Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Έργα ζωτικής σημασίας

Στα αγροτικά έργα αναφέρθηκε ο δήμαρχος Δίου Ολύμπου, σε συνέντευξη τύπου

bf2d96c31b243d41dc25ae2e5a233261_L

 

Την αποτίμηση του μέχρι τώρα αγροτικού έργου έκανε ο δήμαρχος Δίου Ολύμπου, κ. Δημόπουλος σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου Κονταριώτισσας .

« Έχουμε πετύχει πράγματα που άλλοι δήμοι δεν έχουν πετύχει» είπε ο δήμαρχος αναφερόμενος στα αγροτικά έργα που δρομολογούνται και τα οποία όπως τόνισε είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας ανεξάρτητα από εκλογικές διαφορές και που θα αναβαθμίσουν την αγροτική δραστηριότητα της περιοχής. «Τον περασμένο Οκτώβριο ανακοινώθηκε ένα πρόγραμμα που είχε να κάνει με αγροτικά έργα, τότε εγκαταλείψαμε τα πάντα για λίγες μέρες για να εκπονήσουμε μελέτες», επισήμανε ο ίδιος.

Προτεραιότητα στην οδοποιία «με γνώνομα τη σιγουριά» Τα έργα περιλαμβάνουν ασφαλτοστρώσεις αλλά και υδροληψία. Προτεραιότητα εντούτοις τη δεδομένη στιγμή, δόθηκε στην οδοποιία γιατί το νέο ΕΣΠΑ δεν περιλαμβάνει έργα ασφαλτοστρώσεων αντιθέτως περιλαμβάνει πολλά έργα που αφορούν τα ύδατα, όπως φράγματα, ταμιευτήρες, γεωτρήσεις κτλ. «Με γνώμονα ότι είναι και τα δύο αναγκαία κοιτάξαμε την σιγουριά», ανέφερε ο δήμαρχος. Τα αρδευτικά έργα είναι στα επόμενα σχέδια του δήμου.

«Φέραμε στο δήμο έργα 1 εκατομμυρίου ευρώ»

Το πρώτο πακέτο ασφαλτοστρώσεων αφορά ένα έργο ζωτικής σημασίας για τους αγρότες της Βροντούς και του Άγιου Σπυρίδωνα. Εγκρίθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2015 με τίτλο «Αγροτική οδοποιία με ασφαλτόστρωση Δ.Κ. Αγ. Σπυρίδωνα Δήμου Δίου- Ολύμπου» και στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα εγκριθεί η δημοπράτηση του. Αφορά 3.470 μ. αγροτικής οδού από τα οποία τα 1660 μ. ακολουθούν υφιστάμενο δρόμο διανομής και τα υπόλοιπα 1.810 μ. υφιστάμενη αγροτική οδό. Το έργο πρέπει να παραδοθεί έως τις 31-12-2015 και χρηματοδοτείται με 404.544,72 ευρώ από το Π.Α.Α., 2007-2013. Το δεύτερο πακέτο ασφαλτοστρώσεων, έργο με τίτλο «Ασφαλτοστρώσεις κεντρικών αγροτικών οδών Δ.Ε. Δίου» ξεκινάει από τη Νέα Έφεσσο και οδηγεί μέσω της Καρίτσας όπισθεν του αρχαιολογικού χώρου του Δίου. Ουσιαστικά περιλαμβάνει τρία τμήματα : Αγ. Σπυρίδωνας – Μάκρη, Βαρυκό – Αγ. Μηνάς, Βροντού –Αρματόδρομος. Οι δρόμοι θα έχουν μήκος 2,5 χλμ και όπως επισήμανε ο κ. Δημόπουλος το έργο αφορά αποκλειστικά αγροτικό δρόμο που θα ενώνει όλα τα χωριά αφού «ακουμπά» τμήματα όλων των δημοτικών ενοτήτων. Και αυτό εντάσσεται στο Π.Α.Α. 2007-2013, με χρηματοδότηση ύψους 406.504,06 και αναμένεται να παραδοθεί έως 31-12-2015.

«Όχι αλόγιστη σπατάλη στο νερό»

Στον τομέα της άρδευσης, αποφασίστηκε η άδεια χρήσης τριών γεωτρήσεων και αγωγών μεταφοράς στις θέσεις Αμπέλια, Καραγιάννη και Κούτρες. Επιπλέον, η νέα διοίκηση κληρονόμησε από την προηγούμενη μια μελέτη για ταμιευτήρα στη θέση Ξηροκάμπι Βροντούς χωρίς όμως τους περιβαλλοντικούς όρους, για τους οποίους βρίσκεται σε διαδικασία εξασφάλισης ώστε να ενταχθεί και αυτό το έργο στο τρέχον πρόγραμμα. Στο σημείο αυτό, ο κ. Δημόπουλος τόνισε πως υπάρχουν πολλές προτάσεις για έργα υδροληψίας και σύγχρονους τρόπους άρδευσης όπως μετρητές ψηφιακής παρακολούθησης των γεωτρήσεων μεταξύ άλλων, που πολύ σύντομα θα δρομολογηθούν. Τέλος, ζήτησε την κατανόηση των αγροτών επισημαίνοντας πως για το δήμο Δίου Ολύμπου η αγροτική ανάπτυξη είναι πρώτιστης σημασίας και τόνισε πως πρέπει η χρήση του νερού να γίνεται με μέτρο και «όχι αλόγιστη σπατάλη».

Ο.Ε.