Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

ΚΥΑ απώλειας εσόδων!

Η Κ.Υ.Α. για τη χρήση Αιγιαλού στο επίκεντρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης

1

Το πρόβλημα που προκύπτει από την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την χρήση αιγιαλού και «καίει» το δήμο Κατερίνης, καθώς και δεκάδες επαγγελματίες της παραλιακής ζώνης της περιοχής μας, συζήτησε το δημοτικό συμβούλιο, κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του. Παρόντες στη συζήτηση, ο βουλευτής Χάρης Τζαμακλής και η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας.

Η τελευταία ΚΥΑ (η οποία εκδίδεται κάθε χρόνο), προκαλεί σειρά προβλημάτων σε Ολυμπιακή Ακτή και Κορινό, ανέφερε κατά την εισήγησή της στο Δημοτικό Συμβούλιο η αντιδήμαρχος Καλλιόπη Τζουμέρκα Μπατάλα, αφού δεν επιτρέπει επί της ουσίας την χρήση των ακτών από τους επαγγελματίες.

Το πρόβλημα, ανέπτυξε στο σώμα η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, σημειώνοντας ότι αυτό δεν αφορά μόνο τις ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά κυρίως τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις οι οποίες αναπτύσσουν δραστηριότητα κατά μήκος της ακτής.

Η κ. Ξυπτερά, στην τοποθέτησή της, υποστήριξε ότι η ΚΥΑ του 2014, ρύθμιζε αρκετά από τα προβλήματα, (ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, τοποθέτηση ξύλινων δαπέδων, τροχήλατα οχήματα, τέντες κ.α.). Αντίθετα η ΚΥΑ του 2015 (η οποία εκδόθηκε και με καθυστέρηση) «έχει πολλά κενά» είπε η κ. Ξυπτερά, αφού δεν υπάρχει πρόβλεψη για τραπεζοκαθίσματα, ξύλινα δάπεδα, τροχήλατα και τέντες. Επιπλέον και αυτό ίσως αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα, δεν εξασφαλίζει την «ομορότητα».

Η πρόεδρος της ΕΞΕΠ ζήτησε την έκδοση ψηφίσματος από το Δημοτικό Συμβούλιο με το οποίο θα ζητά να ισχύσει και για το 2015 η περσινή ΚΥΑ, σημειώνοντας πως πολλοί επαγγελματίες ξεκίνησαν τις προετοιμασίες (αφού καθυστέρησε η έκδοση της φετινής) για τις επιχειρήσεις τους με βάση την περσινή ΚΥΑ επενδύοντας αρκετά χρήματα.

Η νέα ΚΥΑ δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα σε Κορινό και Ολυμπιακή Ακτή, ανέφερε ο κ. Κιτιξής. «Σ’ αυτές τις περιοχές, μεσολαβεί με τον αιγιαλό δημόσιο κτήμα, άρα είναι απαραίτητο να ισχύσει η ομορότητα, αφού σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορεί να γίνει ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως αν ισχύσει ως έχει η ΚΥΑ του 2015, θα υπάρξει απώλεια εσόδων και για το Δήμο.

Για τεράστια απώλεια εσόδων, όχι μόνο για το δήμο, αλλά και για τις επιχειρήσεις, έκανε λόγο στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Κατερίνης. Ο κ. Χιονίδης, χαρακτήρισε «αδιανόητο να θεωρούμε ότι δεν μπορεί κάποιος να αξιοποιήσει τις ακτές, επειδή παρεμβάλλεται δημόσιο κτήμα»

Την ύπαρξη προβλήματος από την ΚΥΑ του 2015, αναγνώρισε και ο βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Τζαμακλής. Ο κ. Τζαμακλής τόνισε ότι όντως καθυστέρησε η έκδοσή της ΚΥΑ στην οποία όπως είπε υπάρχει «ασάφεια, μια παράλειψη και μια υπερβολή.»

Ωστόσο, καταθέτοντας την άποψή του (και ως νομικός) εκτίμησε ότι δεν δημιουργεί πρόβλημα στην ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, ενώ για τα ξύλινα δάπεδα εκτίμησε ότι αυτά προβλέπονται με την ΚΥΑ του 2014 στην οποία παραπέμπει και η ισχύουσα.

Όσον αφορά την «ομορότητα», τόνισε ότι όντως υπάρχει παράλειψη, ενώ χαρακτήρισε δικαιολογημένη την ανησυχία των επαγγελματιών η οποία ενισχύθηκε από την απάντηση που έδωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου.

Πάντως, ο κ. Τζαμακλής εκτίμησε ότι τα όποια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί σχετικά με τη νέα ΚΥΑ, θα λυθούν μέσα στην εβδομάδα, κατά την ψήφιση του «μίνι φορολογικού», στο οποίο «ενδεχομένως» να περιλαμβάνεται σχετική τροπολογία. «Αν δεν υπάρχει τροπολογία, θα αναλάβω να την καταθέσω εγώ», είπε ο βουλευτής Πιερίας, προσπαθώντας να καθησυχάσει τους φορείς.

«Ο αιγιαλός και οι παραλίες πρέπει να είναι προσβάσιμοι για τον λαό», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Σταύρος Ανανιάδης, υπενθυμίζοντας ότι τα μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι μικροεπαγγελματίες των οποίων τα καταστήματά τους δεν είναι στην πρώτη γραμμή της ακτής.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, αποφάσισε να εκδώσει ψήφισμα, με το οποίο θα ζητά άμεσα, την επίλυση των προβλημάτων, αφού η τυχόν καθυστέρηση εκτός από ζημιά στους επαγγελματίες, θα προκαλέσει μεγάλη απώλεια εσόδων και στο Δήμο Κατερίνης

Β.Ζ.