Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Μετά τις ενστάσεις Γαλλίας, Γερμανίας

1Αβραμόπουλος: Έτοιμοι να συζητήσουμε το ζήτημα της ανακατανομής προσφύγων
Οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της κατανομής των αιτούντων άσυλο στην ΕΕ, δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τις ενστάσεις Γαλλίας και Γερμανίας στο σχέδιο της Κομισιόν για ανακατανομή προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα σε χώρες της ΕΕ.
Μιλώντας στη Δρέσδη, στη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών των χωρών της G6 (Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Πολωνίας, Βρετανίας, καθώς και του υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ), ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι το ζήτημα της μετεγκατάστασης θα συζητηθεί περαιτέρω ενόψει και του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουνίου.
Ανέφερε ότι τα μέτρα «επανεγκατάστασης 20.000 προσφύγων από τρίτες χώρες στην ΕΕ και μετεγκατάστασης 40.000 μεταναστών που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας εντός της ΕΕ είναι αρκετά λογικά, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα πάνω από 6.000 μετανάστες κατέφυγαν στην ΕΕ».
Τόνισε δε ότι «όταν συζητάμε για τη μετανάστευση, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τη συνολική εικόνα του ζητήματος».
Ο ίδιος είπε ότι αυτό που πρέπει να συζητηθεί είναι οι όροι της κατανομής των μεταναστών σε χώρες της ΕΕ. «Φυσικά, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τα κράτη μέλη τις λεπτομέρειες εφαρμογής των μηχανισμών που διασφαλίζουν την δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο στην ΕΕ» πρόσθεσε.
«Ενισχύουμε την κοινή μας δράση κατά των διακινητών. Βοηθούμε τα κράτη-μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης, δίνοντας νόημα στην έννοια της αλληλεγγύης. Υποστηρίζουμε μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική επιστροφής παράτυπων οικονομικών μεταναστών, που δεν έχουν το δικαίωμα παραμονής στην ΕΕ. Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις «Τρίτων» και «Ποσειδών» για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών. Επιδιώκουμε την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης και υποστηρίζουμε την δημιουργία κέντρων πολλαπλών χρήσεων σε τρίτες χώρες, όπως στο Νίγηρα», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.
Παράλληλα, επισήμανε ότι κατά την διάρκεια της συζήτησης «έγινε ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής προσέγγισης για τη μετανάστευση».
Έκανε δε λόγο για «πολλά σημεία σύγκλισης», ενώ, όπως είπε, διαπιστώθηκε «η ανάγκη για αλληλεγγύη αλλά και, ταυτόχρονα, για τήρηση των κανόνων ώστε να αποτρέπονται οι καταχρήσεις του συστήματος».
Γαλλία και Γερμανία εξέφρασαν τη Δευτέρα την ανησυχία τους για το σχέδιο της Κομισιόν.
Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι υπουργοί Εσωτερικών των δύο χωρών δήλωσαν έτοιμοι να μελετήσουν την πρόταση της Κομισιόν για μία πιο δίκαιη κατανομή των μεταναστών βάσει ποσοστώσεων που θα προκύπτουν από το ΑΕΠ, τον πληθυσμό, το ποσοστό ανεργίας και τον αριθμό των προσφύγων που είναι εγκατεστημένοι σε κάθε χώρα. Τονίζουν ωστόσο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της τις προσπάθειες που έχουν ήδη καταβάλει οι δύο χώρες, προκειμένου να υποδεχθούν αιτούντες άσυλο.
Μεταξύ των υπολοίπων θεμάτων που συζητήθηκαν στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη ήταν και καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.
Αναφερόμενος στην παράμετρο της ασφάλειας, ο κ. Αβραμόπουλος ανέδειξε την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ως βασική προτεραιότητα όλων και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη «η ενίσχυση των προσπαθειών για τη θωράκιση της ασφάλειας των πολιτών μας». Σε ό,τι αφορά τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για την Ασφάλεια, ο Επίτροπος τόνισε ότι θα αποτελεί για την Ευρωπαϊκή Ένωση «τη βάση για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο».
Για την αυξανόμενη εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στην πρόθεσή του «να αναπτυχθεί συνεργασία με φορείς του Διαδικτύου, προκειμένου να μειώσουμε την προσβασιμότητα σε τρομοκρατικό υλικό και να καταπολεμήσουμε την εγκληματικότητα».