Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Ανοίγει φτερά, στη σκιά του Ολύμπου

Στην Αντιπεριφερειάρχη η Οργανωτική Επιτροπή των Ολύμπιων Εν Δίω

5c4f813e2066d2d9ce42072ff38ede04_L

Εκτός από τους «αγώνες» αρχαίου δράματος, φέτος ο θεσμός θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μουσικά νεανικά σχήματα, καθώς και αθλητικές νεανικές ομάδες που ασχολούνται με την αναβίωση της κλασικής Ολυμπιάδας

Με την Οργανωτική Επιτροπή των Ολύμπιων Εν Δίω, είχε συνάντηση η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, η οποία συζήτησε θέματα που αφορούν το θεσμό, αλλά και το επίπεδο προετοιμασίας της διοργάνωσης που θα πραγματοποιηθεί (όπως κάθε χρόνο) τον Σεπτέμβρη.

Η Διεθνής Νεανική Συνάντηση Αρχαίου Δράματος, Μουσικής και Αθλητισμού, διοργανώνεται κάθε χρόνο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, στο αρχαίο Θέατρο Δίου. Οι αγώνες διαρκούν εννέα ημέρες και διεξάγονται στο δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου. Φέτος η διοργάνωση θα διεξαχθεί από την Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου έως και τη Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2015, ενώ σημειώνουμε πως στις 19, 20, 26 και 27 του μηνός δε θα πραγματοποιηθεί καμία παράσταση.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας και οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων συζήτησαν για αρκετή ώρα τα διαδικαστικά της διοργάνωσης των συμβολικών μαθητικών αγώνων, οι οποίοι περιλαμβάνουν έργα αρχαίου ελληνικού και λατινικού δράματος, αλλά και άλλων λαών, όπως αυτό εκφράστηκε σε παλιότερες εποχές, καθώς επίσης και αθλήματα αυτούσια αρχαϊκά. Η κα Μαυρίδου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Με μεγάλη μας χαρά φέτος αποτελούμε συνδιοργανωτές του πολύ σημαντικού πολιτιστικού θεσμού των Ολυμπίων εν Δίω, ενός θεσμού που δίνει την ευκαιρία σε παιδιά και νέους όχι μόνο να γνωρίσουν τις συνήθειες και τα ήθη της αρχαιότητας, αλλά κυρίως να συμμετέχουν με ένα ταξίδι στο χρόνο σε αγώνες που τους μαθαίνουν το ευ αγωνίζεσθαι».

Από φέτος ακολουθώντας το πρότυπο της αρχαίας διοργάνωσης «Ολύμπια εν Δίω», συμπεριλαμβάνονται και μουσικά νεανικά σχήματα, όπως και αθλητικές νεανικές ομάδες που ασχολούνται με την αναβίωση αγώνων της κλασικής Ολυμπιάδας.

Επισημαίνεται πως οι Διεθνείς Αγώνες δεν έχουν διαγωνιστικό χαρακτήρα και σκοπός τους είναι η καλλιέργεια θεατρικής και μουσικής παιδείας, η ανάδειξη της παγκοσμιότητας της ελληνικής σκέψης, η εξοικείωση των μαθητών με σημαντικά κείμενα αρχαίων Ελλήνων και ξένων συγγραφέων και κυρίως η επικοινωνία και η γνωριμία με άλλους πολιτισμούς.

Να σημειωθεί, ότι στη συνάντηση εκτός από τον Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας Ιωάννη Καζταρίδη και τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Θανάση Μπίντα, συμμετείχαν η υπεύθυνη Καινοτόμων Δράσεων Μυράντα Παππά, ο πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ Γιάννης Τσιφόπουλος, η Μαργαρίτα Αμανατίδου, υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, ο Αντώνης Ράλλης, αρχιτέκτων και μέλος της οργανωτικής επιτροπής, ο Ηρακλής Τσιτλακίδης, γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας,ο Α. Αθανασιάδης εκπρόσωπος του ΠΑΜΑΚ, η Δώρα Τσαχουρίδου, συνεργάτιδα του Γραφείου Καινοτόμων δράσεων, καθώς και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Π.Ε. Πιερίας, Στέφανος Μπιτόπουλος και Αριστείδης Αγγέλου.