Τα Ολύμπια Νέα

Κόσμος

Δέκα νεκροί σε βίαια επεισόδια

Σε κλίμα έντασης οι ενδιάμεσες εκλογές στο ΜεξικόΔέκα νεκροί σε βίαια επεισόδια
Συμπλοκές μεταξύ μελών πολιτοφυλακής αυτοάμυνας προκάλεσαν αργά το Σάββατο το βράδυ τον θάνατο τουλάχιστον δέκα ανθρώπων στο Νότιο Μεξικό, λίγες ώρες πριν από την έναρξη των βουλευτικών και τοπικών εκλογών, ανακοίνωσε ότι η επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα της πολιτείας Γκερέρο.
Οπως ανακοίνωσε ο Ραμόν Ναβαρέτε, πρόεδρος της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων της πολιτείας, τα μέλη της επιτροπής έχουν καταμετρήσει δέκα σορούς και προσπαθούν να εξακριβώσουν την πιθανότητα άλλοι τρεις άνθρωποι να έχουν σκοτωθεί.
Οκτώ σοροί κείτονταν στο δρόμο, στο σημείο των πυροβολισμών και μπροστά από παρακείμενα σπίτια, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χολάπα της πολιτείας Γκερέρο.
Η συμπλοκή έλαβε χώρα μεταξύ αντίπαλων φατριών «της ίδιας πολιτοφυλακής αυτοάμυνας» που ονομάζεται Ενωμένο Μέτωπο για την Ασφάλεια και την Ανάπτυξη της Πολιτείας Γκερέρο (FUSDEG), αναφέρει η ανακοίνωση της πολιτειακής κυβέρνησης. Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν «κατά τα φαινόμενα, εξαιτίας διαμάχης για τον έλεγχο εδάφους», προσθέτει.
Η ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε μέσα σε σπίτι το οποίο λειτουργούσε ως διοικητήριο στην είσοδο του χωριού αυτού των 500 κατοίκων, βόρεια του Ακαπούλκο.
Οι πολιτοφυλακές αυτοάμυνας επιτρέπεται να αναπτύσσουν δράση μέσα στις κοινότητες αυτοχθόνων της πολιτείας Γκερέρο όπου μπορούν να διασφαλίζουν τη δημόσια τάξη.
Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν παρά την ανάπτυξη στρατιωτών και αστυνομικών στις πολιτείες Γκερέρο και Οαχάκα για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.
Η FUSDEG είναι ομάδα αυτοάμυνας που συγκροτήθηκε προ διετίας από πολίτες αγανακτισμένους από τις κλοπές, τις απαγωγές και τους εκβιασμούς από εγκληματικές συμμορίες.
Η ωμή βία κυριαρχεί στην πολιτεία Γκερέρο. Διάφορα καρτέλ εμπόρων ναρκωτικών διεκδικούν τον έλεγχο οδών διακίνησης ναρκωτικών, ενώ πολιτοφυλακές αυτοάμυνας προσπαθούν να προστατεύσουν τις κοινότητες.