Τα Ολύμπια Νέα

Κόσμος / Κυριότερες Ειδήσεις

Συνάντηση των δύο ηγετών

Ομπάμα προς Μέρκελ: Να διατηρηθούν οι κυρώσεις εις βάρος της ΡωσίαςΣυνάντηση των δύο ηγετών
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εκτίμησαν χθες στη Βαυαρία, όπου βρίσκονται για τη διήμερη σύνοδο κορυφής της G7, ότι οι κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση θα πρέπει να διατηρηθούν μέχρι η Μόσχα να «σεβαστεί την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας».
Ο πρόεδρος Ομπάμα, κατά την άφιξή του στη Γερμανία, καταδίκασε για μία ακόμη φορά τη «ρωσική επιθετικότητα» στην ανατολική Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει αρκετούς γύρους οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας τον περασμένο χρόνο.
Η ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ τον Φεβρουάριο είχε στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί πλήρως. Η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία ότι υποστηρίζει τους φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία, αλλά η Μόσχα το αρνείται.
Ομπάμα και Μέρκελ συζήτησαν επίσης το ζήτημα της προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης μέσω μία διατλαντικής συμφωνίας εμπορίου και την επίτευξη συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή εντός του έτους.
Η γοητεία της Βαυαρίας
Αστειευόμενος ότι θέλει να αγοράσει τα παραδοσιακά κοντά δερμάτινα παντελόνια (Lederhosen) της Βαυαρίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ήπιε μπίρα και συνομίλησε με Βαυαρούς ξεκινώντας με καλή διάθεση το ταξίδι του στη Γερμανία πριν από τη σημερινή έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής της G7.
Παρότι δεν χρειάζεται συστάσεις, η γερμανίδα καγκελάριος σύστησε τον Ομπάμα σε μία ομάδα ντόπιων ανδρών με τα παραδοσιακά πράσινα καπέλα με τα φτερά και γυναικών με τα λεγόμενα Dirndl, τα παραδοσιακά φαρδιά φορέματα με τη στενή μέση, στο γραφικό χωριό Κρυν, που βρίσκεται στους πρόποδες των Άλπεων.
«Οφείλω να ομολογήσω ότι ξέχασα να φέρω τα lederhosen μου, αλλά θα δω μήπως μπορέσω να αγοράσω ένα ζευγάρι όσο βρίσκομαι εδώ», είπε χαμογελαστός ο Ομπάμα στους ντόπιους που έπιναν μπίρα και έτρωγαν τα παραδοσιακά λουκάνικα της Βαυαρίας weisswurst και κουλούρια πρέτσελ.
Ο πρόεδρος Ομπάμα είπε ότι ήλπιζε η σύνοδος κορυφής να συνέπιπτε με το ετήσιο φεστιβάλ του Μονάχου Oktoberfest, που αποτελεί «φόρο τιμής» στην μπίρα.
«Αλλά πάλι, δεν υπάρχει κακή μέρα για μία μπίρα και ένα weisswurst και δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο μέρος για να βρεθώ και να γιορτάσω την φιλία διαρκείας ανάμεσα στον γερμανικό και τον αμερικανικό λαό» σημείωσε.
Στη συνέχεια, μαζί με την γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ και με ντόπιους, ντυμένους με την παραδοσιακή φορεσιά της Βαυαρίας, δοκίμασε μπίρες και είπε στους δημοσιογράφους: «Πολύ καλή η μπίρα. Μακάρι να καθόμουν περισσότερο».