Τα Ολύμπια Νέα

Επιστήμη / Κοινωνικά / Τοπικά Νέα

Κοινωνικά Δίκτυα : Προσοχή!

8670926cff071c81cb0bef82cacb936b_L

Μπορεί, πολλά φυσικά πρόσωπα να παραμένουν ένθερμοι οπαδοί της «παραδοσιακής» επικοινωνίας με τους φίλους τους, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν ενδιαφέρονται και για τις σύγχρονες μορφές επικοινωνίας. Όσοι εξ’ αυτών ανακάλυψαν την μεγάλη παγκόσμια κοινότητα του Facebook και πλέον το σερφάρισμα τους στο ίντερνετ, περιλαμβάνει και επίσκεψη στη σελίδα τους, στα προφίλ των φίλων τους, αλλά και σε γκρουπ με ειδικό ενδιαφέρον.

Τρεις στους τέσσερις πολίτες του νομού μας, έχουν το δικό τους προφίλ στην παγκόσμια κοινότητα του fb και έναν επιπλέον τρόπο επικοινωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο, αν και κυρίως ενδιαφέρονται για την Πιερία.

Συνομιλούν, σχολιάζουν, δηλώνουν υποστηρικτές ομάδων προσώπων και κινημάτων, προβάλλουν τις θέσεις και δράσεις, είτε μέσα από το φωτογραφικό υλικό που αναρτούν, είτε μέσω του γραπτού λόγου.

Πάντως και σ’ αυτήν τη μεγάλη κοινότητα, ισχύουν κανόνες. Μόνο που οι κανόνες είναι προσαρμοσμένοι στα νέα δεδομένα, και η νέα γενιά πρέπει να καταλάβει εγκαίρως.

Η Επτά, παρουσιάζει μια καινούργια μελέτη αποκαλύπτει τι λένε εσωτερικά έγγραφα του Facebook για τους χρήστες.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Brunel ανέλυσε 555 ερωτηματολόγια που ελήφθησαν από τακτικούς χρήστες του Facebook και διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με ορισμένους τύπους προσωπικότητας, όπως η εξωστρέφεια, η διαφάνεια, ο ναρκισσισμός, η νεύρωση και η ευσυνειδησία, ενημέρωναν το προσωπικό τους προφίλ στο Facebook τους, με συγκεκριμένους τρόπους.

 

Οι εξωστρεφείς βρέθηκε ότι αναρτούσαν συχνά νέα για τις κοινωνικές τους εκδηλώσεις με την τεράστια πλειοψηφία τους να χρησιμοποιεί το πρόγραμμα κοινωνικής δικτύωσης μόνο για να επικοινωνήσει.

 

Οι νευρωτικές προσωπικότητες συνήθως ανέβαζαν ενημερώσεις για την προσωπική κατάσταση, όπως νέα από φίλους ή από τις προσωπικές τους σχέσεις, με τη μελέτη να προτείνει ότι το κίνητρο αυτών των χρηστών μάλλον είναι η ανάγκη για «επιβεβαίωση» από τους άλλους.

 

Αντίθετα, άτομα που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε ανοιχτόμυαλα διαπιστώθηκε ότι δεν μοιράζονται τις προσωπικές τους πληροφορίες, αλλά αντ “αυτού ενημερώνονται κυρίως από το facebook σχετικά με τα γεγονότα, την έρευνα, ή τις πολιτικές τους απόψεις.

 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι «ευσυνείδητα» άτομα ως επί το πλείστον δημοσίευαν πληροφορίες για τα παιδιά τους. Η μελέτη υποθέτει ότι «ίσως αυτές οι αναρτήσεις αντικατοπτρίζουν μια έμμεση μορφή ανταγωνισμού στην ανατροφή των παιδιών τους». Άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση συχνά δημοσίευαν νέα σχετικά με τον ρομαντικό σύντροφό τους, αλλά δεν ήταν τόσο νευρωτικοί ώστε να χρησιμοποιούν το δίκτυο ως μέσο επικύρωσης.

 

Η μελέτη συμπεραίνει επίσης ότι «οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να δημοσιεύουν πληροφορίες σχετικές με τις σχέχεις τους, στο Facebook τις ημέρες που αισθάνονται ανασφαλείς, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι «λογικό» γιατί πιστεύουν ότι αυτός είναι ένας τρόπος για να «διεκδικήσουν» το δεσμό τους.

 

Τέλος, ναρκισσιστικές προσωπικότητες βρέθηκε να «μεταδίδουν» πληροφορίες σχετικές με την δίαιτά τους και την άσκηση ρουτίνας τους εκφράζοντας έτσι τη σημασία που έχει για αυτούς η φυσική εμφάνιση.

 

Οι συγγραφείς της μελέτης βεβαίως σημειώνουν ότι τα συμπεράσμα που εξήχθησαν βασίζονται σε αναφορές που δόθηκαν αυτοβούλως από τους συμμετέχοντες στην έρευνα. Συγκεκριμένα, εξέφρασαν την ανησυχία ότι τα αποτελέσματα από άτομα με ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά μπορεί να είναι ασύμμετρα, αν δεν έχει καταγραφεί με ακρίβεια ο αριθμός των likes και των σχολίων που ακολουθούν τις αναρτήσεις.

 

 

Ταυτόχρονα το παρατηρητήριο ιδιωτικής ζωής της κυβέρνησης του Βελγίου αναφέρει: «Το Facebook εμπαίζει τους ευρωπαϊκούς νόμους προστασίας της ιδιωτικής ζωής με την παρακολούθηση των ανθρώπων, και θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να εξασφαλιστεί ότι οι πολίτες είναι ασφαλείς από την επιτήρηση του κοινωνικού δικτύου».

 

Το Facebook δεν αποκαλύπτει πώς χρησιμοποιεί τα δεδομένα, ως εκ τούτου, όλοι οι χρήστες του διαδικτύου πρέπει να εγκαταστήσουν λογισμικό για να σταματήσει η ιστοσελίδα εντοπισμού τους, είτε χρησιμοποιούν το Facebook ή όχι.

 

Η βελγική κυβέρνηση συνεργάζεται με τους ομολόγους της σε όλη την Ευρώπη ώστε να αποκαλυφθούν περισσότερα σχετικά με τους κανόνες προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Η επίδειξη δύναμης από τη βελγική ρυθμιστική αρχή, η οποία δεν έχει την εξουσία να επιβάλλει πρόστιμα, σημαίνει την αυξανόμενη επιθυμία όλων των ευρωπαϊκών χωρών να εξασφαλίσουν ότι οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ συμμορφώνονται με τους ευρωπαϊκούς νόμους.

 

Εκπρόσωπος του Facebook αμφισβήτησε την Βελγική αρχή, ανέφερε όμως ότι θα επανεξετάσει τις συστάσεις της μελέτης της Ιρλανδού επιτρόπου προστασίας δεδομένων. «Δουλεύουμε σκληρά ώστε να εξασφαλίσουμε ότι οι χρήστες μας έχουν τον έλεγχο πάνω στο τι μοιράζονται και με ποιον». «Το Facebook έχει ήδη ρυθμιστεί στην Ευρώπη και είναι σύμφωνο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων.