Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

353.000 Πόντιοι ζητούν δικαίωση

Εκδηλώσεις μνήμης στην Πιερία

 

2e8d60705d314934eddb26e11ebbd046_L

Τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων τίμησαν χθες στην Πιερία, Ποντιακοί Σύλλογοι, Φορείς και αρχές του τόπου. Οι εκδηλώσεις μνήμης να κορυφώθηκαν την Κυριακή το πρωί με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της 19ης Μαϊου.

Το πρωί της ίδιας ημέρας, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέσης στο Ιερό Ναό της Θείας Αναλήψεως, παρουσία ποντιακών συλλόγων, βουλευτών, της αντιπεριφερειάρχη, του δημάρχου Κατερίνης, αλλά και πλήθους πιστών. Με το πέρας της επιμνημόσυνης δέσης, ακολούθησε πομπή προς την πλατεία γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, από την εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων Μπέττυς Σκούφα, την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, τον Ανώτερο Στρατιωτικό Διοικητή Πιερίας, το Δήμαρχο Κατερίνης, τον Αστυνομικό Δ/ντή Πιερίας, το Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και το Λιμενάρχη Υπολιμεναρχείου Σκάλας Κατερίνης. Στεφάνια. Στεφάνι επίσης, κατέθεσαν εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, των ποντιακών Σωματείων της Πιερίας, Συλλόγων και Σωματείων που τίμησαν την επέτειο, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και έγινε ανάκρουση του Εθνικού “Ύμνου. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα στην κεντρική πλατεία Κατερίνης, όπου Ποντιακοί Σύλλογοι της Πιερίας διοργάνωσαν ομιλία με θέμα «Αφιέρωμα στην Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου» με κεντρικούς ομιλητές τον Τούρκο συγγραφέα και Κοινωνικό Επιστήμονα Σαϊτ Τσετίνογλου και τον Διδάκτωρα Σύγχρονης Ιστορίας Βλάση Αγτζίδη.

Σάββας Χιονίδης: «Δεν ξεχνάμε» Σε μήνυμά του, ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, επεσήμανε ότι οι Έλληνες δεν ξεχνάμε τα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία του πρόσφατου παρελθόντος. «Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες γενοκτονίες του 20ού αιώνα. 353.000 Έλληνες Πόντιοι δολοφονήθηκαν και χιλιάδες εκδιώχθηκαν βιαίως από την πατρίδα μας τον Πόντο», αναφέρει ο δήμαρχος, ο οποίος τονίζει πως η 19η Μαΐου, έχει καθιερωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων ως ημέρα μνήμης της θυσίας του Ποντιακού Ελληνισμού και «αυτή την μνήμη θέλουμε να την διατηρήσουμε βαθιά χαραγμένη μέσα μας, για να την κρατήσουμε ζωντανή, χωρίς εισαγωγικά ή ερωτηματικά στις σελίδες της ιστορίας.» Είναι σημαντικό, καταλήγει ο δήμαρχος, η ιστορική μας μνήμη να αποτελεί πηγή γνώσης και για τις νεότερες γενιές προκειμένου να παραμείνουν προσηλωμένες στα ιδανικά της ειρηνικής και δημιουργικής συμβίωσης των λαών.

Νέα Εποχή
«Όλοι εμείς, αντλώντας από τη δύναμη των Ποντίων, από το αίμα που χύθηκε, τον πόνο, τον ξεριζωμό, μπορούμε να αντλήσουμε δύναμη και να ξεπεράσουμε τα προβλήματα, ζώντας έτσι σε μια κοινωνία αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και προοπτικής», αναφέρει στο μήνυμά του ο Συνδυασμός Νέα Εποχή για την Κατερίνη, υπογραμμίζοντας ότι ο Πόντος αποτελούσε, πατρίδα με ιστορία, παραδόσεις, ήθη, έθιμα και αξίες. Πηγή πνεύματος και πολιτισμού», πατρίδα η οποία παραμένει χαραγμένη στη μνήμη και την καρδιά όλων μας.