Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Ανοικτό το θέμα ΕΚΑΣ και ΦΠΑ

ΕΕ: Ζητούμενο η σωστή ισορροπία σε δημοσιονομικό και κοινωνικό επίπεδοΑνοικτό το θέμα ΕΚΑΣ και ΦΠΑ
Στην αποσαφήνιση ότι θεσμοί και Ελλάδα αναζητούν μια ισορροπημένη συμφωνία που θα συνδυάζει τη δημοσιονομική βιωσιμότητα με την κοινωνική δικαιοσύνη προχώρησε χθες Πέμπτη ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς από τις Βρυξέλλες. Η αναφορά του εκπροσώπου της Κομισιόν συμπίπτει με πληροφορίες από την ευρωζώνη σύμφωνα με τις οποίες η πρόταση των θεσμών για κατάργηση του ΕΚΑΣ και αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι ακόμη «ανοικτή» στη διαπραγμάτευση.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το εάν και πότε θα συναντηθούν οι κ.κ. Αλέξης Τσίπρας, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Γερούν Ντάισελμπλουμ ο κ. Σχοινάς το προσδιόρισε για το προσεχές διάστημα. «Δεν είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία. Μπορώ όμως να επιβεβαιώσω πως θα υπάρξει νέα συνάντηση τις επόμενες ημέρες», είπε.
Ο ίδιος ερωτηθείς για το μείγμα των προτάσεων ανέφερε πως στόχος των εμπλεκομένων στη διαπραγμάτευση είναι να επιτευχθεί «σωστή ισορροπία» τόσο στις παρεμβάσεις σε δημοσιονομικό επίπεδο όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Όπως είπε, αυτό είναι προϋπόθεση ώστε η Ελλάδα να βελτιώσει την οικονομική της κατάσταση και να επιστρέψει γρήγορα στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην Ελλάδα η δημοσιοποίηση της πρότασης των θεσμών για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 23% και χαμηλό 11% , αλλά και για κατάργηση του ΕΚΑΣ, κύκλοι της ευρωζώνης ανέφεραν στο in.gr πως αυτή είναι μια πρόταση «ανοικτή» στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση. Έτσι, αφήνουν να εννοηθεί πως αυτά τα ακανθώδη θέματα δεν θεωρούνται «τελεσίδικα», αλλά είναι μια βασική πρόταση.
Στελέχη που μετέχουν στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα εστιάζουν πάντως στην επιμονή της τρόικας στην αύξηση του ΦΠΑ στο ρεύμα από το 13% στο 23%, κάτι που όπως εξηγούν οι θεσμοί θεωρούν πως θα έχει αντίστοιχη εισπρακτική αποδοτικότητα όπως συνέβη με το «χαράτσι» που βάρυνε τα ακίνητα και το οποίο εισπραττόταν από το λογαριασμό της ΔΕΗ.