Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Αργοπορημένοι τίτλοι τέλους

Λύση και εκκαθάριση για την Ολυμπιακή Αναπτυξιακή αποφάσισε ο δήμος Κατερίνης

bb4765ea9e0e936e0b34d6c1fb4a6db8_L

Με τη δυνατότητα που δίνεται πλέον, από το νέο θεσμικό πλαίσιο, το δημοτικό συμβούλιο Κατερίνης αποφάσισε τη λύση και εκκαθάριση της Ολυμπιακής Αναπτυξιακής ΑΕ. Πρόκειται για μια απόφαση για την οποία υπήρξαν πιέσεις από την αντιπολίτευση της προηγούμενης θητείας, αφού η εταιρία από το 2013, λειτουργεί χωρίς αντικείμενο και με πολλά έξοδα.

Αποδοχή μετοχών του Επιμελητηρίου Πιερίας Το δημοτικό συμβούλιο κλήθηκε να αποφασίσει επί της αποδοχής απόφασης του Επιμελητηρίου Πιερίας για την δωρεάν εκχώρηση των μετοχών που είχε στην κατοχή του (10%), ώστε η εταιρεία να καταστεί μονομετοχική και να μπορεί πλέον ο δήμος να την λύσει. Το σώμα κατά πλειοψηφία ενέκρινε την αποδοχή, ωστόσο αντιδράσεις υπήρξαν από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης με τον δημοτικό σύμβουλο του «Άλλου Δρόμου» Γιώργο Κυριακίδη, να υποστηρίζει πως «το Επιμελητήριο χάρισε τις μετοχές επειδή δεν είχε ωφέλεια, αφού η εταιρία ήταν ζημιογόνα». «Κανονικά δε θα έπρεπε να τις αποδεχτούμε», συνέχισε επισημαίνοντας «πως ενώ ως εταίρος συμμετείχε δημιουργία ζημιών τώρα αποχωρεί και θα κληθεί ο δημότης της Κατερίνης να τις πληρώσει».

Λύση και εκκαθάριση της εταιρίας Στο δεύτερο σκέλος αποφασίστηκε η λύση και εκκαθάριση της Ολυμπιακής Αναπτυξιακής ΑΕ και ο ορισμός εκκαθαριστών. Ο κ. Κυριακίδης στην τοποθέτησή του τόνισε: «Θα συμφωνήσουμε στη λύση και εκκαθάριση της επιχείρησης η οποία από το 2013 παραμένει χωρίς αντικείμενο. Κακώς την αφήσαμε να υπολειτουργεί και να μας χρεώνει με αμοιβές υπαλλήλων, δε θα έπρεπε το σώμα να ξέρει ότι οι χρήσεις είναι ανεξέλεγκτες από το 2009 έως σήμερα;» Από το 2013, συνέχισε ο ίδιος, δεν είχε καμία απολύτως δραστηριότητα η επιχείρηση και μηδέν έσοδα, εντούτοις κατέβαλε, σύμφωνα με τους ετήσιους ισολογισμούς της, αμοιβές στο διοικητικό συμβούλιο ύψους 7.000 και 14.000 ευρώ περίπου, για τα έτη 2013 και 2014 αντίστοιχα. Ο κ. Κυριακίδης υποστήριξε πως, ενώ ο δήμος είχε υποχρέωση κάθε χρόνο να αναρτά τους ισολογισμούς, το Φεβρουάριο του 2012 αναρτήθηκαν οι ισολογισμοί του 2008, 2009 και 2010, με το σώμα να μην γνωρίζει σήμερα τι οφειλές και υποχρεώσεις έχει η εταιρία. «Οι ορκωτοί λογιστές θα φέρουν τα στοιχεία που ζητάτε», ήταν η απάντηση του εισηγητή του θέματος και γενικού γραμματέα του Δήμου Βαλάντη Θεοδώρου. Στη συζήτηση παρενέβη και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Ζήνωνας Σατραζέμης ο οποίος απαντώντας σχετικά με τις αμοιβές του Δ.Σ. διευκρίνισε ότι προσωπικά ο ίδιος δεν πήρε ούτε ένα ευρώ ως αμοιβή. «Καταγράφηκαν τα ποσά αυτά γιατί έτσι έπρεπε να γίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Νέας Εποχής Νίκος Μακρίδης έθιξε και αυτός το θέμα της καθυστέρησης της λύσης της εταιρίας. Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο δήμαρχος, ο οποίος απέδωσε την καθυστέρηση στη λύση της εταιρείας στην απουσία νομοθετικού πλαισίου, η οποία δεν έδινε το δικαίωμα στους δήμους να προχωρήσουν σε εκκαθάριση και λύση. «Η κρίση δημιούργησε προβλήματα σε ιδιωτικές σοβαρές επιχειρήσεις, το ίδιο συνέβη και στους δήμους», συμπλήρωσε ο Σάββας Χιονίδης, τονίζοντας πως «πρέπει να δούμε τις οικονομικές διαστάσεις με το μάτι του 2009 και του 2010 και όχι του 2015».

Μεταφορά αρμοδιοτήτων και προσωπικού στο δήμο
Στο τελευταίο θέμα που αφορούσε την Ο.Α. αποφασίστηκε η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της εταιρίας αλλά και 2 εκ των 4 υπαλλήλων της, σε υπηρεσίες του δήμου. Οι άλλοι δύο ανέφερε ο κ. Θεοδώρου, δεν ανανεώνουν τη σύμβαση εργασίας, λόγω συνταξιοδότησης. Για το θέμα των εργαζομένων, ο κ. Κυριακίδης ανέφερε ότι υπάρχουν αναντιστοιχίες ανά έτος τόσο στις σχέσεις εργασίας όσο και στην αμοιβή τους, οι οποίες κάθε χρόνο αυξάνονταν παρόλο που δεν είχαν αντικείμενο. «Η τροποποίηση του νόμου ορίζει πως εφόσον ο δήμος κατέχει το 90% και πάνω της εταιρίας μπορεί να μεταφέρει τις αρμοδιότητες και τους υπαλλήλους. Δραστηριότητες δεν υπάρχουν και άρα σύμφωνα με το ΦΕΚ δεν μπορεί να μεταφερθούν και οι υπάλληλοι. Τι μεταφέρουμε τελικά;», κατέληξε καταλογίζοντας για πολλοστή φορά πολιτικές ευθύνες στην διοίκηση.

Ολυμπία Ευαγγέλου