας, κατάφερε να υπερισχύσει στο Λέκκο και τη Μάντοβα της Βόρειας Ιταλίας, στη Μετσεράτα (300 χιλιόμετρα Βόρεια της Ρώμης) και στο Τράνι, κοντά στο Μπάρι. Συνολικά, οι κεντροδεξιές δυνάμεις εξασφαλίζουν έξι πρωτεύουσες νομών, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα τέσσερις.
Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο ιταλός πρωθυπουργός παραδέχθηκε σε συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες ότι πρόκειται για ήττα, η οποία αποδεικνύει ότι η Κεντροδεξιά στην Ιταλία έχει κάθε άλλο παρά εξαφανισθεί. Παράλληλα ο Ρέντσι εκτιμά ότι η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, με τις συνεχείς αφίξεις μεταναστών και την ασαφή στάση της Ευρώπης, δεν βοήθησε.