Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Με ελλείψεις σε χρήματα και προσωπικό

Ο Δήμος Δίου Ολύμπου προετοιμάζεται ενόψει θέρουςστο

Με βασικό θέμα τη λήψη προληπτικών μέτρων για την προστασία των δασών από πυρκαγιές, συνεδρίασε την Παρασκευή (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος) υπό την προεδρία του Δημάρχου Κ. Δημόπουλου, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Δίου Ολύμπου, στο Λιτόχωρο.

Στη συνεδρίαση καταγράφηκαν τα σημαντικά προβλήματα και τις αδυναμίες που αντιμετωπίζει ο Δήμος και οι συναρμόδιοι φορείς στην οργάνωση και λειτουργία της πολιτικής προστασίας που παρατηρούνται κυρίως εξαιτίας της έλλειψης του απαραίτητου προσωπικού και των οικονομικών πόρων σε όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στις δράσεις πολιτικής προστασίας. Κοινός τόπος όλων των τοποθετήσεων ήταν ότι η συνεχής ενημέρωση και ενεργοποίηση των πολιτών σε θέματα πρόληψης των δασικών πυρκαγιών είναι ιδιαίτερα σημαντική για να επιτευχθεί η μείωση των συμβάντων στο ελάχιστο δυνατό. Όπως επεσήμανε ο διοικητής του Π.Σ. Λιτοχώρου Τάσος Καρατζάς «…το 90% των πυρκαγιών οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια».
Οι φορείς, που για πρώτη φορά από συστάσεως του οργάνου συνεδρίασαν από κοινού, δεσμεύτηκαν σε άμεση συνεργασία, τηρώντας, ενόψει του καλοκαιριού, πιστά το σχέδιο δράσης της πολιτικής προστασίας, δίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόληψη, με τον καθαρισμό και τη διάνοιξη των οδεύσεων προς τα δάση και την απομάκρυνση της ξηρής φυτικής ύλης και την επιτήρηση αυτών σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου..
Στη συνεδρίαση, συμμετείχαν οι Αντιδήμαρχοι Θανάσης Καλαϊτζής και Δημήτρης Γουλάρας, ο δημοτικός σύμβουλος – μέλος του οργάνου Νίκος Λαπάτσης, ο διοικητής του Πυροσβεστικού Σταθμού Λιτοχώρου Τάσος Καρατζάς, ο υποδιοικητής του Α.Τ. Λιτοχώρου Κώστας Παπακωνσταντίνου, ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου Παύλος Ανδρεαδάκης, οι εκπρόσωποι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Νίκος Μοσχοβίδης, της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας Νίκος Χηνόπουλος, του Δήμου Δίου – Ολύμπου Νίκος Μπονοβόλιας, του Κέντρου Υγείας Λιτοχώρου Αθανάσιος Κυρίτσης και οι Πρόεδροι των ΔΚ Λιτοχώρου και ΤΚ Εφέσου Νίκος Μαρνέλας και Μπάμπης Κουτσιμάνης.