Τα Ολύμπια Νέα

Κοινωνικά / Τοπικά Νέα

44ο Φεστιβάλ Ολύμπου

Το πρόγραμμα του 44ου Φεστιβάλ Ολύμπου παρουσίασαν οι συντελεστές του, το μεσημέρι του Σαββάτου, σε ειδική εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης.

kentriko

Εκτός από δημοσιογράφους, παρόντες στην παρουσίαση του προγράμματος ο Μητροπολίτης μας, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, ο δήμαρχος Κατερίνης, οι βουλευτές Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, η πρόεδρος της ΕΞΕΠ και πλήθος εκπροσώπων φορέων, αποδεικνύοντας έτσι οτι το Φεστιβάλ Ολύμπου έχει βαθιές ρίζες στην τοπική κοινωνία και για αυτό δεν το παρέσυρε στο διάβα της η οικονομική κρίση.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Ζαμαντζάς

Αυτό πάντως που έγινε σαφές από το σύνολο των τοποθετήσεων που προηγήθηκαν της παρουσίασης, είναι ότι η κρίση μπορεί να μην το παρέσυρε, αλλά σίγουρα το «αποδυνάμωσε» οικονομικά.

Σ” αυτό το σημείο (ως από μηχανής Θεός, για να χρησιμοποιήσουμε έναν όρο του αρχαίου δράματος) η Αυτοδιοίκηση (Περιφερειακή και Τοπική) έρχεται ως «αιμοδότης» να στηρίξει τον θεσμό, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στο «μύλο» της τοπικής οικονομίας.

Εσχάτως, στους «αιμοδότες» προστέθηκε και το ΕΒΕ Πιερίας, με τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ να «σηκώνει το γάντι» (στην δημόσια πρόταση του δημάρχου Κατερίνης) και να ανακοινώνει την στήριξη του ΟΡΦΕΟ με 5.000 ευρώ.

Αντίθετα, η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, παρότι αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό για τις τουριστικές επιχειρήσεις είναι το Φεστιβάλ Ολύμπου, δεν απάντησε εάν η ΕΞΕΠ θα συμβάλει με 10.000 ευρώ όπως πρότεινε ο κ. Χιονίδης, στην στήριξη των φετινών εκδηλώσεων.

Για πρώτη φορά φέτος, όπως επισημάνθηκε το Φεστιβάλ συνδιοργανώνεται από τον ΟΡΦΕΟ, την Π.Ε. Πιερίας και τους τρεις Δήμους του νομού, με μεγάλο χορηγό το Δήμο Κατερίνης, που προσφάτως αποφάσισε να συνδράμει με 25.000 ευρώ.

Τους προσκεκλημένους στην παρουσίαση του προγράμματος, καλωσόρισε ο υπεύθυνος Δημοσίων σχέσεων του ΟΡΦΕΟ Νίκος Πασχαλούδης, ο οποίος χαρακτήρισε το Φεστιβάλ ως την κοινή συνισταμένη έκφρασης πολιτισμού πολλών ανθρώπων της Πιερίας.

Ο κ. Πασχαλούδης παρουσίασε την έκθεση για τον πολυθεματικό τουρισμό, που εκπονήθηκε από ομάδα του ΟΡ.ΦΕ.Ο., ύστερα από προτροπή της υπουργού τουρισμού Έλενας Κουντουρά. Πρόταση που υποβλήθηκε κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε το Δ.Σ του ΟΡ.ΦΕ.Ο. στο γραφείο της, μαζί με τους βουλευτές Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Τις ευχές του για καλή επιτυχία στις φετινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ εξέφρασε και ο Μητροπολίτης Γεώργιος, ο οποίος άδραξε την ευκαιρία για να αναφερθεί στις προσπάθειες που καταβάλει η Μητρόπολη για την ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού και την προβολή της «Ορθόδοξης κουλτούρας».

Με αναφορά σε ιστορικές προσωπικότητες του Φεστιβάλ ξεκίνησε ο δήμαρχος Κατερίνης, μνημονεύοντας τη συμβολή του Κλέαρχου Γώττα και του Ιάκωβου Τασχουνίδη, στην καθιέρωση του Φεστιβάλ Ολύμπου ως ένα από τα κορυφαία στη χώρα μας.

Ο Σάββας Χιονίδης παραδέχθηκε οτι η τελευταία διοίκηση του ΟΡΦΕΟ έκανε ακόμη πιο ενδιαφέροντα τον θεσμό, καθιερώνοντας το θεσμό της τιμώμενης χώρας.

Συνεχίζοντας ο δήμαρχος Κατερίνης, εξέφρασε την άποψη οτι ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει μια ισχυρή απάντηση στην κρίση (δημιουργεί κύκλο εργασιών και συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή μας), εκτιμώντας πως «μέσα από τον πολιτισμό και την παιδεία μπορούμε να περάσουμε την κρίση».

Στο τρίπτυχο (πολιτισμός – τουρισμός – πρωτογενής τομέας) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ανάπτυξη της περιοχής μας, αναφέρθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας (και θεματική Αντιπεριφερειάρχης για θέματα Πολιτισμού και Παιδείας) Σοφία Μαυρίδου. «Πιστεύουμε σε αυτό που κάνετε και είμαστε κοντά σας» είπε, απευθυνόμενη στον πρόεδρο του ΟΡΦΕΟ.

Αξίζει να σημειωθεί, οτι η Αντιπεριφέρεια Πιερίας, «απάλλαξε» από μια μεγάλη δαπάνη τον ΟΡΦΕΟ, αφού πλέον ο Οργανισμός φιλοξενείται στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας Πιερίας.

Παρόντες στην παρουσίαση του προγράμματος και οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας, οι οποίοι αναφέρθηκαν με θερμά λόγια στη σημασία του θεσμού, διαβεβαιώνοντας οτι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την ενίσχυση του θεσμού.

Για πρόγραμμα με βαθιά αντίληψη της πολιτιστικής δημιουργίας έκανε λόγο ο Ζήσης Ζάννας, σημειώνοντας οτι η καθιέρωση του θεσμού της τιμώμενης χώρας έχει αναγάγει το Φεστιβάλ Ολύμπου σε έναν από τους καλύτερους πρεσβευτές της χώρας μας.

«Παρά τη δυσκολία των στιγμών, το Φεστιβάλ Ολύμπου αποδεικνύει οτι με αυτοοργάνωση και αλληλεγγύη, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά», ανέφερε η Μπέττυ Σκούφα η οποία πάντως διευκρίνισε οτι δεν ξέχασε οτι εκκρεμεί μια συνάντηση εκπροσώπων του ΟΡΦΕΟ με τον Υπουργό Πολιτισμού.

Τελευταίος μίλησε ο πρόεδρος του ΟΡΦΕΟ, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στη παρουσία τόσων πολλών φορέων στην παρουσίαση του προγράμματος, τονίζοντας πως αυτό σηματοδοτεί κάτι για τον θεσμό. «Πρωτίστως ευχαριστώ τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε. για την προβολή του θεσμού», είπε ο Γρηγόρης Παπαχρήστος.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος ανέφερε πως «το 44ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ υφίσταται σήμερα παρά την τεράστια κρίση, αν και μας προτάθηκε να διακόψουμε τη λειτουργία του ΟΡ.ΦΕ.Ο. λόγω των οικονομικών προβλημάτων αλλά και την απουσία βοήθειας από την πολιτεία. Εμείς συνεχίζουμε δηλώνοντας παρών. Ευχάριστη έκπληξη η πρόσκληση για υποστήριξη από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και από το Δήμο Κατερίνης.»

Ο κ. Παπαχρήστος είπε, πως το Φεστιβάλ Ολύμπου έχει πλέον αυξήσει την αναγνωρισιμότητα του και πλέον είναι το δεύτερο από τρία καλύτερα Ελληνικά Φεστιβάλ πίσω από εκείνο της Επιδαύρου. «Πλέον είναι πιστοποιημένο από τον φορέα αξιολόγησης της Ευρώπης (EUROPA FESTIVAL).

Δεν είμαστε απλά ένας διοργανωτής εκδηλώσεων, αλλά ένας παραγωγός πολιτισμού. Χρειαζόμαστε την ενωτική στήριξη όλων των φορέων της Πιερίας για να ανταπεξέλθουμε στις αναγκαιότητες των καιρών», κατέληξε ο πρόεδρος του ΟΡΦΕΟ.

Τι θα δούμε φέτος

Το πρόγραμμα του 44ου Φεστιβάλ Ολυμπου, το οποίο έχει τιμώμενη χώρα το Μαρόκο, παρουσίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Κ. Μυστακίόης.

Οι εκδηλώσεις ανοίγουν στις 4 Ιουλίου στο Δίον στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών με την εικαστική παρουσίαση «Τοπία – Τόποι Πολιτισμού στην Πιερία» που επιμελείται ο Νίκος Γραίκος. Στον ίδιο χώρο, θα φιλοξενηθεί και έκθεση γραμματοσήμων και κεραμικών από το Μαρόκο, από 26 Ιουλίου έως και 30 Αυγούστου.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που περιλαμβάνει συναυλίες, θέατρο, εικαστικές εκθέσεις, αλλά και ομιλίες, έχει ως εξής:

 

Σάββατο 04 Ιουλίουprin to xarama

«Πριν το χάραμα» των Θ.Παπαθανασίου – Μ.Ρέππα. Με τους Κατερίνα Κούκα, Στέλιο Διονυσίου, Σοφία Βόσσου, Αλέξανδρο Μπουρδούμη, Μπέτυ Μαγγίρα.

Αρχαίο θέατρο Δίου.

 

Τρίτη 07 Ιουλίου

Κινηματογράφος Μαρόκο Andalousie mon amour by Mohamed Nadif

Ανοιχτό θέατρο Πάρκου Κατερίνης.

 

 

Παρασκευή 10 Ιουλίουparamyui

Παιδικό Θέατρο «Παραμύθι χωρίς όνομα» σε σκηνοθεσία της Κάρμεν Ρουγγέρη.

Αρχαίο θέατρο Δίου.

 

Σάββατο 11 Ιουλίου

«Ηλέκτρα» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, με τους Γιώργο Κιμούλη, Αθηνά Τσιλύρα.

Αρχαίο θέατρο Δίου

 

Δευτέρα 13 Ιουλίου

Κινηματογράφος Μαρόκο Majid by Nassim Abassi.

Ανοιχτό θέατρο Πάρκου Κατερίνης.

 

Σάββατο 18 Ιουλίουekklisiazouses

Εθνικό θέατρο «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γ. Μπέζου, με τους Γιάννη Μπέζο, Πάνο Βλάχο, Γιάννη Ζουγανέλη.

Αρχαίο θέατρο Δίου.

 

Σάββατο 25 Ιουλίου

Κ.Θ.Β.Ε «Ιφιγένεια στη χώρα των Ταύρων» σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου με τους Αμαλία Μουτούση και Γιώργο Χρυσοστόμου.

Αρχαίο θέατρο Δίου.

 

Τετάρτη 29 Ιουλίου

Κ.Θ.Β.Ε «Η Απολογία του Σωκράτη» σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώτη

Αρχαίο θέατρο Δίου.

 

Παρασκευή 31 Ιουλίου

Συναυλία Γιώργου Νταλάρα, Ελένης Βιτάλη και Γλυκερίας.

Αρχαίο θέατρο Δίου.

axarnis

Σάββατο 1 Αυγούστου

«Αχαρνής» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα με τους Β. Χαραλαμπόπουλο, X. Χατζηπανιαγιώτη και Φ.Μουρατίδη

Αρχαίο θέατρο Δίου.

 

Κυριακή 2 Αυγούστου

Συναυλία «Στου έρωτα τις ευωδιές»

Alexandra Gravas, συμμετέχουν η Ορχήστρα Νέων και η τετραφωνική χορωδία Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου και η χορωδία των Μικρασιατών Πιερίας.

Βυζαντινός Ναός Παναγίας Κονταριώτισσας.

lysistrati

Δευτέρα 3 Αυγούστου

Θέατρο Εταιρότητα «Λυσιστράτη, μια δολιοφθορά»

σε κείμενο – σκηνοθεσία Θωμά Βελισσάρη

Αρχαιολογικό Πάρκο Δίου.

 

Τετάρτη 5 – Πέμπτη 6 Αυγούστου

Jazz festival

Ανοιχτό θέατρο Πάρκο Κατερίνης.

 

Παρασκευή 7 Αυγούστου

Αρχαιολογικές ομιλίες

«Τα μυστήρια των Μεγάλων θεών της Σαμοθράκης» Δημήτρης Παντερμαλής

«Μαρόκο-Ελλάδα: Αποδεδειγμένοι αρχαίοι δεσμοί» Abdelouahed BEN NCER

Μουσικό πρόγραμμα: Διονύσης Τσαουσίδης – Τενόρος

Αρχαιολογικό Πάρκο Δίου.

 

xaroulis

Σάββατο 8 Αυγούστου

Συναυλία Γιάννη Χαρούλη

Αρχαίο θέατρο Δίου.

 

Κυριακή 9 Αυγούστου

«Νεφέλες» του Αριστοφάνη σκην. Βασ. Παπαβασιλείου, Δ. Φιλιππίδης, Σ. Μάινας, Π.Δαδακαρίδης, Γ.Σκιαδαρέσης

Αρχαίο θέατρο Δίου.

 

phgasos

Δευτέρα 10 – Τετάρτη 12 Αυγούστου

Θέατρο Πήγασος «Αγαμέμνων»

του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σιακάρα

Αρχαιολογικός χώρος Λειβήθρων.

 

 

Τετάρτη 12 Αυγούστουmarabegia

Συναυλία Κωστή Μαραβέγια

Κάστρο Πλαταμώνα.

 

 

opera

Πέμπτη 13 Αυγούστου

Opera chaotique

Κάστρο Πλαταμώνα.

 

 

aslanidou

Παρασκευή 14 Αυγούστου

Συναυλία Μελίνας Ασλανίδου

Αρχαίο θέατρο Δίου.

 

 

Σάββατο 15 Αυγούστουantigoni

«Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη,

με τους Νικήτα Τσακίρογλου, Ιωάννα Παπά, Σταύρο Ζαλμά

Αρχαίο θέατρο Δίου.

 

Τετάρτη 19 Αυγούστου

ekthemata

Οι αρχαιολόγοι μιλούν για τη Β. Πιερία Γιάννης Παπαδόπουλος,

«Οι ανασκαφές στη Μεθώνη Πιερίας»

Μάνθος Μπέσιος και Αθηνά Αθανασιάδου,

«Τα νέα ευρήματα της Πύδνας».

Η ορχήστρα Πολυτονική του Δ.Ω.Κ συναντά τον Μάνο Χατζιδάκη

Αρχαία Πύδνα.

 

Σάββατο 22 Αυγούστου

«Μύθου λόγια, της γης και τ’ ουρανού»

Λύκειο Ελληνίδων Κατερίνης

Αρχαίο θέατρο Δίου.

 

Παρασκευή 28 Αυγούστου

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων

«Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου

σε σκηνοθεσία Κ. Φιλίππογλου με τον Τάσο Νούσια.

Αρχαίο θέατρο Δίου.

 

Σάββατο 29 Αυγούστου

Μιούζικαλ «Μελωδία της ευτυχίας»

σε σκηνοθεσία Θέμιδας Μαρσέλου με τους Ακη Σακελλαρίου και Ναταλία Δραγούμη

Αρχαίο θέατρο Δίου.

 

Κυριακή 30 Αυγούστου

Συναυλία παραδοσιακής μουσικής με συγκροτήματα από το Μαρόκο

Αρχαίο θέατρο Δίου.