Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό!

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για το Νοσοκομείο Κατερίνης

Στις 80 ανέρχονται οι κενές οργανικές θέσεις (από τις 120 συνολικά) στο Νοσοκομείο Κατερίνης, σύμφωνα με τους βουλευτές του ΚΚΕ Σάκη Βαρδαλή και Ελένης Γερασιμίδου.ΜΕΘ

Την κάλυψη των κενών θέσεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και τη γενναία χρηματοδότησή του, ζητούν για το Νοσοκομείο Κατερίνης, οι βουλευτές Ελένη Γερασιμίδου και Σάκης Βαρδαλής. Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ, κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, αναφέροντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης

Οι δύο βουλευτές, τονίζουν πως το νοσοκομείο της Κατερίνης, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του, εξαιτίας της πολιτικής υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, που ακολουθήθηκε από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις και συνεχίζεται και από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
«Το Νοσοκομείο δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες καθώς οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στο σύνολο των κλινικών και τμημάτων του, είναι μεγάλες», αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας πως αυτήν την περίοδο δέχεται ακόμη μεγαλύτερο αριθμό ασθενών λόγω του καλοκαιριού. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι από τις 120 οργανικές θέσεις, οι 80 είναι κενές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν οι βουλευτές, λείπουν τουλάχιστον 20 γιατροί, αφού αντί για 54 που θα έπρεπε να εργάζονται υπάρχουν μόνο 34. Παράλληλα πολλές είναι οι ειδικότητες που λείπουν και αντί για οχτώ παθολόγους το Νοσοκομείο έχει τέσσερις, ενώ αντί για έξι καρδιολόγους, διαθέτει μόλις τρεις.
«Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πριν από ένα μήνα έκλεισε η ΩΡΛ κλινική καθώς έφυγε ο τελευταίος γιατρός, την ώρα που χρειάζεται τουλάχιστον τρεις για να λειτουργήσει. Στο Νοσοκομείο υπάρχει μόνο ένας επικουρικός οφθαλμίατρος, μόνο δύο βιοπαθολόγοι. Στην Μαιευτική κλινική υπάρχουν μόνο ένας μόνιμος μαιευτήρας, δυο επικουρικοί και τρεις με μπλοκάκι, η παρουσία των οποία κρατά ανοιχτή την κλινική», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Όπως υποστηρίζουν, οι δυο παιδίατροι δεν αρκούν για να προλάβουν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες και συχνά μετακινούνται παιδίατροι από τα κέντρα υγείας τα οποία έχουν επίσης ανάγκη.
Το Νοσοκομείο Κατερίνης δεν διαθέτει γαστρεντερολόγο, αφού ο μοναδικός που υπήρχε έφυγε πριν από δύο χρόνια, ενώ έχει μόνο έναν πνευμονολόγο και τρεις ψυχιάτρους, οι οποίοι καλούνται να εξυπηρετήσουν 200 μόνιμους ασθενείς.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με τους βουλευτές του ΚΚΕ, αποτελεί το γεγονός ότι στη Χειρουργική κλινική κλείνουν ραντεβού για χειρουργείο τον Σεπτέμβριο. Ενώ εδώ και τρία χρόνια η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού λειτουργεί με μόλις έναν γιατρό. Η μοναδική νεφρολόγος εξυπηρετεί τρεις βάρδιες νεφροπαθών που κάνουν αιμοκάθαρση κάθε μέρα. Παράλληλα, εφημερεύει συνεχώς για έκτακτα περιστατικά, παρακολουθεί τους ασθενείς της Νεφρολογικής Κλινικής και δύο φορές την εβδομάδα βλέπει ασθενείς και στα εξωτερικά ιατρεία  Εδώ και πέντε χρόνια παραμένει κλειστή η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Κατερίνης, δυναμικότητας δώδεκα κλινών, η οποία είναι η μεγαλύτερη και η πιο αξιόλογη σε υποδομές στη Βόρεια Ελλάδα μετά τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα τα σοβαρά περιστατικά να διακομίζονται σε όποιο νοσηλευτικό ίδρυμα βρεθεί άδειο κρεβάτι.
Οι κυρία Γερασιμίδου και ο κύριος Βαρδαλής, ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
-Να καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με προσλήψεις μόνιμων και πλήρους απασχόλησης εργαζομένων, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου, και να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών.
-Να εξασφαλιστεί γενναία χρηματοδότηση του Νοσοκομείου για τη συνέχιση της λειτουργίας και αναβάθμισης των κλινικών και των Μονάδων τους καθώς και για την κάλυψη των αναγκών σε υλικοτεχνική υποδομή.
-Να καταργηθεί κάθε συμμετοχή και πληρωμή για ιατρικές εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα και νοσηλεία, για όσους προσέρχονται να εξεταστούν ή να κάνουν αναγκαίες θεραπείες ή επεμβάσεις, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, Έλληνες ή μετανάστες.