Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Με στόχο τις διακρατικές συμφωνίες

Επενδυτικό φόρουμ από την Πιερική ΑναπτυξιακήSAM_1536

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε το επενδυτικό φόρουμ που οργάνωσε η Πιερική Αναπτυξιακή ΑΕ ΟΤΑ ως εταίρος του διακρατικού έργου «Δίκτυο Τοπικής/Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης ως καθοριστικό εργαλείο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στις Περιφέρειες της Μαύρης Θάλασσας (LRED-Net)”» στο πλαίσιο του Κοινού Επιχειρησιακού Προγράμματος Μαύρης Θάλασσας 2007-2013.

Θέμα του φόρουμ αποτέλεσε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου των εταίρων από την Αρμενία, Γεωργία, Μολδαβία, Βουλγαρία και Ελλάδα, αλλά κυρίως η ανάπτυξη διακρατικών συνεργασιών μεταξύ επιχειρήσεων των παραπάνω χωρών, σε διάφορους τομείς ενδιαφέροντος όπως η καλλιέργεια, μεταποίηση, τυποποίηση και συσκευασία αγροτικών προϊόντων (ειδικότερα κρασί, ελαιόλαδο, κεράσια, ακτινίδια, μέλι, τσάι και βιολογικά προϊόντα), ο τουρισμός και ο αγροτουρισμός, καθώς επίσης και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του επενδυτικού φόρουμ παρουσιάστηκε το επενδυτικό περιβάλλον στις συμμετέχουσες χώρες (Ελλάδα, Αρμενία, Μολδαβία, Γεωργία και Βουλγαρία), ενώ ταυτόχρονα αναπτύχθηκαν και πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να ληφθούν για την προώθηση των διακρατικών επενδύσεων στους παραπάνω τομείς ενδιαφέροντος. Για την Ελλάδα παρουσιάστηκε η τρέχουσα κατάσταση στη χώρα μας σχετικά με τις επενδύσεις, ενώ ειδική αναφορά δόθηκε στις ευκαιρίες ανάπτυξης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών συγκεκριμένα στην περιοχή της Πιερίας, στην οποία λόγω των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της δύναται να δημιουργηθεί στρατηγική προώθησης διακρατικών συνεργασιών με τις χώρες – εταίρους.
Ο κος Ρουκάς, επιστημονικός συνεργάτης Π. Ε. Πιερίας, παρουσίασε στους εκπροσώπους των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα χωρών, τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα της Πιερίας, τα οποία συνεχώς κερδίζουν έδαφος τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στις αγορές του εξωτερικού. Αναφέρθηκε διεξοδικά στο ελαιόλαδο, τα κεράσια, τα ακτινίδια, το μέλι, το τσάι, τα βιολογικά προϊόντα και βεβαίως το κρασί, καθώς επίσης και στην εξωστρέφεια των τοπικών παραγωγών και επιχειρηματιών, η οποία θεωρείται απαραίτητη για την ανάπτυξη, πρόοδο και κυρίως την προώθηση των ποιοτικών και ανταγωνιστικών προϊόντων.
Στο δεύτερο μέρος της πρώτης ημέρας του επενδυτικού φόρουμ, είχαν την ευκαιρία Γεωργιανοί, Αρμένιοι, Βούλγαροι, Μολδαβοί, και Έλληνες – Πιεριείς να παρουσιάσουν τις επιχειρήσεις τους και να συνομιλήσουν μεταξύ τους, ώστε να διαπιστώσουν, εάν υπάρχουν πιθανότητες για διακρατικές συμφωνίες και επενδύσεις. Οι συνομιλίες καρποφόρησαν και ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από όλες τις πλευρές για τη σύναψη συμφωνιών στους τομείς των κερασιών, του κρασιού, του τσαγιού, του λαδιού, της καλλιέργειας ελιάς, του αγροτουρισμού.SAM_1538
Η δεύτερη ημέρα των εργασιών του επενδυτικού φόρουμ ξεκίνησε με μία συνάντηση των φορέων που συμμετέχουν στο έργο LRED – Net από τις πέντε χώρες – εταίρους, όπου συζητήθηκαν τα τεχνικά μέρη του έργου, καθώς επίσης και η πρόοδος που έχει σημειωθεί από όλες τις χώρες λίγο πριν την ολοκλήρωσή του. Στη συνέχεια τα κλιμάκια συνοδεία των στελεχών της Πιερικής Αναπτυξιακής Α.Ε. Ο.Τ.Α. πραγματοποίησαν επισκέψεις σε τοπικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς, του κρασιού, των κερασιών, του λαδιού, της καλλιέργειας της ελιάς, όπου οι εταίροι μας είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν επί τω έργω τους παραγωγούς μας και τους τοπικούς επιχειρηματίες, όπου συζητήθηκαν ζητήματα τεχνογνωσίας, αλλά και τρόποι διακρατικών συνεργασιών.
Το επενδυτικό φόρουμ ολοκληρώθηκε με επιτυχία και καρποφόρα αποτελέσματα, καθώς στόχος ήταν η γνωριμία των τοπικών μας επιχειρηματιών με επιχειρηματίες των εταίρων του έργου, με σκοπό τη σύναψη σχέσεων και διακρατικών συνεργασιών. Κατά την αποτίμηση των αποτελεσμάτων της διημερίδας, οι εμπλεκόμενοι φορείς και συγκεκριμένα η Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α. που διοργάνωσε τη διημερίδα διαφαίνονται ιδιαιτέρως αισιόδοξοι για την προώθηση των διακρατικών συμφωνιών και τη δημιουργία επενδυτικών πρωτοβουλιών.