Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Με τη βοήθεια των θεσμών

Ο ΟΡΦΕΟ παρουσίασε επισήμως το πρόγραμμα του 44ου Φεστιβάλ ΟλύμπουIMG_5006

Σημαντικοί θεσμοί της Πιερίας (Αντιπεριφέρεια, Δήμος Κατερίνης, Επιμελητήριο κ.α.), κρατούν όρθιο το Φεστιβάλ Ολύμπου. Απομένει η δεδομένη αγάπη των Πιεριέων, να μεταφραστεί και σε συμμετοχή στις φετινές εκδηλώσεις του.

Θέατρο, μουσική, χορός, λόγος, κινηματογράφος, εικαστικά, συνθέτουν το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ολύμπου το οποίο διανύει αισίως (και παρά την θλιβερή οικονομική συγκυρία στην οποία παραμένουμε) το 44ο έτος της διαδρομής του.

Το πρόγραμμα, παρουσιάστηκε το Σάββατο το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης, παρουσία του Μητροπολίτη Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος, των τριών κυβερνητικών βουλευτών του νομού, της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, του δημάρχου Κατερίνης, του προέδρου του ΕΒΕΠ και πολλών ακόμη εκπροσώπων φορέων, που (κυρίως ηθικά) στηρίζουν τον θεσμό.
Προλογίζοντας και συντονίζοντας την παρουσίαση του προγράμματος ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του διοικητικού συμβουλίου του ΟΡ.ΦΕ.Ο. Νίκος Πασχαλούδης, αναφέρθηκε στην συνδιοργάνωση του φετινού Φεστιβάλ με την Αντιπεριφέρεια Πιερίας, τους Δήμους Κατερίνης, Δίου-Ολύμπου, Πύδνας – Κολινδρού, επισημαίνοντας πως το γεγονός αυτό φανερώνει τους ισχυρούς δεσμούς του φεστιβάλ Ολύμπου με την κοινωνία της Πιερίας και μάλιστα σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση για την χώρα και τους πολίτες. «Το φεστιβάλ έχει κατακτήσει στη συνείδηση των πολιτών και των αρχών της Πιερίας, ότι αποτελεί το πεδίο συνάντησης της κοινής προσπάθειας, για το καλό της Πιερίας, μακριά από πολιτικούς και προσωπικούς ανταγωνισμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Πασχαλούδης παρουσίασε παράλληλα και την έκθεση για τον πολυθεματικό τουρισμό, που εκπονήθηκε από ομάδα του ΟΡ.ΦΕ.Ο. κατόπιν προτροπής της υπουργού τουρισμού.
Επίσης, αναφέρθηκε στους στόχους, διαβεβαιώνοντας ότι ο ΟΡ.ΦΕ.Ο. θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου οι δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στην έκθεση και έχουν αποκτήσει διεθνή προβολή, να συμβάλλουν στην διαμόρφωση ενός ελκυστικότερου τουριστικού προϊόντος της Πιερίας.
Στη συνεργασία της Μητρόπολης Κίτρους-Κατερίνης-Πλαταμώνος στις φετινές εκδηλώσεις τόσο με την συμμετοχή κληρικών και λαϊκών, όσο και στην ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού, αλλά και στην έκδοση ανάλογου εντύπου σε σύμπλευση με τον ΟΡ.ΦΕ.Ο., αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γεώργιος.
Ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, επισήμανε πως το Φεστιβάλ Ολύμπου γεννήθηκε στην αγκαλιά της Εστίας Πιερίδων Μουσών και μετεξελίχθηκε σε έναν αξιόλογο οργανισμό που υπερβαίνει τα όρια της Πιερίας, κάνοντας ειδική αναφορά στον Κλέαρχο Γώττα και τον Ιάκωβο Τασχουνίδη. «Οι εποχές είναι δύσκολες, τις οποίες όμως μέσα από τον πολιτισμό και την παιδεία μπορούμε να ξεπεράσουμε», συμπλήρωσε ο δήμαρχος, σημειώνοντας πως ο Δήμος Κατερίνης πέρα από συνδιοργανωτής είναι έμπρακτα δίπλα στον ΟΡ.ΦΕ.Ο.»
Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου αναφέρθηκε στην υποστήριξη του θεσμού μέσω της θεματικής ενότητας πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τονίζοντας: «Το φετινό πρόγραμμα του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ θα το παρουσιάσουμε και εμείς ως συνδιοργανωτές στις 11 Ιουνίου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η παραχώρηση στέγης στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας αποδεικνύει την διάθεσή μας για διαρκή στήριξη. Προτεραιότητες μας ο πολιτισμός, ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας. Με την έκθεση του Νίκου Γραίκου αναδεικνύουμε το πολύ αξιόλογο πολιτισμικό προϊόν της Πιερίας. Γιατί ο πολιτισμός χαλαρώνει τη σκέψη και ευφραίνει την ψυχή.»
Οι Βουλευτές Ζήσης Ζάννας, Μπέτυ Σκούφα και Χάρης Τζαμακλής σκιαγράφησαν την κυβερνητική πολιτική στον τομέα του πολιτισμού, στο αναγκαίο ενωτικό κλίμα για περαιτέρω εδραίωση και καταξίωση του Φεστιβάλ, στην ποιότητα των εκδηλώσεων που προσφέρει ο ΟΡ.ΦΕ.Ο., στην καθιέρωση εισιτηρίου που θα είναι προσιτό σε όλους τους πολίτες, στην ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς και στην διάθεση τους να συμβάλλουν στην κάθε είδους υποστήριξη στις επιλογές και προσπάθειες της διοίκησης του οργανισμού, κάτι που έμπρακτα υλοποίησαν μέχρι τώρα όπου και όταν ζητήθηκε η συμμετοχή τους.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΡ.ΦΕ.Ο. Γρηγόρης Παπαχρήστος που έκλεισε τον κύκλο των εισηγητών, ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης για την προβολή του θεσμού, ενώ υπογράμμισε πως το 44ο Φεστιβάλ Ολύμπου υφίσταται σήμερα παρά την τεράστια κρίση. «Μας προτάθηκε να διακόψουμε τη λειτουργία του ΟΡ.ΦΕ.Ο. λόγω των οικονομικών προβλημάτων αλλά και την απουσία βοήθειας από την πολιτεία. Εμείς συνεχίζουμε δηλώνοντας παρών», είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας ως «ευχάριστη έκπληξη» την επιθυμία της Π.Ε. Πιερίας και του Δήμου Κατερίνης να είναι συνδιοργανωτές των φετινών εκδηλώσεων.
Το Φεστιβάλ Ολύμπου ξεκινά στις 4 Ιουλίου και ολοκληρώνεται στις 30 Αυγούστου, με τις εκδηλώσεις του να πραγματοποιούνται στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου, στο Κάστρο του Πλαταμώνα, στο Πάρκο της Κατερίνης, αλλά και στη Βόρεια Πιερία.
Από τη σκηνή του, θα «παρελάσουν» σημαντικές προσωπικότητες της Ελληνικής τέχνης, όπως ο Νικήτας Τσακίρογλου, ο Γιάννης Μπέζος, ο Γιώργος Νταλάρας, η Ελένη Βιτάλη, ο Γιάννης Χαρούλης και πολλοί ακόμη.