Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Έρχονται ριζικές αλλαγές

Ο Χάρης Τζαμακλής για τον «Καλλικράτη»

tzamaklis

Στο διάλογο για τις ριζικές αλλαγές στον «Καλλικράτη» και τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο οποίος ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, τοποθετήθηκε ο βουλευτής Πιερίας Χάρης Τζαμακλής.

Ο κ. Τζαμακλής, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή, τόνισε το σοβαρό πρόβλημα της άνισης κατανομής των πόρων που συνδέεται με την τετράχρονη λειτουργία του Καλλικράτη.

Ειδικη αναφορά έκανε στο νομό Πιερίας, όπου από τους 13 δήμους περάσαμε σε 3 αχανείς δήμους με την πρωτεύουσα Κατερίνη να απορροφά τα μεγαλύτερα κονδύλια της τοπικής Αυτοδιοίκησης, όταν χωριά του νομού δεν έχουν καν οδικό δίκτυο. Σε αυτό το πλαίσιο, πρότεινε αλλαγές στον Καλλικράτη επί της δικαιότερης και ισομερότερης κατανομής των πόρων.

Τέλος, εξήρε την πρωτοβουλία του Υπουργού κ. Βούτση για τη συγκρότηση υποεπιτροπής ειδικά για την τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία, σύμφωνα με τον βουλευτή της Πιερίας, θα πρέπει να θεάται από εθνικό και πατριωτικό πρίσμα, όπως η Παιδεία και η Υγεία. «Πρέπει να δούμε την τοπική Αυτοδιοίκηση σαν βασικό μοχλό της παραγωγικής ανασυγκρότησης με την έννοια ότι μέσα από αυτό το κύτταρο δημοκρατίας και συμμετοχής, ο πρωτογενής τομέας τουλάχιστον μπορεί να βρει πολλές προσεγγίσεις, όπως αυτές που εμείς ευαγγελιζόμαστε στο πρόγραμμά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του ο Χάρης Τζαμακλής.