Τα Ολύμπια Νέα

Κοινωνικά / Τοπικά Νέα

Με 22.500 ευρώ συνδιοργανωτής!

Στήριξη σε Μητρόπολη και Φεστιβάλ Ολύμπου, από το Δήμο Κατερίνης

 

2184ae8c86cae4d7041f148c386372f6_L

Δεν φαίνεται να πτοεί τον Δήμο η οικονομική συγκυρία, αφού για πρώτη φορά μετά από πολλά, πολλά χρόνια ενέκρινε 22.500 ευρώ για το 44ο Φεστιβάλ Ολύμπου, του οποίου φέτος θα είναι συνδιοργανωτής!

Με την παρουσία του Μητροπολίτη, ξεκίνησε τη Δευτέρα το βράδυ το δημοτικό συμβούλιο Κατερίνης, όπου ο κ.κ. Γεώργιος, ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για την πρωτοβουλία της Μητρόπολης να εκδώσει οδηγό με τα θρησκευτικά μνημεία του νομού και όχι μόνο, σε έξι γλώσσες.

«Πρόκειται για μια προσπάθεια που θεωρώ πως δεν πρέπει να γίνει μεμονωμένα», είπε χαρακτηριστικά, ο Μητροπολίτης, ζητώντας τη συνεργασία του Δήμου, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί αν αυτή η «βοήθεια» μεταφραστεί στο μέλλον και σε υλική. Προς το παρόν, ο Δήμος ενισχύει τα συσσίτια της Μητρόπολης με 6.000 ευρώ μηνιαίως ή 200 ευρώ ημερησίως!

Μητροπολίτης Γεώργιος: «Ρόλος της εκκλησίας η ποιμαντική» Στόχος της Εκκλησίας, όπως διευκρίνισε, είναι και η ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού όχι με την οικονομική διάσταση, αλλά η ποιμαντική μέριμνα των επισκεπτών. Καθώς η πλειοψηφία των τουριστών του νομού είναι ομόθρησκης προέλευσης, η ζήτηση για θρησκευτική συμμετοχή και προσκυνηματική καθοδήγηση, είναι μεγάλη. Για την κάλυψη των θρησκευτικών αναγκών των τουριστών, έχουν γίνει ενέργειες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να γίνει μετάκληση Σέρβων ιερέων, όπως έγινε και πέρυσι για τέλεση λειτουργιών στην Παραλία και τη Λεπτοκαρυά, ενώ φέτος το ίδιο θα γίνει και στον Πλαταμώνα και τους Πόρους. Όσον αφορά τον οδηγό, ανέφερε πως το Επιμελητήριο ανέλαβε την πρώτη έκδοση 2000 αντιτύπων, προκειμένου να δοθεί σε φορείς και τώρα προχωρά και στην επανέκδοσή του. Το συγκεκριμένο έντυπο δεν είναι μαζικής διανομής τόνισε, ωστόσο σύντομα ετοιμάζεται τουριστικός χάρτης και έντυπο ευρείας διανομής. Ο μητροπολίτης ζήτησε τη στήριξη του σώματος, το οποίο ανταποκρίθηκε με θέρμη στην προσπάθεια αυτή, με εξαίρεση τον κ. Ανανιάδη της Λαϊκής Συσπείρωσης που τόνισε πως η εμπορευματοποίηση της εκκλησίας δεν αρμόζει στις αρχές της. Ο κ.κ. Γεώργιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην επιχορήγηση των 6.000 ευρώ που λαμβάνει μηνιαίως η μητρόπολη από το δήμο Κατερίνης. Με τη βοήθεια αυτή τόνισε, τα σισίτια και το κοινωνικό παντοπωλείο της μητρόπολης εξυπηρετούν πλέον περισσότερες οικογένειες. Συγκεκριμένα στις 360 οικογένειες που εξυπηρετούσε μέχρι πρόσφατα η μητρόπολη, προστέθηκαν ακόμα 150, των οποίων οι αιτήσεις εκκρεμούσαν.

Σάββας Χιονίδης: «Επιβάλλονται ισότιμες συνεργασίες στην εποχή μας, για να κάνουμε το βέλτιστο για την πόλη» Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η (κατά πλειοψηφία) απόφαση συνδιοργάνωσης του φετινού Φεστιβάλ Ολύμπου, το οποίο πλέον δεν χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Ο δήμαρχος επισήμανε πως πρόκειται για έναν διεθνή θεσμό που ο δήμος οφείλει να στηρίξει καθώς συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της περιοχής. Στην απόφαση περιλαμβάνονται δαπάνες προϋπολογισμού 15.000 ευρώ για έκδοση και εκτύπωση του καλλιτεχνικού προγράμματος και 7.000 ευρώ για οργάνωση διημέρου jazz μουσικής. Την πρόταση καταψήφισε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Σταύρος Ανανιάδης, υποστηρίζοντας πως το Φεστιβάλ Ολύμπου είναι μια διοργάνωση που αναδεικνύει «ξένους» (προς την Πιερία) πολιτιστικούς φορείς «και όχι τοπικούς, όπως θα έπρεπε».

Σ. Χ. :«Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε μέχρι και το τελευταίο ευρώ», αλλά… Τέλος, τη συνεδρίαση απασχόλησε και η επίμαχη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων. Αν και η αντιπολίτευση έχει ζητήσει από τις 22 Απριλίου να εισαχθεί ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο δήμαρχος επέλεξε να ενημερώσει για τις αποφάσεις της ΚΕΔΕ επί του ζητήματος προ ημερησίας. Ο κ. Χιονίδης μετέφερε την άποψη της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ μετά το συνέδριο η οποία είναι η περαιτέρω συζήτηση, μιας και ακόμα εκφράζονται ανησυχίες για την εγγυητική των χρημάτων. Ωστόσο, τόνισε πως έχουν κατατεθεί εναλλακτικές προτάσεις ώστε τα χρήματα να είναι στη διάθεση του κράτους, είτε μέσω εγγυητικής επιστολής, είτε ρέπος με όφελος 2,5 %, είτε με πιστοποιητικά καταθέσεων. Ο ίδιος τόνισε πως πρόκειται για μόλις 150 με 200 εκατομμύρια ευρώ και διερωτήθηκε αν αυτό το μικρό ποσό αποτελεί σωτηρία για την πατρίδα. Αν είναι έτσι είπε, είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Από τον «Άλλο Δρόμο για την Κατερίνη», η κ. Χαλαϊτζίδου τόνισε πως πρόκειται για πατριωτικό καθήκον της τοπικής αυτοδιοίκησης να βοηθήσει τη χώρα στη μάχη που δίνει και ζήτησε να έρθει το θέμα προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο. Και ο κ. Ανανιάδης ζήτησε την ψήφιση του θέματος και άσκησε κριτική στην διοίκηση της ΚΕΔΕ, τονίζοντας πως «αντί να ζητάει η ΚΕΔΕ αύξηση χρηματοδότησης αποδέχεται την ΠΝΠ της κυβέρνησης».