Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Υποδομές και ήπια ανάπτυξη με φόντο τα… «Πριόνια»

Τριμερής συνάντηση Π.Ε. Πιερίας, Δήμου Δίου-Ολύμπου και ΕΟΟΑ1 «Οι υποδομές που υλοποιούνται στα Πριόνια προβλέπουν ήπια ανάπτυξη του φυσικού περιβάλλοντος του Ολύμπου» διαβεβαίωσε η αντιπεριφερειάρχης, υπογραμμίζοντας πως στόχος είναι η ενίσχυση του ορειβατικού, περιπατητικού και φυσιολατρικού τουρισμού

Συνάντηση στα Πριόνια, για την δια ζώσης παρακολούθηση της προόδου των εργασιών του χρηματοδοτούμενου από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ έργου με τίτλο: «Ανάδειξη ορειβατικής διαδρομής Ολύμπου, εγκατάσταση συστημάτων προστασίας και εξοικονόμησης ενέργειας», είχαν η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, ο Δήμαρχος Δίου – Ολύμπου και ο Ειδικός Συνεργάτης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας Δημήτρης Ρουκάς, με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας – Αναρρίχησης Δημήτριο Γεωργούλη.

Παρόντες επίσης το Επίτιμο Μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας – Αναρρίχησης Κώστας Ζολώτας με τη σύζυγό του Irmhild Ζολώτα και τον υπεύθυνο λειτουργίας του αναψυκτηρίου «Πριόνια» Δημήτρη Κυρίτση, οι οποίοι τους υποδέχθηκαν και τους ξενάγησαν στους χώρους εκτέλεσης των έργων.
Όπως διαπιστώθηκε με ικανοποίηση, οι εργασίες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και αφορούν στην κατασκευή πέτρινων WC, στις οποίες θα εξυπηρετούνται και ΑΜΕΑ και στην δημιουργία ξύλινου οικίσκου που θα χρησιμοποιείται ως κέντρο πληροφόρησης και χώρος αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.
Το ενδεχόμενο ασφαλτόστρωσης του τελευταίου χαλικόστρωτου τμήματος του οδικού δικτύου Λιτόχωρο – Πριόνια, μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου, που οδηγεί στην αφετηρία των αναβάσεων αλλά και της συντήρησης του οδικού δικτύου αυτού, συζήτησαν μεταξύ άλλων η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας και ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου με τους εκπροσώπους της ΕΟΟΑ.
«Οι υποδομές που υλοποιούνται στα Πριόνια προβλέπουν ήπια ανάπτυξη του φυσικού περιβάλλοντος του Ολύμπου, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ορειβατικού – περιπατητικού – φυσιολατρικού τουρισμού, διευκολύνοντας την ασφαλή πρόσβαση στους ορειβάτες που επισκέπτονται την Πιερία. Οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του οδικού δικτύου θα δώσουν την ευκαιρία ακόμα και σε ομάδες πληθυσμού που δεν μπορούν να προσεγγίσουν την κορυφή του Ολύμπου να έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν με άνεση και ασφάλεια τουλάχιστον μέχρι τη θέση Πριόνια, που αποτελούν την κύρια πύλη εισόδου για τον Όλυμπο, για να θαυμάσουν και να απολαύσουν από κοντά το απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς τοπίο», δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας.
«Ποιότητα και προσβασιμότητα ευρωπαϊκού τύπου στον Όλυμπο» υποσχέθηκε ο Δήμαρχος Δίου – Ολύμπου Κώστας Δημόπουλος, εκμυστηρευόμενος ότι η μελέτη ανάπλαση της οδού Αγίου Νικολάου Λιτοχώρου βρίσκεται στο τελικό στάδιο, σημαντικό τμήμα της οποίας καταλαμβάνει η δημιουργία κόμβου στη διασταύρωση του Α.Τ. Λιτοχώρου, με πολύ πιθανό ενδεχόμενο την κατεδάφισή του.
Στη συνάντηση επισημάνθηκαν, περαιτέρω, η σημασία της ανάδειξης του Ολύμπου και της τουριστικής ανάπτυξης, με βάση πρωτίστως την αειφορία, και της κατάρτισης ενός στρατηγικού σχεδίου που θα σέβεται τη φύση και δε θα επιφέρει αλλαγές στα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά του Ολύμπου.
Εξάλλου, έγινε αναφορά και στη δράση «Olympus on camera», σκοπός της οποίας είναι η προβολή του πλούσιου φυσικού κάλλους και των μοναδικών χαρακτηριστικών που συνθέτουν το μαγευτικό τοπίο της Πιερίας, «με τα μάτια» 5 διακεκριμένων διεθνούς φήμης bloggers, που θα επισκεφτούν τον τόπο μας από 16 έως 20 Ιουνίου, τον οποίο αναμφισβήτητα θα αναδείξουν διεθνώς, τονώνοντας την τουριστική κίνηση.