Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Η οικονομία δεν αντέχει νέα μέτρα

Στην Κατερίνη ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς

 

8286df4cfb30c31e078dfe87be8ab373_LΣε μέλη επαγγελματίες, μέλη της ΓΣΕΒΕΕ μίλησε χθες ο πρόεδρος της Γ. Καβαθάς ο οποίος μαζί με τον αντιπρόεδρο του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ Γιάννη Παπαργύρη επισκέφθηκαν την Δευτέρα την Κατερίνη στα πλαίσιο της ενημέρωσης τόσο των σωματείων-μελών όσο και της ΓΣΕΒΕΕ αντίστροφα για τα θέματα που απασχολούν τους επαγγελματίες, τους βιοτέχνες και τους εμπόρους της χώρας.

 

Τα προβλήματα, αυτά που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι επιχειρήσεις και αυτά που φαίνονται και είναι ταυτόσημα μέσα από τις έρευνες του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, είναι τεράστια. «Φορολογικό, ασφαλιστικό, ρευστότητα, αδειοδοτήσεις, κόκκινα δάνεια είναι τα μεγάλα προβλήματα των κλάδων που εκπροσωπεί η ΓΣΕΒΕΕ», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Καβαθάς, τονίζοντας ότι οι Επαγγελματοβιοτέχνες βρίσκονται εν αναμονή της υλποίησης των προεκλογικών εξαγγελιών της κυβέρνησης, αφού πρώτα κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα με τους Ευρωπαίους εταίρους.

 

Ο κ. Καβαθάς εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση της αγοράς, σημειώνοντας πως κάθε μέρα που καθυστερούμε η αγορά αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. «Ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2014 και την πρόωρη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και μέχρι σήμερα η αγορά χάνει καθημερινά τζίρους, έχει χαθεί περίπου το 20% του κύκλου εργασιών του πρώτου πεντάμηνου του έτους, έχουν μειωθεί οι εξαγωγές της χώρας όπως και οι εισαγωγές», ανέφερε χαρακτηριστικά. Συνεχίζοντας υποστήριξε ότι το πρόβλημα διογκώνεται αφού οι ξένοι οίκοι δεν φορτώνουν εμπορεύματα γιατί δεν δέχονται ούτε τα ασφάλιστρα ούτε εγγυητικές επιστολές ελληνικές τραπεζών. «Νομίζω ότι έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι και κάθε μέρα που περνά είναι σε βάρος της επιχειρηματικότητας και της εθνικής οικονομίας και βέβαια και του κοινωνικού συνόλου», είπε.

 

Ωστόσο δεν έχασε την ευκαιρία, να επιρρίψει ευθύνες για την κατάσταση στην αγορά και στους πιστωτές μας, λέγοντας πως «η θεσμοτρόικα, αντιμετωπίζει τη χώρα λες και τα μνημόνια έδωσαν διέξοδο στην οικονομική κατάσταση. Δεν αντιλαμβάνονται ότι το ιδιωτικό χρέος έχει εκτοξευθεί στα 320 δις ευρώ και είναι ταυτόσημο με το δημόσιο χρέος. Τα 200 όμως δισεκατομμύρια του ιδιωτικού χρέους είναι ληξιπρόθεσμα, εάν σκεφθούμε ότι περίπου 75 δις ευρώ είναι οφειλές των πολιτών και των επιχειρήσεων στο δημόσιο, 25 δις ευρώ είναι στα ασφαλιστικά ταμεία και περίπου 100 δις ευρώ κόκκινα δάνεια.»

 

Σχολιάζοντας τα μέτρα που ενδεχομένως θα πάρει η κυβέρνηση για να κλείσει η συμφωνία, σημείωσε ότι η οικονομία δεν αντέχει, οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν, το σύνολο του ελληνικού λαού δεν αντέχει νέα μέτρα. Η αύξηση, π.χ. του ΦΠΑ στο 18% θα χτυπήσει πρώτα τα χαμηλά εισοδήματα, εκείνα που με τους μισθούς των 800 ευρώ προσπαθούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες της οικογένειας και καταναλώνουν το 90% του εισοδήματος για προϊόντα που σήμερα είναι στο χαμηλό συντελεστή του 13%. Απ’ την άλλη πλευρά, συνέχισε ο κ. Καβαθάς, η μείωση του υψηλού συντελεστή από 23% σε 18% θα οδηγήσει στο να γίνουν ανταγωνιστικότερα τα εισαγόμενα προϊόντα με αποτέλεσμα πάλι να χάνεται προστιθέμενη αξία από τη χώρα προς το εξωτερικό.

 

«Νομίζω ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι πάρα πολύ σοβαρή στο θέμα του ΦΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά, θυμίζοντας ότι και ο τουρισμός θα χτυπηθεί από ενδεχόμενη αύξησή του.

 

«Θέλουμε μέτρα ανάπτυξης», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, ώστε να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις, στον πρωτογενή μας τομέα, που θα ενισχύσει τον δευτερογενή, την τυποποίηση-μεταποίηση.

 

Ο κ. Καβαθάς, σχολίασε και το κλίμα που επικρατεί στους πολίτες και το οποίο έχει αντίκτυπο και στην κατανάλωση, λέγοντας πως η εξαμηνιαία έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το οικονομικό κλίμα, που διεξήχθη από 17 έως 26 Φεβρουαρίου, έδειχνε ότι η μετεκλογική αισιοδοξία συνάντησε πάρα πολύ σύντομα το φόβο για την επόμενη μέρα. «Μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης και στην πρώτη μου δήλωση είχα πει ότι η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου», είπε ο κ. Καβαθάς, εκφράζοντας την άποψη ότι θα πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να κλείσει τη διαπραγμάτευση, αφού το οικονομικό κλίμα χειροτερεύει κάθε μέρα.

Β.Ζ.