Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

«Σταθμίζει» φίλους και εχθρούς

Τη Βουλή ενημερώνει σήμερα ο πρωθυπουργός, μετά το «ναυάγιο» των ΒρυξελλώνCGmS0hFXIAAizIY.jpg large

Παράταση παίρνει το θρίλερ της συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές. Ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει τη Βουλή στις 18:30 της Παρασκευής για τις προτάσεις των δανειστών στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για συμφωνία με τους εταίρους.

Νέα σύνοδος σε υψηλό επίπεδο πρόκειται να πραγματοποιηθεί πιθανότατα την Παρασκευή στις Βρυξέλλες για να βρεθεί συμφωνία για την αποδέσμευση της οικονομικής βοήθειας προς την Αθήνα, όπως επιβεβαιώνουν αρκετές ευρωπαϊκές πηγές. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι εκτός από Τσίπρα-Γιούνκερ-Ντάισελμπλουμ ίσως συμμετέχουν και άλλοι αξιωματούχοι όπως ο Μ.Ντράγκι. Στην Αθήνα, αναταράξεις φέρνει στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβησαν χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος σε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό. Κατά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε αναλυτικά τις προτάσεις των δανειστών και διαμορφώθηκε η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, εν όψει της νέας συνάντησης που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον κ. Γιούνκερ. Μιλώντας χθες το πρωί στο Ευρωκοινοβούλιο στην Επιτροπή Περιφερειών της ΕΕ, o Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα συνεχιστούν. «Κοιμήθηκα τρεις ώρες μετά τις μαραθώνιες συνομιλίες και διαπραγματεύσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να αποχωρήσει προκειμένου να προετοιμαστεί για τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το εάν και πότε θα συναντηθούν οι κ.κ. Αλέξης Τσίπρας, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Γερούν Ντάισελμπλουμ ο κ. Σχοινάς το προσδιόρισε για το προσεχές διάστημα. «Δεν είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία. Μπορώ όμως να επιβεβαιώσω πως θα υπάρξει νέα συνάντηση τις επόμενες ημέρες», είπε. Με ανακοίνωσή της η Κομισιόν μετά το πέρας της πρώτης συνάντησης, ανακοίνωσε τα εξής: «Ηταν μια καλή, εποικοδομητική συνάντηση. Σημειώθηκε πρόοδος στην κατανόηση των θέσεων των δύο πλευρών, στη βάση διαφόρων προτάσεων. Συμφωνήθηκε ότι θα συναντηθούν εκ νέου. Θα συνεχιστεί η εντατική δουλειά». «Η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών είναι πολύ μεγάλη» ανέφερε αξιωματούχος των Βρυξελλών μετά το ραντεβού Τσίπρα-Γιούνκερ την Τετάρτη. «Δεν είναι καλά τα πράγματα» πρόσθεσε ο ίδιος μετά τις πρόσφατες επαφές, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι προσπάθειες και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Το σχέδιο των δανειστών Η αύξηση του ΦΠΑ στο 11% για όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες που σήμερα βρίσκονται στο χαμηλό συντελεστή 6,5% (φάρμακα, βιβλία, εφημερίδες, εισιτήρια κινηματογράφου και θεάτρου) σε συνδυασμό με την κατάργηση όλων των εξαιρέσεων και εκπτώσεων από το φόρο που ισχύουν για πολλούς κλάδους αλλά κυρίως στα νησιά του Αιγαίου και η εφαρμογή των αλλαγών από την 1η Ιουλίου, είναι από τα πιο δύσκολα μέτρα της πρότασης των δανειστών που παρουσιάστηκε στον Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ που θα έχει δύο μόνο συντελεστές 11% και 23% θεωρείται από τους ξένους «κλειδί» για την αύξηση των εσόδων του δημοσίου σε μόνιμη βάση, καθώς -εκτός των επιβαρύνσεων που προκύπτουν για τις κατηγορίες που προαναφέραμε- το υπουργείο Οικονομικών θα ξεφύγει από το «δαίδαλο» των εξαιρέσεων και θα υπολογίζει άμεσα και με απλούστερο τρόπο το φόρο. Βέβαια σημασία έχουν και οι μετατάξεις των προϊόντων και υπηρεσιών από κατηγορία σε κατηγορία με την κυβέρνηση να δίνει βάρος στη μείωση των τιμών των τροφίμων (που σήμερα βρίσκονται στο 13%) και να ζητά μηδενικό συντελεστή για βασικά τρόφιμα όπως πχ. γάλα και ψωμί.

Τι θα γίνει με το Ασφαλιστικό «Μαχαίρι» στο Ασφαλιστικό με στόχο ετήσια εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) ζητούν στην πρότασή τους προς την ελληνική κυβέρνηση οι πιστωτές της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες που επικαλείται η Wall Street Journal. Το δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της αμερικανικής εφημερίδας αναφέρει ότι το σχέδιο προβλέπει «μείωση των δαπανών για τις συντάξεις από τον Ιούλιο, το οποίο θα αποφέρει εξοικονόμηση 0,25% ως 0,50% του ΑΕΠ εφέτος και 1% του ΑΕΠ του χρόνου». Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, η πρόταση των δανειστών προβλέπει πως η χώρα μας θα πρέπει να μειώσει τη συνταξιοδοτική δαπάνη από τον Ιούλιο, με στόχο να εξοικονομήσει 450 έως 900 εκατομμύρια ευρώ φέτος (0,25% έως 0,5% του ΑΕΠ) και περίπου 1,8 δισ. (1% του ΑΕΠ) το 2016. Δεν αποσαφηνίζεται αν η μείωση θα προέλθει από περικοπή στις συντάξεις, που αποτελεί κόκκινη γραμμή για την ελληνική πλευρά. Παράλληλα η πλευρά των δανειστών δέχεται πρωτογενή πλεονάσματα 1% του ΑΕΠ το 2015, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018.