Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Υπερβολικά υψηλές οι τιμές

Αναφορά του Χάρη Τζαμακλή για τις αντικειμενικές αξίες στο Ελατοχώριbig-palioelatohori2.jpg

Αναφορά κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Τζαμακλής, ζητώντας την μείωση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων στο Ελατοχώρι και μεταφέροντας ουσιαστικά ένα (δίκαιο όπως το χαρακτηρίζει) αίτημα των κατοίκων της περιοχής.

Το ύψος των αντικειμενικών τιμών δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά δεδομένα και χαρακτηριστικά της περιοχής και ως εκ τούτου αντιβαίνει την αρχή της αναλογικότητας και συνιστά αδικία σε βάρος των κατοίκων του Ελατοχωρίου σε σύγκριση με τους όμορους οικισμούς της Πιερίας, αναφέρει ο κ. Τζαμακλής, υπογραμμίζοντας ότι κατέθεσε αίτημα «άμεσης μείωσης, στο πλαίσιο της συνολικότερης διαπραγμάτευσης που σχεδιάζεται, στον αρμόδιο υπουργό.
Για τους λόγους αυτούς ζητά από τον Υπουργό να προβεί σε άμεση μείωσή τους, στο πλαίσιο της συνολικότερης αναπροσαρμογής που σχεδιάζεται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε Παλαιό και Νέο Ελατοχώρι οι τιμές αγγίζουν τα 1.300 ευρώ ανά τ.μ., όταν σε άλλους οικισμούς της ευρύτερης περιοχής οι τιμές ανέρχονται σε 500-600 ευρώ ανά τ.μ., ενώ ακόμα και στην πρωτεύουσα του νομού συναντώνται τιμές ζώνης όπως των 700, 900, 1.100 ευρώ ανά τ.μ.
Οι συνέπειες των αυξημένων αντικειμενικών τιμών σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας, δεδομένου ότι οι αντικειμενικές τιμές επηρεάζουν περί τους 20 φόρους και τέλη, όπως τον ΕΝΦΙΑ, τα τεκμήρια διαβίωσης, τα δημοτικά τέλη, τους φόρους γονικών παροχών κ.α. Παράλληλα, εξαιτίας των αυξημένων αντικειμενικών τιμών οι κάτοικοι του Ελατοχωρίου αποκλείονται και από θεσμοθετημένα ευεργετήματα του κράτους, όπως από το κοινωνικό μέρισμα, το επίδομα θέρμανσης, ευνοϊκές ρυθμίσεις δανείων, κ.λπ..