Τα Ολύμπια Νέα

Κόσμος

«Οφείλω να είμαι άμεμπτος»

Βαλς: «Ήταν γκάφα» λέει για το ταξίδι στο Βερολίνο«Οφείλω να είμαι άμεμπτος»
«Ήταν γκάφα» παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς στην εφημερίδα Le Journal du Dimanche, μετά την αποκάλυψη ότι χρησιμοποίησε το κυβερνητικό αεροσκάφος για να μεταβεί στο Βερολίνο με δυο από τα παιδιά του για να παρακολουθήσουν τον τελικό του Champions League.
«Είναι ένα μάθημα που θα πρέπει να πάρουμε. Ήταν ένα λάθος, μια γκάφα. Κατάφερα να δώσω την εντύπωση στους Γάλλους ότι δεν αφιερώνομαι αποκλειστικά σε αυτούς. Λυπάμαι» δήλωσε στην εφημερίδα μετά το πέρας της τριήμερης περιοδείας του στα γαλλικά νησιά Ρεϊνιόν και Μαγιότ.
Η «απολογία» Βαλς ήλθε την ώρα που δύο στους τρεις γάλλους πολίτες θεωρούν ότι το ταξίδι του στο Βερολίνο ήταν κάτι το «σοβαρό» και το 68% κρίνει ότι η μετακίνηση αυτή ζημίωσε την εικόνα του γάλλου πρωθυπουργού.
Σε δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, η πλειονότητα των Γάλλων (58%) δηλώνει πως η απόφασή του να πληρώσει τελικά τα έξοδα του ταξιδιού, περίπου 2.500 ευρώ, «δεν κλείνει το θέμα». Αντίθετη άποψη εκφράζει το 41% των ερωτηθέντων.
«Όπως όλοι οι πατεράδες, κυρίως αυτοί που απουσιάζουν συχνά, μου αρέσει να περνάω χρόνο με τους γιους μου» είπε στην εφημερίδα.
«Είμαι παθιασμένος με το ποδόσφαιρο, με την Μπάρτσα. Αυτό συνδέεται με την οικογένειά μου, οι Γάλλοι το γνωρίζουν, μου μιλούν γι’αυτό στον δρόμο» πρόσθεσε αναφερόμενος στο πάθος του για την Μπαρτσελόνα.
«Αλλά είμαι πρωθυπουργός, οφείλω να είμαι άμεμπτος. Κατανοώ ότι οι Γάλλοι που δεν καταφέρνουν να βγάλουν τα έξοδα του μήνα μπορεί να σοκαρίστηκαν από αυτήν την άνεση. Ήταν μια γκάφα, δεν πρέπει να κάνω δεύτερη» παραδέχθηκε.
«Η εμπιστοσύνη πρέπει να είναι η λέξη που θα κυριαρχήσει τα δύο προσεχή χρόνια (…) Μόνο μου πάθος είναι να εργαστώ για την ανάκαμψη της οικονομίας, για να είναι πιο ισχυρή η Δημοκρατία και για να αγωνιστώ για την καταπολέμηση της απειλής της τρομοκρατίας. Η δράση οδηγεί την ζωή μου. Η δουλειά. Βεβαίως υπάρχει φιλοδοξία, αλλά στην υπηρεσία των Γάλλων» κατέληξε.