Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Ελληνικό: Τι λένε οι δήμαρχοι για την ανακοίνωση Βαλαβάνη

Διίστανται οι απόψεις13-1

Πρόχειρη και άστοχη χαρακτηρίζουν -μιλώντας στο in.gr- οι δήμαρχοι Αλίμου και Ελληνικού-Αργυρούπολης την ανακοίνωση της Νάντιας Βαλαβάνη για την υλοποίηση σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων των τεσσάρων όμορων δήμων σε χώρο 12 στρεμμάτων στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Από την άλλη πλευρά, οι δήμαρχοι Π. Φαλήρου και Γλυφάδας σχολιάζουν πως η απόφαση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αρκεί να διευκρινιστεί το τι μέλλει γενέσθαι με την επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο.

«Υπάρχει ένα δεδομένο που η κ. Βαλαβάνη το αγνοεί και αυτό είναι πως τα συνολικά στρέμματα του αεροδρομίου -μέσω του ΤΑΙΠΕΔ- έχουν εκχωρηθεί σε κάποιον επενδυτή, ο οποίος μάλιστα έχει προβλέψει την ύπαρξη τέτοιου σταθμού διαχείρισης για τις ανάγκες της επένδυσης, αλλά και των όμορων δήμων» αναφέρει ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος.

«Αν η κ. Βαλαβάνη γνωρίζει πως ακυρώθηκε αυτή η επένδυση ή δεν είναι σε ισχύ, τότε πριν μιλήσουμε για τα 12 στρέμματα που μας παραχωρεί, θα πρέπει να αναφερθούμε και στο τι θα γίνει με το σύνολο των στρεμμάτων του αεροδρομίου» επισημαίνει και σχολιάζει την ανακοίνωση της αναπληρώτριας υπουργού ως άστοχη, διερωτώμενος: «Πώς καθορίζει την παραχώρηση των 12 στρεμμάτων η κ. Βαλαβάνη και ποια μελέτη έχει στα χέρια της; Αυτά δεν μπορούμε να τα συζητάμε στον αέρα, αφού είναι θέματα για τα οποία πρέπει να γίνουν μελέτες».

Ο κ. Κωνσταντάτος κατέληξε λέγοντας: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε το Ελληνικό να επιστρέψει στη μιζέρια για άλλα 15 χρόνια, αφού 15 χρόνια τώρα έχει βυθιστεί στην απαξίωση και τη ρύπανση».

Ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, τονίζει πως προκύπτει νομικό ζήτημα για την παραχώρηση των 12 στρεμμάτων στους όμορους δήμους, αφού υπάρχει η εκκρεμότητα της επένδυσης. «Προκύπτει νομικό ζήτημα για το αν μπορεί να ξεχωρίσει κάποιος χώρος από το πρώην αεροδρόμιο, εφόσον δεν ακυρωθεί ο διαγωνισμός ή δεν συμπεριληφθεί η παραχώρηση σε αυτόν» ενώ χαρακτηρίζει ως πρόχειρο το χειρισμό της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών, καθώς χρειαζόταν περισσότερη επεξεργασία και προετοιμασία για να ανακοινωθεί κάτι τέτοιο.

Ο Διονύσης Χατζηδάκης, δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, δήλωσε στο in.gr πως το Φεβρουάριο ο ΧΥΤΑ Φυλής κλείνει, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει άλλη λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

«Δεν πιστεύω πως η ανακοίνωση αυτή θέτει σε κίνδυνο την επένδυση, όπως επίσης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως πρόχειρος ο χειρισμός της κ. Βαλαβάνη, αφού απάντησε σε δικό μας αίτημα» υπογράμμισε.

Προς τη σωστή κατεύθυνση κρίνει πως κινείται η ανακοίνωση της κ. Βαλαβάνη ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, περιμένοντας να δει ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του υπουργείου για το ζήτημα.

«Η πρώτη και άκρως σημαντική προϋπόθεση για να γίνει η παραχώρηση είναι να προηγηθεί η χωροθέτηση, η οποία θα «ταιριάξει» και θα είναι προσαρμοσμένη στην ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής και ασφαλώς θα συνδράμει στη διαχείριση του όγκου των απορριμμάτων που θα προκύψουν και από την ίδια την επένδυση» αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση.

«Σύννομη η ανακοίνωση με το σχεδιασμό της Lamda» Πηγές του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για ένα σχέδιο που είχε ατονήσει λόγω της συμφωνίας με τη Lamda Development, το οποίο τώρα ουσιαστικά ξαναμπαίνει σε εφαρμογή. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές τονίζουν πως η ανακοίνωση της κ. Βαλαβάνη είναι σύννομη με το σχεδιασμό της Lamda Development, σχολιάζοντας πως οι δήμαρχοι που κάνουν λόγο για πρόχειρη και άστοχη ανακοίνωση από την αναπληρώτρια υπουργό, δεν ξέρουν το σχέδιο της συνεργασίας με τη Lamda Development, πόσω μάλλον το ελάχιστο αναφορικά με τη συμφωνία.