Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Αφισορύπανσης το ανάγνωσμα

Επιστολή αναγνώστη

Κε Διευθυντά,2
Η τεχνολογική ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων και η ευκολία εκτύπωσης των πάσης φύσεως ανακοινώσεων χωρίς ιδιαίτερα μεγάλο κόστος, διευκόλυνε σε μέγιστο βαθμό τη δυνατότητα εύκολης πρόσβασης στην πληροφόρηση αλλά ταυτόχρονα ανέβασε στο κόκκινο τη ρύπανση του περιβάλλοντος, εντός και εκτός του αστικού χώρου.
Ιδιαίτερα μέσα στις πόλεις, και πρωτίστως στην Κατερίνη μας, έχουν κατακλυστεί επικίνδυνα οι ελεύθερες επιφάνειες πολλών τοίχων από καλαίσθητες αλλά και πνιγηρά ακαλαίσθητες αφίσες, αγγελίες ανακοινώσεις Συλλόγων και φορέων και κάθε είδους διαφήμιση, ώστε εύλογα να αναρωτιέται κανείς αν πρόκειται για διαφημίσεις ή για δυσφημίσεις. Η κατάσταση όμως έχει εκτραχυνθεί με τα αγγελτήρια θανάτου που καλύπτουν πια κάθε στύλο της ΔΕΗ, του ΟΤΕ ή άλλου κοινωφελούς οργανισμού. Οι ξύλινοι στύλοι έχουν συγκεντρώσει επάνω τους τόσο όγκο συρραπτικών καρφιτσών, ώστε συχνά είναι δύσκολο να δεχτεί και άλλα καρφιτσώματα. Ενδεχομένως δε να υποκρύπτεται και κίνδυνος διαρροής ρεύματος με δεδομένη την ιδιότητα των μετάλλων να έχουν καλή αγωγιμότητα του ηλεκτρισμού.
Εύλογα, λοιπόν, μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί αν αυτή η κατάσταση περιποιεί τιμή στην κοινωνία μας, που καυχιέται για τις οικολογικές ευαισθησίες της, που διαθέτει μια ντουζίνα Πολιτιστικούς Συλλόγους, αρκετά Φιλοζωικά Σωματεία, Εθελοντικές Ομάδες Δράσης, Ορειβατικούς Συλλόγους, Εκκλησιαστικά Πνευματικά Κέντρα και Κέντρα Νεότητας, κομματικές νεολαίες έτοιμες να αδράξουν την ευκαιρία να προβάλλουν το ευαίσθητο κοινωνικό και οικολογικό τους πρόσωπο, και, φυσικά, τεσσαρακονταμελές και κάτι Δημοτικό Συμβούλιο, με μια ντουζίνα πάνω κάτω Αντιδημάρχους και εντεταλμένους Συμβούλους! Και το σημαντικότερο όλων 56 περίπου χιλιάδες κατοίκους μόνο στον αστικό της ιστό.
Δεν είναι πια καιρός να μπει μια τάξη σε αυτή την παρδαλή αταξία; Να λάβει τέλος αυτή η αισθητική ρυπαρότητα; Οι καθ” ύλην, δηλαδή, αρμόδιοι να συγκαλέσουν ειδική σύσκεψη όσων κρίνουν ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται, όπου να συζητηθεί η όλη κατάσταση και να παρθούν γενναίες αποφάσεις που θα αλλάξουν τη μορφή της πόλης. Να καθοριστούν, με άλλα λόγια, ειδικοί χώροι ανάρτησης των πάσης φύσεως ανακοινώσεων-κατά κατηγορίες ενδεχομένως. Να υποχρεωθούν τα γραφεία τελετών να τοποθετήσουν ειδικούς πίνακες ανακοινώσεως των αγγελτηρίων κηδειών και μνημοσύνων κατά συνοικίες και ενορίες και να σταματήσει η σημερινή κουρελαρία στις κολόνες της ΔΕΗ. Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, τα κόμματα και οι νεολαίες τους να σεβαστούν την αισθητική των πολιτών και να βρουν άλλους τρόπους προβολής των από κάθε άποψη επαινετών δραστηριοτήτων τους, πιο κομψούς και λιγότερο ρυπογόνους. Συνεργεία δε του Δήμου να αναλάβουν το δύσκολο αλλά αναγκαίο έργο της απομάκρυνσης της βάρβαρης ρυπαρότητας που επί χρόνια έχει συσσωρευτεί στους δρόμους και τοίχους πολλών κτηρίων της πόλης και υποβαθμίζει την αισθητική μας, συμπεριλαμβανομένων και πολλών έξυπνων συνθημάτων νεαρών, ως επί το πλείστον, συνδημοτών μας με επαναστατικές διαθέσεις αλλά μόνο στα συνθήματα που αναγράφουν στους καθαρούς τοίχους των άτυχων ιδιοκτητών που θα βρεθούν στο διάβα τους.
Ιδού, λοιπόν, η Ρόδος (του Πολιτισμού), ιδού και το πήδημα-απόφαση!

Γιώργος Μ. Χανδόλιας
Κάτω Μηλιά Πιερίας
(Το παραπάνω κείμενο γράφτηκε πριν από τρεις μήνες, αλλά, για λόγους προσωπικούς δεν στάλθηκε για δημοσίευση. Την αφορμή να ιδεί το φως της δημοσιότητας μου την έδωσε μια μικρή ομάδα εκλεκτών συμπολιτών μας, ταξιτζήδων στο επάγγελμα, εκεί στην «πιάτσα» τους, στην πάροδο της Μ. Αλεξάνδρου, που ανέλαβαν την πρωτοβουλία να αναπληρώσουν τη δημοτική Αρχή και όλους εμάς τους δήθεν «ευαισθητοποιημένους» πολίτες, καθαρίζοντας συμβολικά την, κατάφορτη από καρφάκια συρραπτικών και κάθε είδους κουρελαρία, κολόνα της ΔΕΗ, στη διασταύρωση της παρόδου με τη Μ. Αλεξάνδρου. Αξίζουν κάθε έπαινο-πρωτίστως από τον υπογράφοντα-και ηθική ενίσχυση και την ευχή το παράδειγμά τους να γίνει ηχηρό μάθημα σε όλους μας, για να αλλάξει η πόλη μας αλλά κυρίως η νοοτροπία μας.)