Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Ακροβατώντας στις γραμμές

«Κόκκινες» και πιο «κόκκινες» γραμμές από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση

 6efb87669b12ffee0c705773e817168a_L

Με ψηφοφορία για το σχέδιο πολιτικής απόφασης ολοκληρώθηκαν χθες αργά το απόγευμα οι εργασίες της διήμερης συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Στο σχέδιο απόφασης της πλειοψηφίας τονίζεται ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία» και επισημαίνει ότι τέσσερις μήνες τώρα «αρνούμαστε τα ιταμά τελεσίγραφα».

Ωστόσο, σημειώνεται στο σχέδιο απόφασης, το ότι η κυβέρνηση απορρίπτει τα τελεσίγραφα, δεν σημαίνει ότι δεν επιδιώκει μια αμοιβαία επωφελή λύση και προσθέτει ότι η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα έχει καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αρθεί το αδιέξοδο.

Στο σχέδιο απόφασης αναφέρεται ότι αντίπαλοι της συνοχής των ευρωπαϊκών λαών είναι οι φανατικοί της λιτότητας που υπονομεύουν την διαδικασία της διαπραγμάτευσης, υιοθετώντας αδιάλλακτες θέσεις και επιχειρώντας τον πιστωτικό στραγγαλισμό της ελληνικής οικονομίας και υπογραμμίζει ότι «όσοι πιστεύουν ότι θα ταπεινώσουν την Ελλάδα, παίζουν παιχνίδι με την φωτιά».

Επίσης αναφέρει ότι «αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία και τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημείο, ας μην έχει κανείς αμφιβολία, ότι η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων και των δανείων».

 

Περιγράφοντας τα βασικά χαρακτηριστικά ενός αποδεκτού συμβιβασμού στο σχέδιο απόφασης αναφέρεται:

-Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα

-Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις

-Αναδιάρθρωση του χρέους

-Ισχυρό πακέτο δημόσιων επενδύσεων σε υποδομές και τεχνολογίες.

Επιπλέον αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και η σταδιακή αύξηση του βασικού μισθού στα 751 ευρώ.

Νωρίτερα,  η Αριστερή Πλατφόρμα κατέθεσε ένα δισέλιδο κείμενο με το οποίο ζητά να μην πληρωθεί η επόμενη δόση στο ΔΝΤ αν οι «θεσμοί» συνεχίσουν την «ίδια εκβιαστική τακτική».

«Από πού προκύπτει ότι είναι καταστροφή η έξοδος από το ευρώ και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα;», τόνισε μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης.

 

Π. Λαφαζάνης: Γιατί είναι καταστροφή η έξοδος από το ευρώ;

«Από πού προκύπτει ότι είναι καταστροφή η έξοδος από το ευρώ και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα;», τόνισε μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Παράλληλα αμφισβήτησε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία, προτάσσοντας ως μείζονα εκκρεμότητα το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο κ. Λαφαζάνης αναρωτήθηκε για το κατά πόσον συνιστά τρομοκρατία εκ μέρους της κυβέρνησης το ενδεχόμενο να μην πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ και αντέταξε ότι «τρομοκρατία είναι οι εκβιασμοί των δανειστών».

Παράλληλα ο κ. Λαφαζάνης είπε ένα κατηγορηματικό «όχι» στις ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών, αεροδρομίων σιδηροδρόμων, επιχειρήσεων Κοινής ωφέλειας και ακίνητων εκτάσεων-»φιλέτων» του Δημοσίου.

Νωρίτερα, η Αριστερή Πλατφόρμα είχε καταθέσει δισέλιδο κείμενο προσθήκης στην τελική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής με το οποίο καλεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μην πληρώσει το ΔΝΤ αν συνεχιστεί, όπως αναφέρει, ο εκβιασμός από τους δανειστές.

 

Ειδικότερα, κατά την εισήγησή του στην ΚΕ ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Θυμόσαστε όλοι την περίπτωση Κύπρου, ο εκβιασμός κράτησε μια βδομάδα και υπήρξε άτακτη υποχώρηση και μνημόνια. Σαν το δικό μας 4μηνο εκβιασμό δεν έχει δεχτεί άλλη χώρα στα χρόνια του καπιταλισμού και της αποικιοκρατίας. Αποστράγγιση αποθεμάτων-κλείσιμο στρόφιγγας.

Υπάρχει συνειδητοποίηση ή πάμε αμέριμνοι για συμφωνία; Έμαθα ότι ζήσαμε τραγικές καταστάσεις στη Ρίγα και στο Brussels Group. Μην κοιτάτε τα χαμόγελα. Ο Σόιμπλε είναι σαν ένα μαντρόσκυλο που επιτίθεται. Θα έχουμε θετική συμφωνία και σύμφωνη με το πρόγραμμά μας;

Ο κόσμος είπε ότι πρέπει να καταργηθεί το μνημόνιο εντός Ευρωζώνης και να μη χρεοκοπήσουμε, και αν αυτό δεν γίνεται; Εμείς τα επιδιώκουμε όλα αυτά, εμείς υπερασπιζόμαστε το λαό και το βιοτικό του επίπεδο, τη ζωή του. Οι άλλοι κάνουν τη ρήξη, οι άλλοι επιδιώκουν να μας εξοντώσουν. Διακοπή αποπληρωμής χρέους. Μετά τη χρεοκοπία του ’32 ήρθε η ανάκαμψη και η διαγραφή του χρέους, είναι το όπλο των αδύναμων. Όταν δεν πάει άλλο λέμε στοπ δεν θα πληρώσουμε. Είναι αυτό η καταστροφή ή αυτό που μας επιβάλλουν;

Πρέπει να περάσουμε στη αντεπίθεση και να πούμε αυτά που συμβαίνουν στη χώρα. Είναι καταστροφή για την ελίτ και τους οικονομετρες. Γιατί να τρομοκρατηθεί ο λαός από επιστροφή στο εθνικό νόμισμα; Μόνο στην Ελλάδα είναι κλειστή αυτή η συζήτηση;

Μόνο εδώ ισχύει το εθνικό νόμισμα ίσον καταστροφή. Πού έχουμε συμφωνήσει ως τώρα; Στο ιδιωτικοποιήσεις; Έχουμε συμφωνήσει να πουλήσουμε το 51% του λιμανιού ή το ΤΑΙΠΕΔ; Έπρεπε το ΤΑΙΠΕΔ να το είχανε διαλύσει. Δεν χρειάζεται το ΤΑΙΠΕΔ για να ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία. Η ΚΕ θέλει να πάρουμε μια απόφαση. Δεν πουλάμε λιμάνια, τρένα, αεροδρόμια. Δεν πουλάμε τα ακίνητα φιλέτα. Δεν είναι δυνατόν να πιστεύουν ότι με την πώληση αυτών θα αντιμετωπίσουμε τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Σε καμία περίπτωση. Θα εισπράξουμε πενταροδεκάρες που θα πάνε στο χρέος. οι ιδιωτικοποιήσεις γίνονται για καθαρά πολιτικούς νεοφιλελεύθερους λόγους.