Τα Ολύμπια Νέα

Κυριότερες Ειδήσεις

Αδικαιολόγητη καθυστέρηση

Για τις καθυστερήσεις στην καταβολή του ΕΣΠΑ ζητούν ενημέρωση βουλευτές της ΝΔ1


 

Η μη καταβολή των δημόσιων χρηματοδοτήσεων θα αποτελέσει ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα της οδηγήσει σε περαιτέρω ύφεση με τελική κατάληξη τον αφανισμό τους, υπογραμμίζουν σε ερώτησή τους 30 βουλευτές της ΝΔ

Για κίνδυνο απώλειας κονδυλίων του ΕΣΠΑ λόγω των αδικαιολόγητων καθυστερήσεων, που παρατηρούνται στις διαδικασίες υλοποίησης προγραμμάτων, στα οποία έχουν ενταχθεί επιχειρήσεις, επισημαίνουν προς τους αρμόδιους υπουργούς με ερώτησή τους βουλευτές της ΝΔ μεταξύ αυτών και ο Κ. Κουκοδήμος. 

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ βρίσκονται πλέον στα όρια της οικονομικής ασφυξίας τονίζουν χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι η μη ολοκλήρωση επενδυτικών σχεδίων, η οποία οφείλεται στην «άσκοπη ταλαιπωρία» στις Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, έχει προκαλέσει προβλήματα στην έναρξη της  παραγωγικής δραστηριότητας. «Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει τη στιγμή, που θα έπρεπε να γίνεται αγώνας δρόμου για να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, κάνουν λόγο για «απραξία» που επιδεικνύει η Κυβέρνηση, καθώς και για προβλήματα που έχει προκαλέσει η μη ολοκλήρωση της μεταφοράς όλων των τμημάτων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας στο νέο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και των αρμοδιοτήτων, ενώ φορείς και κλάδοι που εμπλέκονται στην εφαρμογή των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει το ενδεχόμενο ανάκλησης των κονδυλίων για μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων.

Από το Δεκέμβριο του 2014 εκκρεμούν αιτήσεις επιχειρήσεων προς τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας για διενέργεια ελέγχων ολοκλήρωσης επενδυτικών σχεδίων όπως είναι το Πρόγραμμα Πράσινες Υποδομές.

Συγκεκριμένα, εκκρεμούν πάνω από τρεις μήνες αιτήσεις πολλών επιχειρήσεων για καταβολές της δημόσιας χρηματοδότησης για επενδύσεις που υλοποιήθηκαν και ελέγχθηκαν από τα αρμόδια όργανα των ενδιάμεσων φορέων διαχείρισης ήδη από το Φθινόπωρο του 2014 με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόγραμμα «Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα». 

Οι 30 βουλευτές σημειώνουν, πως ενώ οι επιχειρήσεις έχουν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, δεν έχουν λάβει τα χρήματα που αντιστοιχούν στη δημόσια χρηματοδότηση με τεράστια επίπτωση στην ρευστότητά τους, στην επιτυχή ολοκλήρωση των επενδύσεων, στην εξωστρέφεια και στη δημιουργία νέων θέσεων.

Όπως τονίζουν σε άλλο σημείο του κειμένου της ερώτησης, λόγω της νέας δομής της Κυβέρνησης πολλές πληρωμές ανεστάλησαν με την αιτιολογία της αναμονής έκδοσης ΦΕΚ διορισμού Γενικού Γραμματέα Ε.Σ.Π.Α. Το “απίστευτο αλαλούμ”, υποστηρίζουν, συνεχίστηκε με πολλές επιχειρήσεις να είναι σε αναμονή επανελέγχων των φακέλων τους, εξαιτίας της μεταφοράς της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Οι απαντήσεις που λαμβάνουν οι επιχειρηματίες από τους προϊσταμένους των αρμόδιων Διευθύνσεων  για το “πέρα δώθε” των επενδυτικών σχεδίων που έχουν καταθέσει από τη μία Υπηρεσία στην άλλη είναι “το πρόβλημα συγκρότησης οριζόντιων υπηρεσιών του Υπουργείου”. Οι φάκελοι, ωστόσο, εξακολουθούν να πηγαίνουν από “τον Άννα στον Καϊάφα” και από τη Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης του Υπουργείου Οικονομίας, στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και από εκεί στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας και στη Γεν. Δ/νση Εφαρμογής Κανονισμών, Υποδομών και Ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.»

Η δυσχερής κατάσταση, εκτιμούν οι 30 βουλευτές της ΝΔ, στην οποία έχουν περιέλθει οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, μπορεί να βελτιωθεί μόνο με μέτρα και πολιτικές τόνωσης και στήριξής τους. Τα προγράμματα του ΕΣΠΑ αποτελούν μέτρα αναγκαία για τη βιωσιμότητά τους και η μη καταβολή των δημόσιων χρηματοδοτήσεων θα αποτελέσει ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα που θα της οδηγήσει σε περαιτέρω ύφεση με τελική κατάληξη τον αφανισμό τους.

Καταλήγοντας, θέτουν μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με το:

-Ποιες είναι οι αιτίες για τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται και για το γεγονός, ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία οικονομική πράξη για τη ΓΓΒ.

-Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την άμεση εκταμίευση των εγκεκριμένων κονδυλίων και την απορρόφηση των πιστώσεων.

-Ποια είναι η αναγκαιότητα της μεταφοράς όλων των τμημάτων της ΓΓΒ στο νέο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

-Γιατί γίνεται προσπάθεια σύστασης υπηρεσιών, που ήδη υπάρχουν στο Υπουργείο, δημιουργώντας επιπλέον θέσεις ευθύνης και επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό.

-Γιατί δεν έχει εκδοθεί ακόμη η διαπιστωτική πράξη με την οποία μεταφέρονται οι θέσεις της ΓΓΒ και το τοποθετημένο σε αυτές προσωπικό στο Υπουργείο ΠΑΠΕΝ.

-Γιατί δεν έχει οριστεί ακόμη ο Διατάκτης των πιστώσεων της ΓΓΒ καθώς και η αρμόδια οικονομική υπηρεσία, η οποία θα αναλάβει τη διαχείρισή τους.

-Γιατί δεν έχει καταβληθεί η προβλεπόμενη επιχορήγηση σε εποπτευόμενους φορείς της ΓΓΒ , τη στιγμή που ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ έχει ήδη διορίσει τις νέες Διοικήσεις τους.