Τα Ολύμπια Νέα

Κόσμος

Ανεπιθύμητος ο ρώσος πρέσβης στην ΕΕ

«Αντίποινα» Σουλτς στη Ρωσία για τη μαύρη λίστα ευρωπαίων αξιωματούχωνΑνεπιθύμητος ο ρώσος πρέσβης στην ΕΕ
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανταπέδωσε την Τρίτη τα «πυρά» στη Ρωσία για την απόφασή της να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα σε 89 Ευρωπαίους, ως απάντηση στις κυρώσεις λόγω Ουκρανίας.
Σε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, δηλώνει ότι ο πρεσβευτής της Μόσχας στις Βρυξέλλες δεν είναι πλέον καλοδεχούμενος στην Ευρωβουλή και ότι ρώσοι βουλευτές θα υποβάλλονται σε έλεγχο πριν εισέλθουν στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο Μάρτιν Σουλτς ενημέρωσε τον ρώσο πρεσβευτή στην ΕΕ ότι θεωρεί ότι είναι δικαιολογημένο να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ως απάντηση στην ρωσική μαύρη λίστα, ανέφερε το γραφείο του Σουλτς.
Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν τον περιορισμό της ελεύθερης πρόσβασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Βλαντιμίρ Τσίζοφ, ρώσου πρεσβευτή στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι θα του επιτρέπεται η είσοδος στην Ευρωβουλή μόνο υπό ιδιαίτερες συνθήκες.
Παράλληλα, την ίδια απόφαση έλαβε ο Σουλτς και για έναν ακόμα διπλωμάτη.
Επίσης, μέλη της Δούμα, της ρωσικής Κάτω Βουλής, και του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου (της Άνω Βουλής) θα μπορούν να αποκτούν πρόσβαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά περίπτωση.
Παράλληλα, ο Σουλτς αποφάσισε το «πάγωμα» των εργασιών επιτροπής που αποτελείται από ρώσους βουλευτές και ευρωβουλευτές, η οποία συναντάται αρκετές φορές τον χρόνο, σε μία προσπάθεια βελτίωσης της σχέσης ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση.
Η οργή της ΕΕ για τη λίστα ήταν έντονη. H ύπαρξη της λίστας έγινε γνωστή όταν γερμανός αξιωματούχος, ο χριστιανοδημοκράτης Καρλ-Γκέρογκ Βέλμαν, είχε «αποκλειστεί» στις αρχές της εβδομάδας στο αεροδρόμιο της Μόσχας επειδή δεν του επετράπη η είσοδος στη χώρα.
Κυνήγι μαγισσών καταγγέλλει η Ρωσία
«Το κυνήγι των μαγισσών άρχισε» αντέδρασε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η Μαρία Ζαχάροβα, στη σελίδα της στο Facebook.
«Έχουμε την εντύπωση ότι η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία επιστρέφει μερικές φορές στην εποχή της Ιεράς Εξέτασης. Και μετά; Θα υπάρξουν εκκλησιαστικά δικαστήρια για τους ρώσους διπλωμάτες; Θα καούν ζωντανοί στις Βρυξέλλες;» διερωτάται η Ζαχάροβα, ζητώντας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να παράσχει «την ελάχιστη λογική εξήγηση» για την απόφασή του.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων στη Δούμα Κονσταντίν Κοσάτσοφ κάλεσε τη Ρωσία να απαντήσει στις «κατασταλτικές αυτές αποφάσεις της ΕΕ» με μέτρα «συμμετρικά και ασύμμετρα».