Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Έκθεση Τοπικών Προϊόντων

Ξεκινά την Παρασκευή στον Καταχά

Για 3η χρονιά ξεκινά την Παρασκευή το απόγευμα στις 6, η Έκθεση Τοπικών Παραδοσιακών και Βιολογικών Προϊόντων που διοργανώνεται 2015-6-21 Kataxasστον Καταχά.

Η 3η Έκθεση Τοπικών Παραδοσιακών και Βιολογικών Προϊόντων στον γνωστό πλέον χώρο του πευκώνα στον Καταχά (δίπλα στο Αιγίνιο) προσφέρει μια ευκαιρία γνωριμίας των μικρών τοπικών παραγωγών με τους καταναλωτές, αλλά και μια καθοδηγητική διαδικασία για τα νέα προσφερόμενα προϊόντα. Σκοπός φυσικά και η ανταλλαγή απόψεων για τα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής, καθώς και η ανταλλαγή γνώσεων σε θέματα παραγωγής, μεταποίησης αλλά και διάθεσης των αγροτικών προϊόντων.
Η έκθεση θα «κλείσει» την Παρασκευή και το Σάββατο με Συναυλίες από το Μουσικό Εργαστήρι Κρουστών Αιγινίου και από τους Imam Baildi. Όλες τις ημέρες, από τις 11.00 το πρωί θα υπάρξουν παράλληλες εκδηλώσεις.
Την Κυριακή στις 11 το πρωί, στον πευκώνα στον Καταχά Πιερίας οργανώνεται ανοικτή συζήτηση για την Τοπική Ανάπτυξη και τα Τοπικά Παραδοσιακά και Βιολογικά Προϊόντα, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Γιάννη Τσιμπονίδη, όπου ο κ. Δημήτριος Μιχαηλίδης (Δημοσιογράφος ΑγροΝεα) θα αναλύσει τις δυνατότητες συμβολής της Κοινωνικής Οικονομίας στην Τοπική Ανάπτυξη. Ο κ. Κώστας Παπαδόπουλος (ΒιοΑγρος) θα δώσει στοιχεία και απόψεις για την αγορά των βιολογικών προϊόντων, ενώ ο κ Δημήτρης Ρουκάς (συνεργάτης της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας) θα προσεγγίσει την Τοπική Ανάπτυξη από την επιχειρηματική δραστηριότητα και τις συνεργασίες μεταξύ των παραγωγών, όπως τα μέχρι σήμερα πετυχημένα εγχειρήματα στην Πιερία, με τα φημισμένα αγροτικά προϊόντα της περιοχής.
Οι τέτοιας μορφής μικρές εκθέσεις τοπικών παραδοσιακών και βιολογικών προϊόντων δίνουν την δυνατότητα στους μικρούς παραγωγούς να οργανωθούν (να καθετοποιήσουν την διαδικασία μεταποίησης) για να φθάσουν στον τελικό καταναλωτή, να πειραματισθούν με τον τρόπο προώθησης των συσκευασμένων προϊόντων τους, να δοκιμάσουν νέες γεύσεις και επιθυμίες καταναλωτών, συζητώντας μαζί τους για τις αναγκαίες γευστικές προσαρμογές και να προετοιμασθούν για την αποτελεσματικότερη είσοδό τους στην ευρύτερη αγορά.
Το ΥπΑΑΤ (Υπουργείο Γεωργίας το λέγανε παλαιά) δίνει ότι από στατιστική καταγραφή προκύπτει ότι οι τιμές καταναλωτή (στο ράφι) είναι 5-8 φορές (400-700% επί πλέον) οι τιμές παραγωγού. Με τον Νόμο 4235/2014 έχει προβλεφθεί η δυνατότητα ο αγρότης να μεταποιήσει και να εμπορευθεί ο ίδιος την αγροτική του παραγωγή. Η 3η ΕΚΘΕΣΗ Τοπικών Παραδοσιακών & Βιολογικών Προϊόντων Καταχά δημιουργεί «ένα πρώτο βήμα» προς αυτή την σωστή κατεύθυνση.