Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Να πρυτανεύσει η λογική

Επιστολή της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων Πιερίας-Ημαθίας- Πέλλας στους Βουλευτές

1a6e508b96015e5f40cc3637b6234bfb_L

 

«Καμπανάκι κινδύνου» κρούουν οι επαγγελματίες του τουρισμού, αν τελικά ο ΦΠΑ εκτοξευτεί από το 6,5% στο 18%. Με επιστολή τους προς τους βουλευτές Πιερίας, Ημαθίας και Πέλλας, οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων των τριών νομών, επισημαίνουν ότι δεν είναι αντίθετοι, υπό κάποιες σημαντικές όμως προϋποθέσεις.

«Οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν είναι αντίθετες στον εξορθολογισμό των συντελεστών ΦΠΑ, όπως ζητούν οι Θεσμοί, αν με αυτό τον τρόπο επέλθει η πολυπόθητη συμφωνία με τους Εταίρους και αποκατασταθεί η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας και η σταθερότητα της χώρας», τονίζουν στην επιστολή τους, ζητώντας οι όποιες αλλαγές γίνουν να μην ισχύσουν από το 2015 όταν ήδη έχουν κλειστεί τα τουριστικά πακέτα και εφόσον ο ΦΠΑ διαμορφωθεί σε συνάρτηση με τους αντίστοιχους φόρους των «ανταγωνιστών» μας.

Συγκεκριμένα προτείνουν οι συντελεστές του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο να κινηθούν στο επίπεδο του μέσου όρου του ανταγωνισμού. Με δεδομένες τις δυσκολίες και το υψηλότερο κόστος δανεισμού, το οποίο είναι τριπλάσιο ή και το τετραπλάσιο σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες, οι συντελεστές ΦΠΑ του τουρισμού θα πρέπει να παραμείνουν στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα σε σχέση με αυτές, που κινούνται μεταξύ του 8% – 10% ώστε να αντισταθμισθεί –έστω, εν μέρει- το υπέρογκο κόστος δανεισμού στην χώρα μας. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και σε άλλους κρίσιμους συντελεστές του τουριστικού πακέτου, πέραν της διαμονής και της εστίασης, όπως οι υπηρεσίες ταξιδιωτικών γραφείων, τουριστικών λεωφορείων, αερομεταφορών, ακτοπλοΐας, και ενοικίασης αυτοκινήτων που πρέπει και αυτές να κινηθούν στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Επίσης υπευνθυμίζουν ότι οι ανταγωνιστές μας κινούνται στη διαμονή μεταξύ 6% (Πορτογαλία), 7% (Μάλτα), 8% (Τουρκία), 9% Κύπρος και 10% (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία) και στην εστίαση μεταξύ 8% (Τουρκία), 9% (Κύπρος), 10% (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία) και 23% (Πορτογαλία). Επομένως, όλοι οι ανταγωνιστές μας φορολογούνται για το συνολικό τουριστικό πακέτο μεταξύ 8%-10%. Όσον αφορά στα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, τα οποία διατηρούν έκπτωση 30%, σημειώνουν ότι αντίστοιχες εκπτώσεις λαμβάνουν τουριστικοί προορισμοί ανταγωνιστών, όπως Κανάρια Νησιά (συντελεστής ΦΠΑ 0%) ή Κορσική (συντελεστής ΦΠΑ 2%)

«Ελπίζουμε ότι στην τελική διαπραγμάτευση, θα πρυτανεύσουν οι ώριμες και λογικές σκέψεις, ώστε να μην καταστραφεί και ο τελευταίος πυλώνας εσόδων, ανάπτυξης και υποστήριξης της ελληνικής οικονομίας», καταλήγει η Ομοσπονδία στην επιστολή της