Τα Ολύμπια Νέα

Κόσμος

«Απαράδεκτες οι παρεμβάσεις Ερντογάν»

Κυβέρνηση συνασπισμού χωρίς AKP ζητά ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης
Η ευθύνη για τον σχηματισμό κυβέρνησης ανήκει στα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία συγκέντρωσαν συλλογικά την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου, δήλωσε τη Δευτέρα ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Δεδομένων ωστόσο των ιδεολογικών διαφορών των τριών κομμάτων (εθνικιστών, Κούρδων και CHP), η πρόταση Κιλιτσντάρογλου αποτελεί σχεδόν σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
«Κανένα κόμμα δεν θα πρέπει να αγνοεί την ισορροπία δυνάμεων (που προήλθε από τις εκλογές). Η ευθύνη του σχηματισμού ενός συνασπισμού ανήκει στο (αντιπολιτευόμενο) μπλοκ του 60%», δήλωσε ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Οφείλουμε να σκεφτόμαστε την Τουρκία, όχι τις προσεχείς εκλογές», πρόσθεσε.
Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές, συγκεντρώνοντας ποσοστό 40,8% των ψήφων, γεγονός που το αναγκάζει να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνασπισμού.
Οι δύο κύριοι αντίπαλοί του, το CHP και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), συγκέντρωσαν αντίστοιχα 25% και 16,3% των ψήφων και το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) συγκέντρωσε ποσοστό 13,1%.
Την Κυριακή, ο τούρκος πρόεδρος κατέστησε σαφές σε όλους τους τόνους ότι δεν θα επιτρέψει «να μείνει η χώρα χωρίς κυβέρνηση». Σε πρώτη φάση, ο Ερντογάν σκοπεύει να ζητήσει από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Σε περίπτωση αποτυχίας, θα δώσει την εντολή στον αρχηγό του κόμματος που κατέκτησε τη δεύτερη θέση, στο CHP. Και αν οι διαβουλεύσεις αυτές αποτύχουν, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους δήλωσε ότι θα κάνει χρήση των εξουσιών που τού δίνει το Σύνταγμα για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, τις οποίες χαρακτήρισε «επαναληπτικές».
Από την πλευρά του, ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε «απαράδεκτο» να επεμβαίνει ο Ερντογάν στις συνομιλίες για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης και σημείωσε ότι ο τούρκος πρόεδρος πρέπει να παραμένει εντός των ορίων που ορίζει το Σύνταγμα. «Είναι απαράδεκτο να επιβάλλει τον εαυτό του ως βασικό παράγοντα», σημείωσε.
Την πρόταση του Ερντογάν να καλέσει αυτήν την εβδομάδα για συνομιλίες τους ηγέτες των τεσσάρων κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο είχαν απορρίψει πριν από τον Κιλιτσντάρογλου και οι ηγέτες των άλλων δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης, κρίνοντας ότι υπερβαίνει τα όρια των συνταγματικών του εξουσιών.