Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Να ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας Βembolio

Ο Χάρης Τζαμακλής συνέταξε και κατέθεσε ερώτηση, την οποία συνυπογράφουν επίσης ο Ζήσης Ζάννας, η Μπέττυ Σκούφα και 43 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,

Την ένταξη του εμβολίου για τη Μηνιγγίτιδα Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, ζητούν με ερώτησή τους προς τον αρμόδιο υπουργό 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Την ερώτηση συνέταξε και κατέθεσε ο βουλευτής Πιερίας Χάρης Τζαμακλής, ενώ συνυπογράφεται από τον κ. Ζάννα και την κ. Σκούφα.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητούν ουσιαστικά το κόστος του συγκεκριμένου εμβολίου να μην επιβαρύνει τους γονείς, όπως συμβαίνει σήμερα, αφού πολλοί από αυτούς αδυνατούν να καλύψουν το κόστος το οποίο ανέρχεται σε 105 ευρώ περίπου για κάθε δόση, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να μην εμβολιάζονται.
Στην ερώτησή τους, επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι η Μηνιγγίτιδα Β είναι μεν σπάνια νόσος, δύναται ωστόσο να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές και μόνιμες βλάβες έως και θάνατο, ενώ είναι πιο συχνή από την Μηνιγγίτιδα C, το εμβόλιο της οποίας περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού.
Τέλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι το υπουργείο θα πρέπει να εξετάσει το αίτημά τους, δεδομένου ότι:
-Ο συγκεκριμένος εμβολιασμός αποτελεί την αποτελεσματικότερη πρόληψη και προστασία έναντι μιας δυνητικώς θανατηφόρας νόσου.
-Ο εμβολιασμός είναι αποδεδειγμένα ένα από τα πιο αποδοτικά από οικονομική άποψη επιστημονικά επιτεύγματα της σύγχρονης εποχής για τη δημόσια υγεία, με ελάχιστο κόστος σε σύγκριση με τα τεράστια οφέλη που προσφέρει στην υγεία και την ευημερία των πληθυσμών.
-Η πολιτική για τη δημόσια υγεία δεν πρέπει να ασκείται με όρους ακραιφνώς δημοσιονομικούς ούτως, ώστε να τίθεται εκτός του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού ένα εμβόλιο μιας σπάνιας μεν νόσου, ωστόσο ιδιαιτέρως επικίνδυνης έως και θανατηφόρας.