Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Δεν αντέχει άλλο χρέος η Ελλάδα

Αθήνα και δανειστές συζητούν για ελάφρυνση τους χρέους σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης

8AF39B75C73085D7BAE11C197CA25F9C

Αθήνα και πιστωτές συνομιλούν για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, δήλωσε στο Reuters πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο αρνήθηκε να διευκρινίσει ποιοι συμμετέχουν στις συνομιλίες αυτές. Η ίδια πηγή, πάντως, παραδέχθηκε πως η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να επωμισθεί μεγαλύτερο χρέος χωρίς να υπάρξει κάποιου είδους ελάφρυνση.

«Διεξάγεται συζήτηση» δήλωσε η πηγή, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιο επίπεδο διεξάγονται οι συνομιλίες. «Υπάρχει ανάγκη για χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια πολύ μεγαλύτερη απ” ό,τι αναμενόταν. Έτσι, η Ελλάδα θα πρέπει να επωμισθεί πολύ περισσότερο χρέος. Αυτό είναι αναπόφευκτο, αν έχεις πιο χαμηλά δημοσιονομικά πλεονάσματα» δήλωσε η πηγή. «Η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να επωμισθεί περισσότερο χρέος χωρίς κάποιας μορφής ελάφρυνση» συμπλήρωσε. Το Reuters σχολιάζει πως μια συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους δεν είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει παραγραφή της αξίας του χρέους, κάτι που η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ θα ήταν απίθανο να δεχθεί. Η αναβολή της αποπληρωμής στο μέλλον θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα. «Η παράταση της λήξης του χρέους θα ήταν αρκετή για πολλά χρόνια. Είναι ένας απολύτως εύλογος οικονομικά τρόπος για να καταστεί διαχειρίσιμο» δήλωσε η πηγή. Το Reuters σημειώνει πως αξιωματούχοι της ΕΕ αμφισβητούν τη θέση της Ελλάδας ότι το χρέος προκαλεί ασφυξία στην οικονομία. Επισημαίνουν πως η Αθήνα θα αρχίσει να αποπληρώνει τα δάνεια στήριξης το 2023. Το χρέος συσσωρεύει τόκους, πράγμα που σημαίνει ότι θα αυξηθεί τα επόμενα οκτώ χρόνια, όμως το ετήσιο επιτόκιο είναι χαμηλότερο απ” αυτό που πληρώνει η Ιταλία και σε κάθε περίπτωση η αποπληρωμή των τόκων αρχίζει κι αυτή το 2023. Οι επικεφαλής διαπραγματευτές όλων των εμπλεκομένων στις διαβουλεύσεις θεσμών με την ελληνική πλευρά βρίσκονται στις Βρυξέλλες και θα συμμετέχουν στις συνομιλίες, δήλωσε καλά πληροφορημένη ευρωπαϊκή πηγή στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά οι συνομιλίες συνεχίζονται και σε αυτές θα συμμετέχουν όλοι οι θεσμοί σε επίπεδο Brussels Group.

Διαρκής επικοινωνία Τσίπρα – Γιούνκερ Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παραμένει σε επαφή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την εξεύρεση μιας «αμοιβαία αποδεκτής λύσης εντός των προθεσμιών», όμως ο χρόνος εξαντλείται. Ο ίδιος υπενθύμισε πως η Κομισιόν είναι έτοιμη να δεχθεί αλλαγές στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, εφόσον έχουν ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Στο στόχαστρο οι χειρισμοί του Ταμείου
Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα FAZ, κατηγορώντας ευθέως το Ταμείο ότι τορπίλισε συμβιβασμό μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν έτοιμος να κάνει πρόταση στην Αθήνα που θα απέκλειε τις περικοπές συντάξεων.
«Η Αθήνα θα μπορούσε να αναβάλει τις μειώσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους εάν ως αντάλλαγμα μείωνε αντίστοιχα τα εξοπλιστικά. Πρόκειται για 400 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή την πρόταση μετέφερε ο Γιούνκερ στον Τσίπρα με την έγκριση της Μέρκελ και του Ολάντ. Το ΔΝΤ δεν δέχεται τέτοια παζάρια» είπε ένας από τους συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις στην FAZ.
Στο ίδιο δημοσίευμα τονίζεται πως οι δύο πλευρές ήταν έτοιμες και για συμβιβασμό στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος:
«Υπήρξε και μια παράλληλη συμφωνία. Εάν για το τρέχουν έτος ήταν δυνατό το πρωτογενές πλεόνασμα να επιβληθεί στο 0,8% οι συμμετέχοντες θα ήταν ευχαριστημένοι. Η Λαγκάρντ αρχικά, αν και με δυσκολία, ενέκρινε αυτή τη συμφωνία. Όμως την επόμενη μέρα πήρε τηλέφωνο τη Μέρκελ και το πήρε πίσω».
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ένας εκ των Ευρωπαίων διαπραγματευτών δήλωσε πως είναι εντελώς παράδοξο να αποφασίζει για την τύχη της Ευρώπης τελικά ένας Οργανισμός που δεν εκπροσωπεί κάποιο συγκεκριμένο έθνος.