Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Πιερικές ακτές με διεθνές σύμβολο

Συνέντευξη της προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ευαγγελίας Ξυπτερά -Λάμπρου

Στην Παραλία Κατερίνης θα γίνει η επίσημη ανακοίνωση από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, των ελληνικών ακτών και των μαρίνων όπου φέτος θα υψωθεί η Γαλάζια σημαία. Η εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι στο Mediterranean Village Hotel & Spa στην Παραλία Κατερίνης και συνδιοργανωτής είναι η Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας.

«Είναι μια επιτυχία για μας καθώς γίνεται ένας αγώνας η εκδήλωση αυτή να είναι μία δυνατή προβολή της Πιερίας, να λειτουργήσει ως όπλο προώθησης του τόπου, ενός τόπου που αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό», τονίζει η κ. Ευαγγελία Ξυπτερά -Λάμπρου, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας. «Η εκδήλωση έχει πολλά χρόνια να γίνει στην βόρεια Ελλάδα, ενώ είναι η πρώτη φορά για την Πιερία», αναφέρει.

 

Ολυμπία Ευαγγέλου

088ea65f9855c95a87847172920833ed_LΠοιος είναι ο σκοπός της συγκεκριμένης εκδήλωσης και ποιες είναι οι προσδοκίες σας; Ο σκοπός φυσικά είναι να αναδειχθεί η Πιερία. Η Πιερία με 70 χιλιόμετρα ακτογραμμή, έχει πολλές φυσικές ομορφιές, και πολλές οργανωμένες παραλίες που βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση, άσχετα αν έχουν γαλάζια σημαία ή όχι. Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς δεν υπήρχε ένα στίγμα αναγνωρισιμότητας για την περιοχή, δεν θα ψάξουμε να βρούμε τώρα τις αιτίες αλλά σημασία έχει ότι πρέπει να αναδείξουμε την ακτογραμμή μας που είναι μοναδική και πανέμορφη. Είναι άλλωστε και το σημαντικό κομμάτι που έχουμε στην Πιερία, γιατί ο τουρισμός μας είναι κατά βάση θερινός. Έχουμε βέβαια και εξαιρετικούς ορεινούς οικισμούς, παραδοσιακά χωριά και ξενώνες αλλά ο κύριος όγκος του τουρισμού, αφορά την ακτογραμμή μας. Στην εκδήλωση φιλοδοξούμε να παραστεί και η υπουργός τουρισμού, κυρία Έλενα Κουντουρά καθώς και η πρόεδρος του ΕΟΤ, ώστε να καταξιωθεί η περιοχή μας και ο ακόμα περισσότερο.

Η απόκτηση των γαλάζιων σημαιών αφορά την αυτοδιοίκηση ή τους τουριστικούς επιχειρηματίες;

Τους αφορά όλους. Το άριστο θα ήταν ο συνδυασμός της τοπικής αυτοδιοίκησης με τους ξενοδόχους και τους επιχειρηματίες.

Υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά των επιχειρηματιών;

Το ενδιαφέρον για τις γαλάζιες σημαίες είναι πολύ μεγάλο. Όλοι θέλουμε να υπάρχουν γαλάζιες σημαίες στις ακτές αφού γνωρίζουμε πολύ καλά το όφελος. Πριν από χρόνια η Πιερία είχε πολλές γαλάζιες σημαίες όμως οι περισσότεροι συνάδελφοι ξενοδόχοι πρώτον δεν έχουν την τεχνογνωσία δηλαδή δεν ξέρουν τον τρόπο και δεύτερον είναι πολύ φυσιολογικό να σκεφτόμαστε το κόστος. Αν και η συμμετοχή στην εταιρία που πιστοποιεί δεν είναι πολύ μεγάλη, η υπόλοιπη διαδικασία για τις αναλύσεις των υδάτων, για τις εγκαταστάσεις, για τις ράμπες που απαιτούνται δημιουργούν ένα πρόσθετο κόστος που κάποιος ξενοδόχος που αξιοποιεί ένα μικρό κομμάτι ακτής, δύσκολα θα διαθέσει. Η διαδικασία απόκτησης λοιπόν της γαλάζιας σημαίας έχει μια δυσκολία, έχει αρκετή γραφειοκρατία πέρα από το κόστος.

Πως επιλέχθηκε η Πιερία και συγκεκριμένα το ξενοδοχείο Mediterranean Village Hotel & Spa για αυτήν την εκδήλωση;

Είχαν εκδηλώσει και άλλες περιοχές ενδιαφέρον για την διοργάνωση της εκδήλωσης ανακοίνωσης των γαλάζιων σημαιών της χώρας. Σημαντικό ρόλο στην επιλογή της Πιερίας έπαιξε το γεγονός ότι στην παραλιακή ζώνη του Δήμου Κατερίνης υπάρχουν πέντε ακτές υποψήφιες για βράβευση με γαλάζια σημαία για το 2015 μία εκ των οποίων είναι και η ακτή που θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση. Επίσης τον επόμενο χρόνο υπάρχει πρόβλεψη να βραβευτούν με γαλάζιες σημαίες και άλλες ακτές στην Πιερία. Ενισχυτικά συνέβαλλε στην επιλογή και το γεγονός ότι οι τουριστικές μονάδες της Πιερίας έμπρακτα καταθέτουν καθημερινά την αγωνία τους για αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος σε συνδυασμό με την περιβαλλοντική ευαισθησία τους. Αρκετά ξενοδοχεία κάνουν ανακύκλωση μπαταρίας, γυαλιού, πλαστικών, χαρτιού, καμμένων λαδιών, μετάλλων, λαμπτήρων και άλλων υλικών. Από την εταιρία προστασίας της φύσης επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ακτή και το ξενοδοχείο Mediterranean Village που μόλις πριν λίγο καιρό πήρε το σήμα green key που είναι πιστοποίηση και ένα ακόμα σήμα ποιότητας (eco-label) για τον τουρισμό και είναι και χορηγός της εκδήλωσης.

Το πρακτικό όφελος των γαλάζιων σημαιών ποιο είναι;

Όταν αποφασίζεις να πάρεις την γαλάζια σημαία κινείσαι σε μια λογική να οργανώσεις την παραλία σου σε μια οικολογική κατεύθυνση. Η γαλάζια σημαία, το πιο γνωστό παγκοσμίως σύμβολο ποιότητας, απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες που διαχειρίζονται παράκτιοι Δήμοι, ξενοδοχεία και άλλοι φορείς. Τα αυστηρά κριτήρια που θα πρέπει μια ακτή να πληρεί για να βραβευθεί, σχετίζονται με την περιβαλλοντική εκπαίδευση και πληροφόρηση, την ποιότητα των νερών κολύμβησης, την περιβαλλοντική διαχείριση, την ασφάλεια των υπηρεσιών και εγκαταστάσεων (ναυαγοσωστικά, πρώτες βοήθειες) και τις εγκαταστάσεις για Α.Μ.Ε.Α. Και πιστέψτε με σε έναν παγκόσμιο χάρτη, η περιοχή όπου συγκεντρώνονται πολλά γαλάζια σημαιάκια, δημιουργεί κίνητρο για τον τουρίστα.