Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

«Όχι σε μισανθρωπικές συμφωνίες»

Βαρουφάκης: Δεν έχουμε συμφωνήσει σε πλεόνασμα 1% για το 2015«Όχι σε μισανθρωπικές συμφωνίες»
Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υιοθετήσει την πρόταση των θεσμών για πρωτογενές πλεόνασμα 1% φέτος, δήλωσε από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, προσθέτοντας ότι «δεν προσυπογράφουμε λογικά ασυνεπείς και μισανθρωπικές συμφωνίες».
Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση με τους θεσμούς υποστηρίζοντας πως αντίθετα με τις προηγούμενες κυβερνήσεις η τωρινή κυβέρνηση δεν θέτει ως στόχο την επόμενη δόση.
«Συμφωνία μέσα από διαπραγμάτευση. Αυτή είναι η εντολή που πήραμε, ώστε να υπάρξει ελπίδα για διέξοδο από την κρίση των τελευταίων ετών», είπε.
Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε πως καμία κυβέρνηση δεν διανοήθηκε να συζητήσει με ανοικτό μυαλό για τα πάντα όπως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
«Συμφωνείται με την πρόταση των θεσμών; Αν την υπογράφαμε σε 6-12 μήνες θα ήμασταν και πάλι στο ίδιο σημείο. Η κυβέρνηση θέλει συμφωνία, δεν θέλει την υποταγή», ανέφερε.
Σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα αποσαφήνισε τα εξής: «Δεν έχουμε συμφωνήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 1% για φέτος. Όταν μας ζητούν 3% ή 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα για τα επόμενα 5 χρόνια και προτείνουν αύξηση του ΦΠΑ ώστε να μη λαμβάνεται καθόλου υπ’ όψιν η αναπτυξιακή πολιτική, τότε αυτή η προσέγγιση είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης και βεβαίως δεν πρόκειται να υπογράψουμε αυτό. Δεν προσυπογράφουμε λογικά ασυνεπείς και μισανθρωπικές συμφωνίες».