Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Το κόστος εφαρμογής, μικρότερο των αποζημιώσεων!

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιχαλαζική προστασία της Πιερίας

106879542ac3db90f1eb1c6ad7a6a9f9_L

Την επέκταση του προγράμματος αντιχαλαζικής προστασίας ζητούν οι τρεις βουλευτές Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση που συνυπογράφουν προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στην ερώτησή τους, οι Ζήσης Ζάννας, Μπέττυ Σκούφα και Χάρης Τζαμακλής, καθώς ακόμη επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως στους Νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Χαλκιδικής και Κιλκίς είναι σε εφαρμογή πρόγραμμα προληπτικής αντιμετώπισης χαλαζοκαιταιγίδων με εναέριο βομβαρδισμό.

Όπως υποστηρίζουν, με τη μέθοδο αυτή διαλύονται τα χαλαζοφόρα νέφη όσο το δυνατόν πιο νωρίς με στόχο την αποτροπή της χαλαζόπτωσης και την αποφυγή ζημιών στις σοδειές, χαρακτηρίζοντάς την ως την πλέον αποδοτική και μόνη ενδεδειγμένη μεταξύ κάθε εναλλακτικής.

Το πρόγραμμα εκτελείται από την εταιρεία «3Δ ΑΕ» υπό την εποπτεία του Υπουργείου σας και του ΕΛΓΑ και τα αεροπλάνα που εκτελούν τις πτήσεις έχουν ως βάση το αεροδρόμιο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη.

Όσον αφορά το νομό Πιερίας, υποστηρίζουν οτι «δεν καλύπτονται όλες οι περιοχές και τα όρια εφαρμογής του προγράμματος περιορίζονται μέχρι την περιοχή του Μακρυγιάλου. Η αναφερόμενη αιτιολογία του περιορισμού αυτού είναι ότι σε περιοχές όπου υπάρχει χωρική στενότητα, όπως το σημείο εκείνο όπου η απόσταση μεταξύ του ορεινού όγκου του Ολύμπου και της θάλασσας είναι μικρή, οι χαλαζοκαταιγίδες αναπτύσσονται πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα η προσπάθεια πρόληψης να μην φτάνει έγκαιρα και να μην υπάρχει σκοπιμότητα στην ανάληψη προσπάθειας αντιμετώπισής τους.

Επειδή τοπικοί φορείς και εμπειρογνώμονες καταδεικνύουν ότι ακόμη και το ελάχιστο ποσοστό επιτυχίας που μπορεί να αποδώσει μια επέκταση του προγράμματος έως την καλλιεργητική κοιλάδα του Δίου – Εφέσσου – Βαρικού δικαιολογεί την προσπάθεια εφαρμογής του.

Επειδή τουλάχιστον μέχρι την περιοχή Κορινού δεν υπάρχει η στενότητα που θα μπορούσε να δικαιολογήσει τη μη εφαρμογή του προγράμματος.

Επειδή και η ελάχιστη τέτοια επιτυχία θα αναπλήρωνε το κόστος εφαρμογής της μέσω της αξίας της διασωσμένης σοδειάς και της αποφυγής πληρωμής αποζημιώσεων.

Επειδή το ψυχολογικό κόστος από την καταστροφή της σοδειάς λόγω χαλαζόπτωσης είναι βαρύτερο ακόμα και κάθε οικονομικού κόστους για τους παραγωγούς.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
-Θα ενεργήσει ώστε να εκπονηθούν οι κατάλληλες μελέτες για την επέκταση του προγράμματος μέχρι την καλλιεργητική κοιλάδα Δίου–Εφέσσου– Βαρικού;
-Θα επανεξετάσει τη σύμβαση με την άνω εταιρεία ώστε να περιλαμβάνει και τις προαναφερθείσες περιοχές;»